“Mısır ile tarihi bağlarımız ortak kültürümüz var”

“Mısır ile tarihi bağlarımız ortak kültürümüz var”

Mısır’ın başkenti Kahire’de açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Türkiye ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gösterdiği dostane misafirperverlik için teşekkür ederek iş birliğinin, iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi için çok önemli olduğunu belirtti.

“KARDEŞLER ARASINDA OLUR”

“Mısır ile tarihi bağlarımız var, ortak kültürümüz var, kardeşlik bağlarımızı yeniden güçlendirmek için liderlerimiz bir irade ortaya koydu. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Sisi’nin, Doha’daki görüşmesinden sonra ilişkilerimizi geliştirme konusunda ve iki Cumhurbaşkanının tekrar bir araya gelmesi konusunda bizleri görevlendirdiler.”

“Mısır, Doğu Akdeniz için önemli bir ülkedir, sadece Doğu Akdeniz için değil Arap dünyası için önemli bir ülkedir. Bunu her zaman söylüyoruz, sadece ilişkilerimiz normalleştiği için söylemiyoruz. İlişkilerimizin tamamen koptuğu yıllarda bile bunu özellikle vurguluyorduk. Filistin için önemli bir ülkedir, Afrika kıtası için önemlidir, hepimiz için önemli bir ülkedir ve özellikle Filistin konusunda Mısır’ın oynadığı rolü de takdirle karşıladığımızı bir kere daha söylemek isterim.”
“Evet, ilişkilerimizde bir kopukluk oldu sanırım bundan alacağımız dersler de var ve bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız olacaktır elbette – olabilir bu doğaldır, kardeşler arasında olur ama ne olursa olsun bu bağlarımızı bir daha koparmamak için her iki taraf olarak üzerimize düşeni yapacağız.”

BÖLGESEL KONULAR GÖRÜŞÜLDÜ

“Bu yeni dönemde ülkelerimiz arasında neler yapabiliriz, ilişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz, istişarelerimizi artırmamız gerekiyor, istişare olmazsa hiç görüş ayrılığı olmasa bile görüş ayrılığındaymışız gibi bir tablo ortaya çıkıyor. Bugünkü ikili görüşmemizde, heyetler arası görüşmede Mısır ile bir çok konuda aslında çok fazla görüş ayrılığımızın olmadığını gördük. Ama bu diyalog eksikliğinden kaynaklanan yanlış anlaşmaları gidereceğiz ve ilişkilerimizi, işbirliğimizi bölgesel konularda da inşallah daha da geliştireceğiz. Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik gerek Libya’daki durum gerekse Suriye, Irak, İran-Suudi Arabistan yakınlaşması, aynı şekilde sınırı aşan sular konusunu değerlendirdik.”

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.