Muhtarlığa ADAY BOLLUĞU

Muhtarlığa ADAY BOLLUĞU

Son yıllarda itibarı da maaşı da yükselen muhtarlığa ilgi de artıyor. Yenimahalle’de muhtar seçimi için sandığa gidecek olan Ata Mahallesi’nde 40’a yakın aday var.

Son 4 yılda maşları 3 kat artırılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belli aralıklarla Külliye’de ağırlanan muhtarlar hallerinden hayli memnun görünüyor. Nitekim son dönemde Muhtarlığa rağbetin arttığı da gözleniyor. 

MAAŞLARI KATLANDI 
Muhtarların maşları 2013 yılına kadar çok düşüktü. Bu tarihte 438 TL olan muhtar maaşında, sonraki yıllarda ciddi artırımlar yapıldı. Bugün muhtar maaşı 1300 TL. 

İKAMETGAH BELGESİ GETİRİSİ İSE DÜŞTÜ
Maaşları son 4 yılda 3 kat artan muhtarların, diğer gelir kalemlerinde ise ciddi bir düşüş yaşandı. Bunun nedeni ise internetin gelişmesi, kamuda işlerin hızlanması, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yenilikleri. Kamuda bir işi olan hemen her vatandaşın, önce muhtarlıktan ikametgah ilmühaberi gibi belgeler alması gerekiyordu. Vatandaş bunun için muhtarlığa ücret ödüyor. Şimdi bu belgeleri vatandaş Nüfus İdareleri ile Kaymakamlık ve internet üzerinden (E-Devlet’ten) ücretsiz temin edebiliyor. Buna rağmen isteyen vatandaş muhtarlıktan da ücret karşılığı ikamet ilmühaberi alabiliyor. 

YENİ KURULAN MAHALLEYE 35 MUHTAR ADAYI
İkametgah ilmühaberi gelirleri düşmüş olsa da, maaşları son 4 yılda 3 kat yükselen Muhtarlığa ilginin arttığının en net göstergesi, Yenimahalle’de yeni kurulan Ata Mahallesi’ne onlarca kişinin muhtar olmak istemesi oldu. 

5 MART’TA SEÇİM VAR
Yenimahalle’de Susuz Mahallesi’nden ayrılarak kurulan Ata Mahallesi’nde vatandaşlar Muhtar seçimi için 5 Mart günü sandığa gidecek. Ata Mahalleliler 5 Mart’ta ilk muhtarlarını seçecekler. Susuz Mahallesi’nden ayrılan mahalle, Aralık 2015’te yapılan referandumla Ata ismini almıştı. 

40’A YAKIN ADAY VAR
Referandumun ardından bu kez de Muhtarlık için seçim havasına giren mahalle adeta adaydan geçilmiyor. Yeni kurulan Ata Mahallesi için şu ana kadar yaklaşık 40 kişinin muhtar adayı olduğu öğrenildi. Muhtar adayları propaganda çalışmasına da başlamış durumda. Adaylardan pek çoğu, mahalle girişinden otobüs duraklarına kadar dört bir tarafa afiş ve pankartlarını astı bile. 

ŞUAN VEKALETEN YÜRÜTÜLÜYOR
Yeni kurulan Ata Mahallesi muhtarlığını şuan Susuz Mahallesi Muhtarı Mustafa Ertürk vekaleten yürütüyor. Seçmen kağıtları görevi vekaleten yürüten Ertürk tarafından dağıtılmaya başlandı. Muhtar Ertürk, “Ben adayım” diye muhtarlığa gelen kişi sayısının 35’i geçtiğini söylüyor. 

1 OCAK’TA RESMEN ATA OLDU
Mustafa Ertürk, şu bilgileri veriyor:
“Bu mahalle 1 Ocak’tan itibaren MERNİS kayıtlarında Ata Mahallesi olarak güncellendi, kayıtları oluşturuldu. Mahallenin bölünmesiyle ilgili birçok kişinin halen bilgisi yok. Bana ‘sen neden aday olmuyorsun muhtar’ diyenler oluyor. Benim kaydım Susuz’da ve oranın muhtarı olduğum için buraya aday olmam yasal olarak da mümkün değil. ‘Ben adayım’ diye muhtarlığa gelen şimdiye kadar 35 kişi oldu.

1300 LİRA MAŞIMIZ VAR AMA…
Bizim sabit bin 300 lira maaşımız var. Muhtarlığın su, doğalgaz, elektrik ve su giderlerini devlet karşılamıyor. Yasal olarak Resmi evraktan ücret almamız gerekiyor ama internet üzerinden ve kaymakamlıktan da alındığı için göründüğü gibi bir gelir yok..Ben bir tane eleman çalıştırıyorum maaşı da ona veriyorum. Belki aday olan arkadaşlar bunu bilmiyor olabilirler. Benim doğduğum yer burası olduğu için aday olmuştum.

Arkadaşlara cazip geliyor olabilir. Silah ruhsatı için de olabilir. Muhtarlığın baş belası olan bir de resmi evraklar var. Evrak karmaşasıyla da karşılaşacaklar. O yüzden muhtarlık yaparken hüsrana uğrayabilirler. Kim seçilirse seçilsin destek olmaya hazırım.”

FEYZULLAH DOĞRU / HABERVAKTİM-


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.