'Mide Botoksu' zehirlenmesi can alıyordu

'Mide Botoksu' zehirlenmesi can alıyordu

Tuzla’da bir özel hastanede obezite tedavisinde kullanılan ‘mide botoksu’nun ardından onlarca hasta fenalaştı. TOSS Başkanı Prof. Dr. Taşkın, yanlış ve ağır doz verilen botoksun insanlar üzerinde öldürücü etkisi olabileceğini belirtti.

Zayıflama umuduyla İstanbul Tuzla’da özel bir hastanede 'mide botoksu' yaptıran onlarca kişi, botoksun yarattığı ve ölümcül tehlikesi olan zehirlenme (botulizm) nedeniyle, işlemden birkaç gün sonra fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Hastalardan gelen şikayetler üzerine, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yayınlayarak İstanbul ve İzmir'de iki hastane ile ilgili yasal sürecin başlatıldığını ve konunun inceleme altında olduğunu kaydetti. Öte yandan ölümcül botoks zehirlenmesi nedeniyle obezite ve enfeksiyon dernekleri de alarma geçti. Mağdurlar ise İstanbul ve İzmir’de toplam 250’ye yakın hastanın bu durumdan etkilendiğini, kayıt dışı, bozuk botoks ürünleri kullanıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği (TOSS) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın merdiven altı ürünler veya yüksek doz nedeniyle hastalarda ölümcül zehirlenmelerin yaşanmış olabileceğini kaydetti.

taskin.jpg

‘YÜKSEK DOZLA HASTAYA EZİYET EDİYORLAR"

Sağlık Bakanlığı’nın denetlediği ve soğuk zinciri kırılmadan uygun şekilde muhafaza edilen markalar ile uygun dozlarda yapılan mide botoksunun aslında güvenli bir işlem olduğunu anlatan TOSS Başkanı Prof. Dr. Taşkın,“Botoksla belirli hastalar zayıflatılabilir. Ama bunun sertifikalı bir hekim tarafından iyi bir merkezde yapılması gerekiyor. Doktor olmayanlar yapamaz bunu. Endoskopi ve gastroskopi yapan, Bakanlıktan sertifikalı olan hekimlerin yapması gerekiyor. Biz İstanbul'da yaşadığımız için daha çok buradan haberdarız ama İzmir, Antalya, Elazığ, her yerde üyelerimiz var. Çok sayıda şikayet var. Yabancılar da var, yani işlemi Türkiye'de olmuş, ülkesine gitmiş, ülkesinde hasta olarak yatanlar var. Botoks sonucunun kötü olmasına neden olan durumlardan biri, açgözlülük yapıp ‘Çok yapayım, hastalar çok çabuk kusarak zayıflasınlar’ diye yaklaşanlar. Normal, iyi bir botoks kullanılsa da, dozunu çok yüksek yapıp hasta erken zayıflasın diye yapanlar var. Hastaya hem eziyet ediyorlar, hasta durmadan kusuyor; hem de elektrolit (vücuttaki vitamin mineral) dengeleri bozuluyor" ifadelerini kullandı.”

“KONUŞAMIYORUZ YUTAMIYORUZ. DENGE KAYBI VAR”

Tuzla’daki özel hastanede 23 Şubat'ta mide botoksu işlemi yaptırdığını ve ondan sonra hayatının kâbusa döndüğünü anlatan bir çocuk annesi Nihan Terzioğlu, bozuk fason ürün kullanıldığını iddia ederek yaşadıklarını şöyle anlattı: “Clinic Obezite adı altında bir yere başvurdum ve Tuzla’daki hastanede işlem yapıldı. 2 gün sonra görme bulanıklığı başladı. Ayın 26'sında FSM Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdum, 4 gün yatarak tedavi gördüm. Oradan çıktıktan sonra yine kötüleştim, sonra işlemin yapıldığı hastaneye getirildim. Bizim servisimizde 46 kişi bu işten dolayı yatıyormuş. Vurulan ürün kalitesiz olduğu için mideye yapılan botoks vücuda dağılmış. Yatay ve dikey kaslarımızın hepsi felç durumda şu anda. Bir arkadaşımızda mesela diyafram felci oldu. Konuşamıyoruz, yutamıyoruz. Denge kaybı var. Şikayetçi olduk, adli soruşturmalar da başladı zaten. Buradaki hastalar haricinde tamamının 250 kişiyi bulduğu söyleniyor. İzmir'de de yapılan hastalar var. Fason ürün; çantayla alınan yani faturalı olmayan ürünler olduğu söylendi."

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum