Prof. Dr. Şükrü Ersoy Bolu depremini değerlendirdi

Prof. Dr. Şükrü Ersoy Bolu depremini değerlendirdi

Bolu depremi ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy 4,8’lik lik sarsıntının öncü bir deprem olmadığını vurgulayarak, “Teknik olarak Düzce depreminin bittiği doğu kesiminin ucundaki fayda bir gerilimin olduğunu söylemek doğru olur” dedi.

Açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy 4,8’lik depremi değerlendirdi. Ersoy şunları söyledi:

Art arda iki tane deprem olmuştu. Bir tanesi Kocaeli depremi 7.4, bir de Düzce
depremi olmuştu 7.2. Düzce depreminin yaratan fayın bir ucu doğudaki ucu Bolu Dağı’na kadar gelmişti. Ve bizim bilgilerimiz teknik olarak şunu söyler; Bir bölgede deprem olmuşsa depremi yaratan fayın fay boyunca rahatlamış olur ve orada uzun bir süre deprem olmaz. Ama iki ucunda gelecekte yeni depremler beklenebilir.
Gergin yerler oralardır. Mesela bugün 4.8 büyüklüğündeki deprem yaklaşık bunun Düzce depreminin doğu ucunda olduğu için bunu izlememiz gerekiyor. Çünkü nasıl batıya, Marmara Denizi’nin içerisine bir gerilim taşındıysa aynı şekilde Bolu tarafına da bir gerilim taşınmıştı. O yüzden 4.7 izlenmesi gereken bir deprem olarak duruyor.

DEPREM ÖNCÜ MÜYDÜ?

Biliyorsunuz büyük deprem olmadan öncü depremi bilme şansımız yok. Daha doğrusu büyük depremlerin gün ve saatini bilemiyoruz. Fakat olduğu yer açısından bir değerlendirme yaptığımızda 4.6, 4.4 gibi bir depremler aynı yerlerde oldu geçtiğimiz yıllar içerisinde. O zaman da aynı şeyi söyledik. Bu büyük bir deprem beklentisi değil. Teknik olarak Düzce depreminin bittiği doğu kesiminin ucundaki fayda bir gerilimin olduğunu söylemek doğru olur. Hepimiz bunlara bakacağız, nasıl bir seyir izliyor.

bekler.jpg

“BÖLGEDE ÇOK SAYIDA AKTİF FAY VAR”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler’de Kuzey Anadolu Fayı’nın Bolu-Adapazarı oldukça farklı segmentlerinde kollarından olan depremlerden bir tanesi. Bölgede çok sayıda aktif fay olarak nitelendirdiğim fay sistemleri var. Onlardan bir tanesi çalışıyor. Bu da normal karşılanacak büyüklükte bir deprem. Bölgenin tektonik olduğunun bir göstergesidir. Kırsal alanda çok küçük bir hasar büyüklüğünde bir deprem. Belli bir süre artçıları takip etmekte fayda var. Daha büyük nitelikte bir depremin gözlenebilir herhangi bir niteliği görünmüyor” dedi.

Gamze Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.