Müzik Müzesi kulakların pasını siliyor

Müzik Müzesi kulakların pasını siliyor

Dünyanın dört bir tarafından bir araya getirilen 208 parça enstrümanın sergilendiği Müzik Müzesi, kulakların pasını siliyor. Müzik tarihinde yolculuğa çıkaran müzede, Avrupa’dan Anadolu’ya, Afrika’dan Hindistan’a yabancı menşeli enstrümanlar yer alıyor.

Dünyanın dört bir tarafından 208 parça enstrümanın sergilendiği Musiki Muallim Mektebi Müzik Müzesi, kulakların pasını siliyor. Müzik tarihinde yolculuğa çıkaran müzede, Avrupa’dan Anadolu’ya, Afrika’dan Hindistan’a yabancı menşeli enstrümanlar yer alıyor. Cumhuriyet döneminin ilk konservatuvarı olan Musiki Muallim Mektebi binasında, Müzik araştırmacısı ve yazar Oğuz Elbaş kurduğu "Müzik Müzesi"nde, enstrümanları müzikseverlerin beğenisine sundu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurulan ve Türkiye'nin pek çok değerli sanatçısını yetiştiren Musiki Muallim Mektebi, Mamak Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edildi. Bina, içerisinde Müze’nin yanı sıra sanat kurslarına ev sahipliği yapıyor.

muzik-muzesi-2.jpg

“İLK DÖNEM YAPIMLAR BULUNUYOR”

Müzik Müzesi’nde müziğe dair her şey olduğunu söyleyen Mamak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Umut Özkan, müze hakkında şunları kaydetti:

“Burada Türklerin ilk müzik aletlerden kabak kemalinden ritim saza, kanundan nefessiz çalgılara hepsinin ilk dönem yapımları bulunuyor. Burada vurmalı çaldılar, nefesli çaldılar, telli çaldılar ve ilk dönem mızıkalar var. Onları müzemizde görmekteyiz. Hepsinin isimleri nasıl yapıldıkları, neden yapıldıkları anlatılıyor. Herkes bu müzeye gelip, bu binanın ruhunu görmeye davet ediyorum.”

muzik-muzesi-3jpg.jpg

KONSERVATUVARDA SANAT DEVAM EDİYOR

Özkan, müzeye ev sahipliği yapan Musiki Muallim Mektebi’nin Türkiye Cumhuriyeti'nin konservatuvarı ve ilk müzik öğretmen okulu olduğunu vurgulayarak, hepimizin güldüğü Mehmet Ali Erbil, şarkılarını dinlediği Zuhal Olcay gibi sayısız sanatçının buradan mezun olduğunu ifade etti.

Binanın ilk yapıldığı dönemin tarihi özelliği ve dokusunu koruduğunu dile getiren Özkan şunları aktardı:

“Cumhuriyetin en eski sanat kurumu burası. Musiki, muallim mektebi diye kurulmuş ardından devlet konservatuarı olmuş. Atatürk tarafından kurulmuş bir konsept var. Mustafa Kemal'in Atatürk'ün buraya gelip açılışını yaptığı görüntüler var. Bina kültür, tabiat varlıkları olarak korunuyor. Kimse binanın içinde veya dışında yapısına dokunamıyor. O yüzden derslikleriyle, salonlarıyla 1938 yılındaki o ruhu koruyor. Bizde binayı aslına uygun şekilde restore ettik.”

muzik-muzesi-4.jpg

MÜZE 4 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Kasım ayında restore ve vitrinleme çalışmaları biten ve Aralık ayında ziyaretçi almaya başlayan müze hakkında konuşan Mamak Kültür Merkezi Musiki Muallim Mektebi Müzik Müzesi Sorumlusu Beyza Pazarcı, şunları aktardı:

“Bu müze özel bir koleksiyonun vitrinlenmiş sergisidir. Müzemiz; girişte görsellerden oluşan bir duvar giydirme kısmı, müzik kitaplığı, Türk Dünyası ve Anadolu enstrümanlarından vitrinlediğimiz bir oda ve evrensel ve dünya karma kültürel enstrümanlarından oluşan bir vitrin olmak üzere 4 bölümden oluşuyor. Müzenin içerisinde, Afrika, Avrupa, Hindistan, Anadolu ve Uzak Doğu'dan 100, 150 yıllık 208 parça enstrümanımız sergileniyor. İçerde vurmalı, telli, yaylı her türlü enstrümanla karşılaşmak mevcut.”

mamak-belediyesi-kultur-ve-sosyal-isler-muduru-umut-ozkan.jpg

208 PARÇA ENSTRÜMAN SERGİLENİYOR

Müzik Müzesi’nde; çömlek darbuka, kemençe, kaval, kemane, bağlama, cura, darbuka, çıngırak, koltuk davulu, zilli tef, klasik kemençe, ut, lavta, kanun gibi Anadolu çalgıları ile flüt, org, ağız orgu, melodika, armonika, ağaç flüt, düdük, tef ve gitar, zither, marakas, conga, akordiyon gibi farklı materyallerden yapılmış yabancı menşeli toplam 208 parça enstrümanlar sergileniyor.

ulasim-kismina-eklensin.jpg

MÜZE’YE ULAŞIM VE GİRİŞ ÜCRETİ

Mamak Belediyesi bünyesindeki Müzik Müzesi’nin ziyareti ise tamamen ücretsiz. Müzik Müzesi, Cumartesi ve Pazar günleri hariç her gün 08.00 - 12.00 ila 13.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaretçileri ile buluşuyor. Mamak Belediyesi tarafından Musiki Muallim Mektebi’nde ziyarete açılan Müzik Müzesi’ni görmek isteyen müzikseverler, Demirlibahçe metrosunda inerek, Talatpaşa bulvarında bulunan Demirlibahçe mahallesi numara 167’ye giderek ulaşabilirler.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.