Mehmet Akif’in özel eşyaları ile Kur'anı nerede?

Mehmet Akif’in özel eşyaları ile Kur'anı nerede?

İstanbul’daki yaşadığı ev müzeleştirilecek olan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı nerede yazdı? Mehmet Akif Ersoy’un yanından hiç ayırmadığı Kur’an-ı Kerim’i ve tespihi nerede? Elbise dolabı ve yatağı hangi mekanda?

Aralık Ayı’nın aynı haftası içerisinde hem doğum hem de ölüm yıl dönümüyle yad ettiğimiz Mehmet Akif Ersoy, Ankara’da nerede ikamet ediyordu? Akif Ersoy, neden o adresi tercih etti?

İşte cevabı:

20 Aralık 1873 yılında İstanbul’un Fatih semtinde doğan Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 yılında yine İstanbul’da vefat ediyor.

Kurtuluş Savaşı yıllarında yurdun dört bir tarafında mücadele veren Merhum Akif’in hayatının önemli bir kısmı Ankara’da geçiyor.

1920’de milletvekili seçilen Mehmet Akif, Ankara’da ikamet ettiği dönem zamanın önemli bir bölümünü Altındağ Hamamönü’ndeki Tacettin Dergahı’nda geçiriyor. İstiklal Marşı’nı da burada yazıyor.

Peki Akif neden bu adresi tercih ediyor?

Son derece mütevazi bir dergah evi olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından müzeye çevrilen; şimdilerde ziyaretçi akınına uğrayan bu evin özelliği ne?

Hiç şüphesiz Mehmet Akif Ersoy’u bu adrese çeken mekanın en önemli özelliği; Ankara’nın en önemli manevi mimarlarından olan Tacettin Sultan’ın burada metfun olması…

Babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, Akif’i 1878 yılında, henüz 4 yaşındayken Fatih'de Emir Buhari Mahalle Mektebi'ne gönderiyor. Akif burada iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İbtidaisi'ne geçiyor. Aynı yıl babası ona Arapça dersleri vermeye başlıyor. Rüştiye’yi yani ortaokulu bitirdikten sonra dönemin gözde okullarından Mekteb-i Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi)’nin âli kısmında bir müddet okudu ancak babasını kaybedince Halkalı’daki Baytar Mekteb-i Âli (Veterinerlik Fakültesi)’ne parasız yatılı olarak giriyor ve bu okulu birincilikle bitiriyor.

Dolayısıyla son derece dindar bir kişiliğe sahip olan Akif, Ankara’da vaktinin önemli bir bölümünü Tacettin Sultan Dergahı’nda geçiriyor. Dostlarıyla burada buluşuyor, bu adreste ikamet ediyor.

İstiklal Marşı’nı da burada yazıyor.

Hamamönün’deki Tacettin Camii içinde Tacettin Sultan’ın türbesi bulunuyor.

Mehmet Akif'in Kur'anı-Kerimi

Hemen yandaki evde de Mehmet Akif Ersoy’un şahsi eşyaları sergileniyor.

Sergilenen eşyalar arasında Akif’in yanından hiç ayırmadığı  Kur’an-ı Kerim’i, tespihi, elbise dolabı ve yatağı da yer alıyor.

Müzede Akif’in en yakın arkadaşlarından olan ve Cumhuriyet Tarihi’nin en önemli Kur’an-ı Kerim Tefsirini kaleme alan Hasan Basri Çantay’la dergahtaki sohbeti ile alt kattaki dervişlerin ekmek pişirme anları da maketleştirilerek teşhire sunuluyor.

İşte Mehmet Akif Ersoy’a ait tespih, Kur’an-ı Kerim, yatak, elbise dolabı:

a7.jpg

a6.jpg

a5-001.jpg

a4-001.jpg

a3.jpg

a2.jpg

a1-004.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.