Mevsim geçişlerinde gribe yakalanmayın

Mevsim geçişlerinde gribe yakalanmayın

Havaların bir ısınıp bir soğuduğu sonbahar aylarında gribal enfeksiyonların çok yaygın olabileceğini belirten uzmanlar, yaşanacak mevsim geçişlerinin kişinin hastalığa yakalanma riskini artırdığını belirtiyor.

Yaşanan mevsim geçişleri ile birlikte gribal enfeksiyonlarda belirgin bir seviyede artış gözlemlendiğini belirten uzmanlar, gribal enfeksiyonlarda burun akıntısı, ateş, halsizlik, kas ve kemik ağrısı gibi bir takım belirtilerin bulunduğunu söylüyor.

Metabolizma yavaşlıyor, vücut direnci düşüyor

Sıcaklıkların aniden düşüp güneşin kendini daha az gösterdiği sonbahar aylarında hastalığa yakalanma riskinin en yüksek dönemlerden biri olduğunu belirten uzmanlar, hastalıktan korunmak için altın tavsiyeler veriyor. Yazın hızlanan metabolizmamız, bu aylarda ısı ve enerjimizi korumak için yavaşlarken, yavaşlayan metabolizma hem kilo almaya sebep olup hem de vücut direncinin düşmesine neden olabiliyor.

En önemli kural doğru beslenmek

Gribal enfeksiyonlardan korunmak için altın kuralın bol taze meyve ve sebze yemek olduğunu belirten uzmanlar, yaşanan mevsim değişiklikleri ile birlikte güçsüzleşen bağışıklık sistemini bu şekilde daha sağlam bir hale getirebileceğimizi belirtiyor. Bol sıvı alıp C vitamini içeren meyvelere ağırlık vermemiz gerektiğini belirten uzmanlar gerekirse vitamin desteğinin alınabileceğine dikkat çekiyor.

Mevsime uygun giyinilmeye özen gösterilmeli

Bununla birlikte kendi bir gösterip bir kaybolan güneş nedeni ile giyim konusunda problemler yaşayan insanların vücut dirençlerinde problemler yaşanabileceği belirtiliyor. Uzmanlar güneşin kendisini göstermesine aldanıp mevsime uygun olmayan kıyafetler giyilmemesi konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Kapalı alanlara dikkat edin

Havaların soğuması ile kişilerin kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiğini belirten uzmanlar, kapalı ve havasız ortamlarda hastalıkların taşınması ve buluşmasının daha kolay olduğunu söylüyor. Kapalı alanlarda işleri gereği bulunma zorunluluğu olan kişilerin bulundukları alanı arada bir havalandırmaları ya da düzenli hava almak için kişilerin dışarı çıkmaları gerektiğini belirtiyor.  Özellikle dikkat edilmesi gereken yerler arasında toplu yaşam alanları, okullar, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları ve iş yerleri geliyor. 

Kapalı alanlarda daha hızlı bulaşıyor

Gribe neden olan virüsün  hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla kolaylıkla bulaşabildiğini belirten uzmanlar, virüs bulaşmış ellerle temas etmek, öpüşmek, ortak eşyaları kullanmak da yine bu virüsün geçmesine neden olan faktörlerden olduğunu söylüyor. Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olmasının bulaşıcılığı daha da artırdığına dikkat çeken uzmanlar bu nedenle kapalı alanlarda daha kolay bulaştığını belirtiyor.

Vücut direncini düşürecek şeylerden uzak durulmalı

Uzmanlar aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve düzensiz uyku gibi vücut direncinizi düşüren ve kolayca hasta olmanızı sağlayan etkenlerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Sıvı tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini ve kişilerin ellerini sık sık yıkamaları gerektiğini ifade eden uzmanlar, bulunulan ortamın nemli olmasına özen gösterilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Hastalık ciddiye alınmalı

Gribal enfeksiyonların yüksek ateşe sebep olduğunu belirten uzmanlar, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler seyir ettiğinde mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söylüyor. Gribal enfeksiyon sonrası zatürre gibi ağır enfeksiyonlar gelişebileceğini dile getiren uzmanlar zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmasının kişi sağlığı için önemli olduğunun altını çiziyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.