Mezarcıya  Ücret Şoku!

Mezarcıya Ücret Şoku!

Büyükşehir Belediyesi 2016 yılına girilmesiyle defin ücretlerine yüzde 25 zam getirmesinin yankıları sürerken, Büyükşehir’in mezar ustalarından da mezar başı 90 TL “işgaliye parası” parası aldığı ortaya çıktı. 90 lirayı vermeyen mezarcının mezarlığa mezar

MEZARCILAR UYGULAMADAN YAKINIYOR
Büyük bir sıkıntı oluşturan konuyla ilgili Habervaktim’e açıklamalarda bulunan Taşçı, Mermer ve Mezarlar Odası Başkanı Nevzat Yıldız, “Ankara Büyükşehir Belediyesi her mezar başı bizden 90 lira para alıyor ‘işgaliye parası’ adı altında. 90 lirayı hemen yatırmak gerekiyor. Yoksa mezarlığın kapısından giremiyoruz. Çok sayıda dilekçe de verdik ama bu fiyatı indirmiyorlar. İşgaliye parasının 20-30 lira olması lazım. Geçen sene 80 liraydı bu yıl 90 liraya çıkardılar” dedi.
BORÇLA MEZAR YAPTIRIYORLAR
Yıldız, insanların ekonomik durumları ne olursa olsun yakınına mutlaka mezar yaptırdığını da söyleyerek şöyle konuştu: “Vatandaşımız yakının mezarını mutlaka yaptırıyor. Adamlar buluyor, buluşturuyor. ‘Annemin, babamın mezarı toprak kalmasın’ diye yaptırıyor. Borç alıyor mezarı yine yaptırıyor. Hiç kimseye mahcup olmak da istemiyor.”    

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Taşçı, Mermer ve Mezarlar Odası Başkanı Nevzat Yıldız, sektörle ilgili Habervaktim’e birtakım açıklamalarda bulundu. Mezarcılık sektörünün de bir sezonunun olduğunu söyleyen Yıldız, “Bizim sezonumuz her yılın aralık ayı sonunda kapanır mart, nisan ayı gibi tekrar açılır. Sezon tarihleri ise Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından belirleniyor. Havalar soğuk gittiği için çalışamıyoruz zaten. Bizim işimiz betonla olduğu için havalar soğuduğunda biz de ister istemez kapattırıyoruz, belediye kapatmasa bile. Aksi halde kış aylarında yaptığımız mezar yazın dağılabiliyor, sıkça sıkıntı çıkabiliyor. Ancak elemanlarımız da işten çıkmıyor yaza hazırlık yapıyor” dedi.
ZARARINA MEZAR YAPANLAR SEKTRÖRE ZARAR VERİYOR
Odaya kayıtlı 230 üyenin bulunduğunu ancak birlik sağlayamadıklarından dolayı sektör içinde sıkıntı çektiklerini anlatan Yıldız, “Karışıyaka’da bulunan esnafın yüzde 90’ı mezar yapımı üzerine çalışır. Ankara’nın genelde her yerinde mezarcı var. Mezar yapanlar bizim odamıza bağlı. Bizim sektörde biz fiyatları oturtamadık. Sektörde maliyetine mezar yapanlar var. Onlardan dolayı çok sıkıntı çekiyoruz. Bu fiyat meselesi bizi çok yaralıyor. Bir de taş temininde zorluk çekiyoruz. Satıcılar tutturabildiğine bize malzeme satıyor. Bu durumda birlik olamadığımızdan dolayı. Birlik olsak üreticiden istediğimiz fiyata biz alırız.  Ancak yavaş yavaş birlik olmaya, üyelerimizi bilgilendirmeye başladık” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR 90 LİRA ALMAYINCA MEZARLIĞA SOKMUYOR
Meslekteki bir başka sıkıntıya da değinen Başkan Yıldız, “İşçi sıkıntımız var, eskisi gibi çalışacak eleman bulamıyoruz. Sigortaların artması da bizi çok etkiledi. Sigortanın 580 lira olması esnaflarımızı kaçak işçi çalıştırmaya teşvik edecek. Bir de diğer büyük bir sorunumuz Büyükşehir Belediyesi her mezar başı bizden 90 lira para alıyor ‘işgaliye parası’ adı altında. 90 lirayı hemen yatırmak gerekiyor. Yoksa mezarlığın kapısından giremiyoruz. Çok sayıda dilekçe de verdik ama indirmiyorlar. İşgaliye parasının 20-30 lira olması lazım. Geçen sene 80 liraydı bu yıl 90 liraya çıkardılar” şeklinde konuştu.
BORÇLA MEZAR YAPTIRIYORLAR
Yıldız, insanların ekonomik durumları ne olursa olsun yakınına mutlaka mezar yaptırdığını da söyleyerek şöyle konuştu: “Vatandaşımız yakının mezarını mutlaka yaptırıyor. Adamlar buluyor, buluşturuyor. ‘Annemin, babamın mezarı toprak kalmasın’ diye yaptırıyor. Borç alıyor mezarı yine yaptırıyor. Hiç kimseye mahcup olmak da istemiyor.”   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.