Mamak’ta 500 kadının umudu olan atölye kapatılıyor!
Mamak Yeşilbayır’da 500 kadına ekmek kapısı olan Üreten Eller Atölyesi, yüksek kira artışı ve su kesintisiyle kapanma noktasında! Muhtar Mehtap Darı, 3,5 ayda zor açtırdıkları suyun 3 günde kapatıldığını ifade etti.
Mamak Yeşilbayır Mahallesi’nde kadınların hem sosyalleştiği hem de aile ekonomisine katkı sağladığı Üreten Eller Atölyesi, büyük bir krizle karşı karşıya. Altı aydır faaliyet gösteren ve yüzlerce kadının parça başı iş yaparak geçimini sağladığı atölyenin, Mamak Belediyesi tarafından alınan kararlar doğrultusunda tahliye edilmesi bekleniyor.
3,5 AYDA AÇILAN SU 3 GÜNDE KESİLDİ
Yeşilbayır Mahalle Muhtarı Mehtap Darı’nın gazeteilksayfa.com’a yaptığı açıklamalarda atölyenin yaşadığı süreci "bürokratik bir engel" olarak nitelendirdi. Darı, "Burası 1,5 yıldır atıl durumdaydı. Binbir emekle açtırdığımız su aboneliği, 3,5 ay süren mücadelenin ardından sadece 3 gün içinde kesildi. 2 Şubat’ta suyumuzun kesilmesiyle kadınlarımız iş yapamaz hâle geldi," dedi.
"12 BİN TL KİRA VEREMEDİK, 15.400 TL İSTENDİ"
Atölyenin kuruluş sürecinde uygun kira bedeliyle anlaştıklarını belirten Muhtar Darı, yeni süreçte karşılaştıkları rakamların imkansızlığına dikkat çekti. Darı, şunları söyledi:
"Bizden önce 12 bin TL kira istendi. Hanımlarımızın kazancı çok az olduğu için bunu ödeyemeyeceğimizi söyledik. Ancak son süreçte kira bedeli 15 bin 400 TL’ye yükseltildi. Biz 13 bin TL teklif etmemize rağmen kabul edilmedi. İstenirse inisiyatif kullanılabilecekken, biz yasal yollarla köşeye sıkıştırıldık."

BİR GÖZLEME, BİR KİRA: DUYGULANDIRAN HİKAYE
Atölyenin sadece bir iş yeri değil, bir dayanışma merkezi olduğunu vurgulayan Darı, yürek burkan bir örneği paylaştı: "Geçenlerde bir hanımımız geldi, 'Mehtap Hanım kiramı ödeyemiyorum' dedi. Atölyenin önüne tezgâh kurduk, gözleme sattı. Pazarcı esnafımız sahip çıktı, o gün o kadının kirası toplandı. Şimdi bu kapıya kilit vurmak, o umudu söndürmek demek."
CHP’Lİ ASU KAYA’DAN "YANINIZDAYIZ" MESAJI
Yaşanan krizin ardından önemli bir destek geldiğini belirten Muhtar Mehtap Darı, CHP Osmaniye Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya ile yaptığı görüşmenin detaylarını paylaştı.
Darı, sürece dair şu ifadeleri kullandı: "Sayın Asu Kaya bizzat arayarak konuyla ilgili bilgi aldı. Kendisi, yaşanan bu durumun bir 'yanlış anlaşılmadan' ibaret olabileceğini, her zaman üreten kadınların yanında duracaklarını belirtti.”

"DİYALOG KAPILARI AÇILMALI"
Daha önceki süreçte belediye yönetimine ulaşmakta güçlük çektiğini belirten Mehtap Darı, yeni dönemde diyalog kanallarının açılmasını bekliyor. Darı, "Biz burada siyasetin değil, üretimin tarafındayız. Mahallemizin sorunlarını dile getirmek bir muhtar olarak görevimdir. Belediye Başkanımız Sayın Veli Gündüz Şahin ve ekibiyle bu sorunu ortak bir akılla çözmek istiyoruz. Kapımız her partiye açık, tek derdimiz kadınların ekmeği," şeklinde konuştu.
BOŞALTMA KARARI YOLDA: 500 KADIN NE YAPACAK?
İkametgah usulüyle çalışan ve Mamak’ın pek çok mahallesinden kadın vatandaşların müracaat ettiği atölyede şu an belirsizlik hakim. Makrome, örgü ve takı tasarımı gibi işlerle şirketlerden alınan siparişleri yetiştirmeye çalışan 500 kadın, atölyenin boşaltılması durumunda tek gelir kapısını kaybetmiş olacak.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.