Pursaklar Endemik Vadi’de Şah civanperçemi bitkisi yetiştirilmeye başlandı

Pursaklar Endemik Vadi’de Şah civanperçemi bitkisi yetiştirilmeye başlandı

Pursaklar Belediyesi’nin yaptığı Endemik Vadi’de, Şah civanperçemi bitkisi yetiştiriliyor. 2021 yılında kurulan Endemik Vadi, Ankara'ya özgü endemik bitki, hayvan ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması, yaşatılması, üretilmesi amacıyla yapıldı.

Pursaklar Belediyesi’nin yaptığı Endemik Vadi’de Gazi Üniversitesi iş birliğinde endemik türlerle ilgili ilk etapta adını kentten alan Angora Tırfılı bitkisiyle çalışmalar başladı. Aynı zamanda Ankara Şah civanperçemi ve Ankara aşotunun da aralarında yer aldığı 12 endemik bitkiyle ilgili çalışmalarda yapıldı.
Doğal ortamında tespit edilen bitkiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınarak uzman öğretim üyeleri tarafından yerlerinden alınıp Pursaklar Belediyesi Endemik Vadi'deki seralara yerleştirildi.

“ÖZELLİKLE SAĞLIK ALANINDA KULLANILIYOR”

Pursaklar Belediyesi Endemik Vadi Botanik Uzmanı Osman Erdoğan’ın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, vadide endemik bitki türlerine ilişkin özel çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Belirledikleri bitkileri yerlerinde tespit ettiklerini, akademisyenler eşliğinde toprağıyla beraber Endemik Vadiye getirdiklerini belirten Erdoğan, aynı zamanda farklı tortu, perlit, toprak, ve kum karışımları hazırlayarak türün, ortama uyumunu sağladıklarını aktardı.

Erdoğan, Papatyagiller familyasından olan ve her yıl Temmuz ayında çiçek açan Ankara Şah civanperçeminin de kente özgü bitkiler arasında yer aldığını dile getirdi. Erdoğan, bitkiyle ilgili akademik çalışmalar sırasında özellikle sağlık alanında kullanıldığını belirlediklerinin altını çizdi.

ara.jpg

Erdoğan, Şah civanperçeminin Endemik Vadide yetiştirilen ilk bitkiler arasında bulunduğunu söyledi. Erdoğan, “burada bizim için ilk defa üretilen ilk defa üzerine çalışmalar yapılan bir tür” ifadelerini kullandı.

Araştırmanın öneminin çok büyük olduğuna değinen Erdoğan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Özellikle kanama durdurucu, yara kapatıcı özelliği nedeniyle ilerleyen süreçlerde yapılacak araştırmalarla umarız çok daha verimli bir kullanım alanına kavuşacaktır. Yıllar önce, savaşlar sırasında bu türün çiçekleri ve gövdelerinden kanamaları durdurucu olarak faydalandığı biliniyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.