Parklarımızı temiz tutalım

Parklarımızı temiz tutalım

Yaz döneminde serinlemek, hava almak için parklara akın eden Başkentliler duyarsız vatandaşların sebep olduğu çevre kirliliğinden rahatsızlık duyuyor. 

Yaz döneminde parklar ve mesire alanları dolup taşıyor. Tatile gidemeyen Başkentliler rahatlamak için sıkça parklara gidiyor. Çocuklar için oyun alanlarının bulunduğu yeşil alanları çokça tercih eden ailelerin buralardan beklentisi temizlik ve güvenlik oluyor. Başkent belediyelerinin Park ve Bahçeler Müdürlükleri ile halka temiz bir yeşil alan sunma gayreti bulunuyor. Tüm yeşil alanlardaki görevlileri ile temizlik ve güvenlik noktasında çalışmalar yürüten belediyeler çevre bilinci oluşturma noktasında da birçok uygulamaya imza atıyor. Bütün bu çabalara rağmen duyarsız vatandaşlar tarafından kirletilen parklar çevrede çirkin görüntülere neden oluyor. Yoğun ziyaret edilen parklarda belediye çalışanlarının görevlerini ziyadesiyle yerine getirmesine rağmen bilinçsiz vatandaşların çevreye verdiği zarar önlenemiyor. 

ÇOCUĞUNUN GELECEĞİNİ KİRLETİYORSUN

Parklara çıkan insanların sebep oldukları çevre kirliliğini yine evlerindeki gibi kendilerinin gidermesi ve temiz bulmak için temiz bırakılması gerektiğini söyleyen Yakup Başak,  olumsuzlukların insanlarda çevre bilincinin yetersiz olduğundan yaşandığını belirtiyor. 
Başak, “ Başkent Ankara’da betonların arasında sıkışıp kalan insanlar yaz döneminde kendini parklara atıyor. Özellikle çocukları olan insanlar buralara daha yoğun geliyor. Parklardaki kirliliğin en büyük sebebi çevreye saçılan çekirdek kabukları ve dondurma külahları. Çocukları ile gelip te parkları kirleten insanlara hayret ediyorum. Sen çocuğunu temiz bir hava alsın diye parka getiriyorsun ama çocuğuna gelecekte temiz bir alan bırakmıyorsun. Çocuğunu geleceğini kirletiyorsun. Her yeri kirletiyorsun. Bu bilinçsizlikten başka bir şey değildir. İnsanlara çevre bilinci aşılanmalı, gerekirse çevreyi kirleten bu kişilere cezai yaptırımlar uygulanmalı” dedi. 

GÖREVLİLER ZOR DURUMDA KALIYOR

Habervaktim muhabirleri olarak Keçiören’de görüştüğümüz park görevlilerinden biri çevreye atılan çöplerden en büyük sorun oluşturanların çekirdek kabukları, dondurma külahları ve sigara izmaritleri olduğunu belirtti. Park görevlisi, “Çekirdek kabukları çimlerin arasına girdiği için temizlenmesi çok zor. Ayrıcı çimlere de zarar veriyor. Bu konuda zor durumda kalıyoruz. İnsanları uyardığımız zaman ise 'burayı temizlemek senin görevin' diyerek bizleri tersliyorlar” şeklinde konuştu. Belediyelerin parkların sulanması, güvenliği ve temizliği konusunda gerekli çalışmaları yaptıklarını ancak buna rağmen çöplerin, kuruyemiş kabuklarının, peçete ve izmaritlerin yerlere atılması gibi olumsuzluklarla karşılaştıklarını ifade etti.  HAKAN ŞAHİN-HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.