Millet et döner alamıyor: Tavuk döner bile lüks oldu

Millet et döner alamıyor: Tavuk döner bile lüks oldu

Sokak lezzetleri arasında en hesaplı yiyecek olarak bilinen tavuk döner, halk için lüks olmaya başladı. İşletmeci Özgür Albayrak “Et döner tüketimi oldukça azaldı. Daha çok tavuk döner satılıyor. Ancak o da artık pek çok insana lüks geliyor” dedi.

Yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesi sokak lezzetlerindeki tercihlerin de değişmesine neden oldu. Halk arasında öğrenci yemeği olarak bilinen ekmek arası tavuk döner adım adım lüks kategorisine girmeye başladı. Et fiyatlarındaki artışların yanı sıra diğer girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesi döner fiyatlarının neredeyse her ay artmasına neden oluyor.

etdoner1.jpg

TAVUK 55 ET 145

Geçtiğimiz yıllara göre döner satışlarının piyasa genelinde durgun olduğunu belirten esnaf Özgür Albayrak “Diğer sektörlerdeki fiyat artışları bizleri de etkiliyor. Et dönerin 100 gramını 145 TL’ye, tavuk dönerin 100 gramını ise 55 TL’ye satıyoruz. Piyasada tavuk döner fiyatları 70-75 TL’ye kadar çıkabiliyor. Piyasa şartlarının altında fiyat vermemize rağmen vatandaşlar 55 TL’yi bile pahalı buluyor” dedi.

TAVUK DÖNER YEMEK LÜKS OLDU

Pandemi sonrasında alım gücünün düşmesine değinen Albayrak “Şu anda günlük 35-40 kilo tavuk, 15 kiloya yakın et döner takıyoruz. Pandemi öncesinde 100-110 kilo tavuk döner takardık. Yüksek enflasyon ve vatandaşın alım gücünün düşmesi tavuk döner yemeyi bile lüks hale getirdi” dedi.

rtavuk1.jpg

VATANDAŞLARIN YÜZDE 60’I TAVUK DÖNER TERCİH EDİYOR

Alım gücü düştükçe, insanların dışarıda daha ucuz ürünü tüketip karnını doyurmaya baktığını belirten Albayrak şöyle devam etti:

“İşletmemize gelen vatandaşların çoğu döner tüketiyor o da genelde fiyatlardan dolayı tavuk döner oluyor. Gelen müşterilerin yüzde 60’ı tavuk, yüzde 20’si et döner geriye kalan yüzde 20’si de pide ve kebap çeşitlerini tercih ediyor. Pandemi sonrası fiyatlar 5 kat arttı. Bu yüzden biz de mecbur kendi menümüze bunu yansıtmak zorunda kaldık.”

habericirestoran.jpg

YENİ ASGARİ ÜCRET DÖNER FİYATINI DA ETKİLEYECEK

Gündemde olan yeni asgari ücret artışı sonrası döner fiyatlarının daha da yükseleceğini ifade eden Albayrak “İnsanların alım gücü düşük olduğu sürece bu böyle devam edecek. Gelen artış ile birlikte en basit örneği personel giderlerimiz artacak ve biz de bunu mecburen fiyatlara yansıtmak zorunda kalacağız, bu durum işimizi daha da düşürecek. Maalesef küçük esnafı düşünen bir çalışma yok” diye konuştu.

FİYATLAR SEMT SEMT DEĞİŞİYOR

Menüde yer alan ürün fiyatlarının semtlere göre değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Albayrak “Burada 55 TL’ye satılan tavuk döner Çankaya bölgesinde, Balgat’ta, Çukurambar’da 80-90 TL bandında satılıyor. Bunun temel sebebi de oradaki insanların alım gücüyle alakalı. O taraftan gelen insanlar 55 TL’ye tavuk döner mi olur düşüncesine girebilir ancak Altındağ ve Mamak bölgesinden gelen insanlar için bu fiyatlar bile yüksek geliyor” dedi.

haberici22.jpg

DENETİMLER ÇOK YETERSİZ

Haksız rekabet ve insan sağlığına değinen Albayrak “Biz herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz sadece kuyruk yağı ve et kullanıyoruz. Elbette piyasada hile yaparak döneri ucuza satanlar var, et dönerde kıyma tavuk dönerde deri kullanarak maliyeti düşürüyorlar. Bu durumun önüne geçilmesi adına belli periyotlarla numunelerin alınması ve denetlenmesi lazım genel olarak denetimler yeterli değil” diyerek sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.