O Odadan takozluk

O Odadan takozluk

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediyesi’nin Güvenpark’ın altına dev bir otopark yaparak, dolmuş ve minibüsleri buraya alma fikrine şimdiden karşı çıkarak, tek bildiğinin muhalefet olduğunu ortaya koydu. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediyesi’nin Güvenpark’ın altına dev bir otopark yaparak, dolmuş ve minibüsleri buraya alma fikrine de karşı çıkarak, tek bildiğinin muhalefet olduğunu ortaya koydu. 

İŞTE O HABERİMİZ
Gazetemizin 4 gün önce “Kızılay’a süper proje” başlığıyla manşetten duyurduğu proje ile Başkent’in en işlek merkezlerinden olan Kızılay’daki dolmuş, otobüs ve minibüslerin yer altına alınması planlanıyor. 

BÜYÜK İHTİYAÇ 
Başkent’te özellikle merkezi yerlerde artan araç trafiğine paralel olarak günden güne büyüyen park sorununa acil çözümler üretilmesi beklenirken, Büyükşehir Belediyesi’nde Kızılay için sevindiren bir hareketlilik başladı. Büyükşehir Belediyesi’nce Kızılay’da Güvenpark minibüs duraklarının yeraltına yapılacak çok katlı otoparka alınması için düğmeye basıldı. 

3 KATLI: 225 ARAÇLIK 
2 ya da 3 katlı olarak düşünülen otoparka, her katta 75 araç olmak üzere 225 araç park edebilecek. Otopark, metro istasyonuyla bağlantılı olacak şekilde tasarlanacak. Durakları yeraltına alıp, yukarda kalan bölümler de yine park alanı olarak düzenlenip hizmete sunulacak. Güvenpark’ta bulunan anıta ve tarihi dokuya zarar verilmeyecek. Korunması gereken alanlar korunacak. 

MİMARLAR ODASI’NDAN YİNE MUHALEFET
Büyükşehir Belediyesi’nin her icraatına muhalefet etmesiyle bilinen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Güvenpark’a ilişkin bu projeye de karşı çıkıyor. Oda, “referandum sürecinde Güvenpark üzerinden gerilim yaratmak amacıyla böyle bir projenin gündeme getirildiğini” ileri sürüyor. “Güvenpark’ın betonlaşmasına izin vermeyeceklerini”, “projeyi yargıya taşıyacaklarını” söyleyen Oda yetkilileri, trafik sorununun bu şekilde çözülemeyeceğini savunuyor.

AKIL ALMAZ İDDİALAR
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın akıl almaz iddiaları şöyle: “13 Şubat 2017 tarihi itibariyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Güvenpark’ın dolmuşlarının olduğu yerde alta alınması ve otopark yapılması süreci ve tekrar ısıtılmıştır.

Gündeme getirilmesi içinde Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından başkanlık makamına yazı yazılmış bu konu tekrar gündeme getirilmiştir Burada amaç Güvenpark üzerinden gerilim yaratmaktır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek dönem dönem gündeme gelmek, toplumda gerginlik yaratmak için Güvenpark’ı gündeme taşıyarak birinci derece doğal ve tarihi SİT alanında gelirim yaratma çabası içindedir. Bunu kasıtlı ve taammüden yapıyor.” 

YARGIYA TAŞIYACAKLARMIŞ 
Oda Şube Başkanı Candan, ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararını ve aksi halde gelecek Koruma Kurulu Kararını yargıya taşıyacaklarını belirterek, “Güvenpark’ın betonlaşmasına izin vermeyeceklerini” söylüyor.  

“TRAFİK SORUNU BU ŞEKİLDE ÇÖZÜLEMEZ”
Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Namık Kemal Kaya da, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in sözde Güvenpark’ın altına otopark yaparak trafiği çözmeye çalıştığını belirterek, şu iddialarda bulunuyor: “Gökçek yaklaşık 23 yıldır bu kenti yönetiyor.

Yirmi üç yıllık belediye başkanlığı döneminde  bu kentin ulaşımını çözebilmek için bir metre metro hattı yapamayıp, metroyu Ulaştırma Bakanlığı’na devreden, ulaşım adına sadece yol yapan, bilimsel planlama ilkelerine uymayan rant odaklı yaklaşımlarıyla noktasal, imtiyazlı imar çalışmaları yapan ve dolayısıyla Ankara’da ulaşımı içinden çıkılmaz hale getiren Gökçek'in Güvenpark konusundaki çözüm önerisi yanlıştır. Yine rant odaklı olup çözüm odaklı değildir. Bunu çok açık bir şekilde görüyoruz.  Trafik sorunu bu şekilde çözülemez.”

KÖR MUHALEFET
Büyükşehir’in sözkonusu planında Güvenpark’ın tarihi dokusu ile bölgedeki ağaçların korunacağının ilan edilmesine rağmen, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin peşinen karşı çıkması “kör muhalefet” olarak yorumlandı. 

KIZILAY’IN GÖBEĞİNDE DOLMUŞLARIN İŞİ NE?
Vatandaşlar da, Kızılay gibi merkezi bir yerin dolmuş, otobüs ve minibüslerce adeta işgal edilmiş durumda olmasına tepkili. Sağduyu sahibi vatandaşlar “Kızılay’ın göbeğinde bu dolmuşların, otobüslerin, minibüslerin işi ne” diye soruyor. Vatandaşlar “Özellikle dolmuşlar 2017 Türkiye’sinde Başkent’in göbeğine bu şekilde yakışmıyorlar. Bölgede büyük bir trafik sorunu oluşturuyorlar. Yer altına alınmaları son derece isabetli olur. Buna karşı çıkmak, ideolojik muhalefetten başka bir şey değildir” diyor.

HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.