Projenin mimarı anlattı: Avrupa’nın en büyük tarım kampüsünü Ankara’da açtık

Projenin mimarı anlattı: Avrupa’nın en büyük tarım kampüsünü Ankara’da açtık

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, gazeteilksayfa.com’a özel açıklamalarda bulundu. BAKAP’ın hayata geçirilmesinde başrol oynayan Tüzün, “Avrupa’nın en büyük tarım kampüsünü Ankara’da açtık” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla çiftçilere yönelik kırsal desteklerini sürdürüyor.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, BAKAP arazisinden elde edilen saman ve arpa kırığını sosyal yardım alan çiftçilere dağıtmaya başladı.

Çalışmalar kapsamında 25 ilçenin 367 mahallesinde, sosyal yardım alan 763 üreticiye ve 8 depremzedeye 1848 çuval arpa kırığı ve 1670 adet saman balyası ücretsiz olarak dağıtılıyor.

1-003.png

TÜRKİYE’DE TEK

Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, ABB’nin tarım politikalarını gazeteilksayfa.com’a anlattı. Tüzün, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 3 yıllık periyotta yaptığı çalışmaları ve Başkent Ankara Kalkınma Projesi (BAKAP) ile ilgili gelişmeleri gazetemizle paylaştı.

2 bölüm halinde yayınlanacak röportajın ilk kısmında, Avrupa’nın en büyük tarım kampüsü olan BAKAP’ı konuşuyoruz.

Daire Başkanı Tüzün, BAKAP’ı 4 farklı fonksiyonu olan Türkiye’deki tek merkez olarak niteledi. Kampüs içerisinde tarımsal üretim, eğitim, AR-GE çalışmaları ve turizm eş zamanlı yapılıyor.
Tüzün’ün açıklamaları şöyle:

“Bu işlere yeni başlamadık, çalışmalar 3 yıldır devam ediyor. Açılışını Cumhuriyetimizin 100. yılına denk getirdik. Kampüste üretilen hasatları sosyal yardım alan ailelere dağıtıyoruz. 40 yaş altı hayvan yetiştiricilerine mısır silajı vereceğiz. Yağ çıkartma üniteleri ve soğuk hava depoları kuruyoruz. Binaların inşaatı tamamlanmak üzere”

3-004.png

ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİLECEK

Kampüsün içerisinde bir tarım akademisi olduğunu aktaran Tüzün, akademinin altında bir de çocuk akademisi olduğunu kaydetti. Okullarla anlaşma yaparak çocukları BAKAP’a taşıyacaklarını ifade eden Tüzün, “Onlara burada eğitimler verilecek. Çocuklar doğadan kopsun istemiyoruz. Hasat döneminde çocukları buraya çağıracağız. Hasatın nasıl yapıldığını bire bir görecekler. Toprağın ve suyun ne olduğunu onlara anlatacağız” diye konuştu.

4-001.png

ÜNİVERSİTE İLE ORTAK ÇALIŞMA

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Ankara Üniversitesi Jeoloji Bölümü, BAKAP için ortak bir çalışma gerçekleştiriyor. İlk aşamada Ankara’da çıkan kayaçlar toplanacak. Çalışmalar tamamlanmasına mütekakip, kayaçlar kampüs içerisindeki 39 kilometrelik yürüyüş parkurunun etrafına yerleştirilecek. Alanı gezen vatandaşlar kayaçlar ile ilgili detaylı bilgileri görebilecek. Tüzün çalışmayı, “görsel bir eğitim faaliyeti” olarak tanımlıyor.

2-006.png

TOHUM BANKASI KURULDU

Başkanlık, BAKAP içerisine bir tohum bankası kurdu. 17 ilden 210 çeşit tohum toplandı. Yıl boyunca 35 yerel tohumun ekimi gerçekleştirildi. Ankara ekolojisine uygun tohumları tespit edildi ve bu tohumlar üreticilere ücretsiz olarak dağıtılacak.

Kampüse ayrıca biyoteknoloji laboratuvarı kurulacak. Başkan Tüzün, burada doku kültürü çalışılacağını ve tıbbi bitkilerden pazarı yüksek olanların çoğaltıp, çiftçilere dağıtılacağını aktardı.

5.png

TARIM KÜTÜPHANESİ

Vatandaşların tarımsal üretim alanlarında dolaşmalarını hedefliyoruz diyen Tüzün, “400 küsür kişilik bir konferans salonu yapıyoruz. Tarım, veterinerlik, botanik ve farmakoloji kitaplarının yer alacağı bir kütüphane kuruyoruz. Ayrıca 60 yataklı bir misafirhane yapacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.