MHP lideri Bahçeli’nin Hacıbektaş'tan arsa bağışladığı Horasan Erenleri kimlerdir?

MHP lideri Bahçeli’nin Hacıbektaş'tan arsa bağışladığı Horasan Erenleri kimlerdir?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Nevşehir Hacıbektaş'taki 6 dönüm arsasını bağışladığı Horasan Erenleri Federasyonu merak konusu oldu. İnternette Horasan Erenleri kimlerdir, Horasan Erenleri federasyonu başkanı kimdir sorularına cevap aranmaya başladı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan ve yaklaşık 6 dönüm olan üzerine kayıtlı arsabağışladığı Horasan Erenleri Federasyonu merak konusu oldu. İnternette Horasan Erenleri kimlerdir, Horasan Erenleri federasyonu başkanı kimdir sorusunun cevabı aranmaya başladı.

"MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİK ADINA"

MHP lideri Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından (twitter) bir açıklama yaparak, aldığı bir kararı duyurdu. Devlet Bahçeli “milli birlik ve kardeşlik adına aldığını” söylediği kararı şöyle ilan etti: “Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde üstüme kayıtlı 5788,91 metrekarelik (yaklaşık 6 dönüm) arsayı bilabedel Horasan Erenleri Federasyonu’na hibe ediyorum. Mezkur federasyon yönetimiyle Mersin Mitingimiz öncesinde yaptığım bir görüşmede bu tasarrufumu kendileriyle de paylaştım.”

Bahçeli açıklamasında “Unutulmasın ki, biz ezelden ebede uzanan ve asla kırılamayacak kardeşlik bağlarına sahibiz. Hiç kimseyle ayrımız gayrımız yoktur. Mevzii farklılıkların muhteşem ve tarihi kaynaşmamıza herhangi bir engel çıkaramayacağına yürekten inanıyorum” diye ekledi.

mhp-lideri-nevsehir-arsa-bagis-iki.jpg

Horasan Erenleri kimlerdir?

MHP liderinin bu açıklamasıyla birlikte internette Horasan Erenleri Federasyonu merak konusu oldu. Çok sayıda kişi federasyonla ilgili bilgiler edinmeye çalışırken, Horasan Erenleri kimlerdir sorusunun cevabı aramaya başladı. Bu sorunun cevabını sizler için derledik:

HORASAN İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Öncelikle Horasan’ın anlamına değinmek gerekirse, Diyanet’in İslam Ansiklopedisi’ne göre, Horasan ismi eski Farsça’da hur (güneş) ve asan (ayan “gelen, doğan”) kelimelerinden meydana gelir ve “güneşin doğduğu yer, güneş ülkesi; doğu bölgesi” anlamını taşır. Bu ismin Sasaniler zamanında ortaya çıkıp, yaygınlaştığı zannediliyor.

Peki ya Horasan Erenleri, onlar kimlerdir?

Yine TDV’nin İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilgilere göre, Horasan erenleri tabiri tarihi kaynaklarda sık sık geçmektedir. Bu tabir melamet anlayışını benimseyen sufiler için kullanılmıştır.

"OSMANLI'NIN KURULUŞUNDA YER ALDILAR"

M. Fuad Köprülü’nün tespitlerine göre de, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu sırasında faaliyet gösterdiği belirtilen dört zümreden biri olan Abdalân-ı Rum’u Horasan erenleri oluşturuyordu.

XIV. yüzyıl kaynaklarında da “abdal” veya “baba” lakaplarıyla anılan bu dervişler topluluğu, ilk fetihlere katılarak büyük yararlıklar gösterdiler.

Bu dervişler arasında Abdal Musa, Abdal Murat, Kumral Abdal, Geyikli Baba gibi Türkmen babaları bulunuyordu. Horasan bölgesinde yaygın tarikatlar arasında Yeseviyye’nin de ayrı bir önemi bulunmaktadır.

www.gazeteilksayfa.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.