Milli Uzay Programı’nda geri sayım başladı: Armadaki ayrıntılar dikkat çekti

Milli Uzay Programı’nda geri sayım başladı: Armadaki ayrıntılar dikkat çekti

Milli Uzay Programı’nda ilk aşama için geri sayım başladı. 14 günlük sürede 13 farklı deney gerçekleştirecek Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın kullanacağı armadaki ayrıntılar dikkat çekti.

Milli Uzay Programı kapsamında uzaya gidecek Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın yolcuğundaki detaylar belli oldu. 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece gerçekleşecek fırlatmanın ardından Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacağı ve 13 farklı bilimsel deneye imza atacağı açıklandı. Gezeravcı için göreve özel üretilen armadaki ayrıntılar ise dikkat çekti.

imgpsh-fullsize-anim-10.jpg

14 GÜNDE 13 FARKLI DENEY YAPACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıkladığı ayrıntılarda Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece saat 01.11’de Ax-3 aracı mürettebatıyla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’na hareket edecek. Fırtlatma SpaceX tarafından üretilen Falcon 9 roketiyle yapılacak. Özel bir uzay uçuşu olan Ax-3 uçuşunda Alper Gezeravcı’ya İtalya, İspanya ve İsveç’ten astronotlar eşlik edecek. 14 gün boyunca Uluslararası Uza İstasyonu’nda kalacak Alper Gezeravcı 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek.

imgpsh-fullsize-anim-8.jpg

ARMANIN AYRINTILARI BELLİ OLDU

Uzay görevlerinde bir ritüel olduğu belirtilen, her görev için özel olarak tasarlanan ve Alper Gezeravcı’nın da sahip olacağı armanın özellikleri ise şu şekilde; yuvarlak formda Türk bayrağı bulunuyor, hemen üzerinde Cumhuriyetin 100’üncü yılını simgeleyen 100 sayısı yer alıyor. Etrafında ise tarihteki 16 Türk devletini temsilen 16 yıldız bulunuyor. Yıldızların hemen altındaki dünya haritasında evrensel olarak kabul gören turkuvaz rengiyle Türkiye Cumhuriyeti görünüyor. 8 köşeli Selçuklu yıldızı ise yer ve gök arasındaki bağlantı geçişi ve İslâm'ın temel 8 prensibini temsil ediyor.

imgpsh-fullsize-anim-9.jpg

GURUR DUY TÜRKİYE!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Uzay Programı’na yönelik olarak sosyal medya hesabındaki açıklamasında; “Millî Uzay Programımız kapsamında ilk kez bir vatandaşımızı bilim misyonuyla uzaya gönderme hedefimize ulaşmamıza çok az kaldı. Gurur duy Türkiye!” ifadelerini kullanırken; Savunma ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konu hakkında bilgi verdiği toplantıda, bu görevin Türk gençlerine ilham kaynağı olacağını dile getirdi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.