Madencilikte büyük dominasyon: Ankaralı firmalar sektörün lokomotifi konumunda

Madencilikte büyük dominasyon: Ankaralı firmalar sektörün lokomotifi konumunda

Kensan Makina Genel Müdürü Kenan Döker maden sektörünün detaylarını gazeteilksayfa.com’a anlattı. Döker, “Ankara sektörün lokomotifi. Türkiye’nin en üretken şehri. Buradaki firmalar pastanın yüzde 80’ini oluşturuyor. Büyük bir dominasyon söz konusu” dedi.

Türkiye madencilik sektöründeki gelişmiş sanayisi ile global düzeyde ses getiriyor. Ülkemiz, zengin rezervlerini işleyerek dünya genelinde maden üretimine büyük katkı sağlıyor.

Maden rezervlerimiz gezegendeki endüstriyel ham madde rezervinin yüzde 2,5'ini, kömür rezervlerinin yüzde 1'ini, jeotermal enerji potansiyelinin yüzde 0,8'ini ve metalik maden rezervlerinin yüzde 0,4'ünü oluşturuyor.

Özellikle bor mineralinde tümrezervlerin yüzde 72'sini elinde bulunduran Türkiye, dünyada önemli bir konuma sahip. Türkiye'de yer altı madenlerinin bir kısmı hala keşfedilmemiş durumda. Bunun yanında maden arama çalışmaları aktif bir şekilde devam ediyor.

basliksiz-1-003.jpg

MADEN MAKİNACILIĞI

Madenciliğe ek olarak maden makinaları piyasası da 1990 yılından bu yana yıllık bazda yaklaşık yüzde 20 oranında büyüme kaydetti. Böylece ekonominin önemli bir oyuncusu haline geldi. Ülkemizdeki makina imalatçılarının büyük bir kısmı küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor.

Makina imalatındaki maden iş kolunu, Kensan Makina Genel Müdürü Kenan Döker ile konuştuk.

ara2-001.jpg

SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ

Madencilik sektöründeki son gelişmeleri gazeteilksayfa.com’a değerlendiren Kensan Makina Genel Müdürü Kenan Döker,Türkiye’nin maden makinaları üretiminde dünyada önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Döker, “Kuzey Afrika ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Rusça konuşan ülkelerin maden makinaları için tercih ettiği yer Türkiye’dir. Yurt içine bakarsak Ankara sektörün lokomotifi. Türkiye’nin en üretken şehri.

İlk üretici firmalar Ankara’da kuruldu. Zaman içinde oradaki yönetici takımının farklı firmalar oluşturmasıyla beraber şehirde sektör müthiş bir şekilde gelişti. İstanbul’un genel ortalamada ağırlığı yok. Ankara’daki firmalar tüm sektörün yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Büyük bir dominasyon söz konusu” dedi.

ara23.jpg

İHRACAT ÖN PLANDA

Türkiye’deki firmalarının ithal mallara ilgi göstermediğini aktaran Döker, “Taş ocaklarına bakıldığında neredeyse yüzde 100 yerli üretimle devam ediyoruz. Sektörde dışarıdan ithal mala talep madencilerde, onlarda da düşük düzeyde. İthalattan ziyade ihracatımız ile öne çıkıyoruz. Doğu Avrupa ülkelerinde çok güçlüyüz. Bulgaristan, Romanya, Sırbistan ve Makedonya’ya ciddi satışlar yapıyoruz. Bunun yanında Libya ve Özbekistan gibi ülkelerle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

iceri-001.jpg

100 BİN EUROLUK DEV MAKİNA

Kensan Makina olarak ürettikleri maden makinaları hakkında bilgiler paylayan Döker, imal ettikleri cihazların madencilik dışındaki alanlarda da kullanıldığının altını çizdi. Döker, “Kadınların makyaj malzemesi olarak kullandığı fondötenler, bizim makinalarımızda toz haline getiriliyor. Bebek pudrası, hayvan yemleri, tuz, seramik, ateş tuğlaları diye sayarım. Bunların hepsi makinalarımızda işlem görüyor. Her şeyin önce kırılması gerekiyor.

Buradaki cihazımız ince kum üreten bir makina. Saatte 500 ton ince kum üretebiliyor. Bu miktar nereden baksanız 20 kamyonu doldurur. Bu ince kumlar betonun içinde kullanılıyor, harç yapılıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.