Para cezası uygulanıyor: Komşuluk hukukuna riayet edilmeli

Para cezası uygulanıyor: Komşuluk hukukuna riayet edilmeli

Avukat Merve Ayvalı, son günlerde Ankara’da komşular arasında yaşanan asayiş olayları ile ilgili olarak vatandaşların hak ve sorumluluklarını anlatırken, “Komşuluk hukuku çerçevesinde hareket edilmeli” dedi.

Avukat Merve Ayvalı, Ankara’da son günlerde yaşanan asayiş olaylarıyla ilgili olarak vatandaşların komşularından kaynaklı gürültü gibi şikayetlerde sahip oldukları hakları anlattı. Ayvalı, “Vatandaşlar komşuluk hukuku çerçevesinde hareket etmeli” dedi.

asayis.jpg

Geçen hafta Ankara Sincan ve Keçiören’de komşular arasında gürültü nedeniyle çıkan tartışmalar cinayetle sonuçlandı. Sincan’da birçok kez gürültü nedeniyle tartıştığı komşusunun evini basan kişi aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu; Keçiören’de ise gürültü nedeniyle yaşanan iki farklı olayın ilki Sancaktepe Mahallesi’nde gerçekleşti. Sancaktepe’de aynı aileden 2 kişi hayatını kaybederken 2 kişi ise yaralandı. Bir diğer komşu kavgasında da 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Avukat Merve Ayvalı konu ile ilgili yaptığı açıklamada komşuluk hukuku çerçevesinde vatandaşların sahip olduğu hak ve sorumlulukları anlattı. Ayvalı, “Vatandaşlar komşuluk hukuku çerçevesinde hareket etmeli” dedi.

asdaaada.jpg

ADLİ İŞLEMLER BAŞLATILABİLİR

Avukat Merve Ayvalı, ev sahipleri ve kiracıların Kat Mülkiyeti Kanununa göre, site veya apartman içerisinde bağımsız bölümlerini, ortak yerleri ve eklentileri kullanırken birbirlerini rahatsız etmemek, haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla yükümlü olduğunu belirterek, “Bunun süreklilik arz etmesinin adli sonuçları vardır. Hakaret, kişilerin huzur ve sükununu bozmadan ve tehdit suçundan gibi sorunlarda şikayet yoluyla bu kişiler hakkında adli işlemler başlatılabilir” dedi.

manset.jpg

PARA CEZASI UYGULANIYOR

Avukat Ayvalı, şikayete neden olan tarafın karşılaşabileceği sonuçlara ise şu şekilde değindi;
“Ayrıca apartman içerisinde devamlı olarak yüksek sesle konuşmak, komşuları rahatsız edici şekilde bağırmak, apartman demirbaşlarına zarar vermek, komşularla sürekli tartışmak gibi durumlarda da hakimin müdahalesi talep edilebilmektedir. Sulh Hukuk Mahkemesine kiracılar veya ev sahipleri başvurarak, rahatsızlık veren komşular hakkında Kat Mülkiyeti Kanununun 33. Maddesine göre hakimin müdahalesini talep ederek bu rahatsızlıkların giderilmesini talep edebilirler. Eğer hakimin verdiği süre içerisinde ilgili kararı yerine getirmeyen kişi hakkında yine aynı mahkeme tarafından idari para cezası uygulanabilir. Tüm bu hukuki işlemlerin yanı sıra vatandaşların karşılıklı nezaket ve komşuluk hukuku çerçevesinde hareket etmesi gerekmektedir.”

ara2.jpg

TOPLU BAŞVURU ETKİLİ OLUR

Vatandaşların komşularını olumsuz etkileyecek taşkınlıktan kaçınması gerektiğini hatırlatan Ayvalı sözlerini şu şekilde noktaladı;

“Eğer apartmandaki veya sitedeki birçok kişi aynı rahatsızlıktan dolayı şikayetçiyse ortak hareket etmek elbette önemli. Ancak bu imza toplama ile çözülecek bir sorun değil. İmza toplama ile apartman yönetim toplantılarında etkili olunabilir ancak orada da şiddet ortamı artabilir. Hakaret, tehdit gibi suçlar kişilere karşı işlendiği için her dosya özel olacaktır. Ancak bu bireysel şikayetler hakimin müdahalesi talebinde önem arz etmektedir ve toplu bir başvuru elbette etkili olur.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.