Rızkımızı BÖLÜŞELİM

Rızkımızı BÖLÜŞELİM

Altındağ’da emlakçılar belediyenin bağlı köylerdeki tarımsal arazilerin bölünüp kullanılamaz hale gelmesinin önüne geçme gayretinden rahatsız.

Emlakçılar, Altındağ’da belediyenin bağlı köylerdeki tarımsal arazilerin bölünüp kullanılamaz hale gelmesinin önüne geçme gayretinden rahatsız. Arsalar bölünemeyince, büyük rağbet olduğunu söyledikleri hobi bahçeleri oluşturulamadığını savunan emlakçılar “Dolayısıyla biz de iş yapamıyoruz” diyor.
Son zamanlarda Ankara’da artan hobi bahçelerine büyük bir rağbet var. Altındağ sınırları içerisinde yer alan Kavaklı, Tatlar, Peçenek, Aydıncık, Gicik köyleri ise hobi bahçesi için gözde yerler olarak gösteriliyor. Ancak arsaların bu 5 köyde bölünememesi hem arazilerini satmak isteyen yerlileri hem de emlakçıları zor durumda bıraktığı savunuluyor. Emlakçılar Ankara merkezine yakın bu köylerde diğer ilçelerde olduğu gibi arsaların bölünebilmesini talep ediyor.     

“UFAK BORÇLAR İÇİN BÜYÜK ARAZİLER SATILIYOR”
Şıvgın Emlak İşletme Müdürü Ahmet Şıvgın, çiftçilerin borçları için büyük araziler satmak zorunda kaldıklarını belirterek “Ankara’nın diğer ilçelerinde bulunan arsa bölme yasası varken Altındağ’da bölme yasası yok. Önceden 20 dönümlük arsayı alıp 500’er metre şeklinde bölebiliyorduk. Şuan sadece Altındağ bölgesinde arsaların bölünmesiyle ilgili sıkıntı var, bu durum satan için de alan için de sıkıntı. Mesela bir çiftçi 10 bin lira borcu var veya düğün yapacak, 10 dönüm arazisi varsa hepsini satmak zorunda kalıyor. Önceden arazisinden 2 dönüm satarak ihtiyacını karşılayabiliyordu. Bu durum araziyi hem alacak kişiye hem de satacak kişinin önünde bir engel. Geçen sene mayıs ayından itibaren bu yasa yürürlükte ve bu nedenle hobi bahçeleri satılmıyor. Bu yasa yürürlüğe girmeden önce çok iyi iş yapıyorduk, şuan müşteri asfaltın kenarından yer istiyor bölme yasası olduğu için yeri ayarlayamıyoruz” diye konuştu. 

104648771.jpg

OTOBANIN DİĞER TARAFINDA SIKINTI YOK
Ankara’nın bütün ilçelerinde arsa bölme işleminin yapıldığını ancak Altındağ’da yapılamadığını savunan emlakçı Ahmet Şıvgın, şöyle devam etti: “Diğer ilçelerde emlakçılar arsaları bölerek satabiliyor ama Altındağ Belediyesi sınırları içerisinde yer alan araziler bölünmediği için hobi bahçesi satışlarımız durma noktasına geldi. Altındağ Belediyesi’nin Ankara’nın diğer ilçe belediyeleri gibi bölme yasasını kaldırmasını istiyoruz. Otobanın diğer tarafı Mamak orada hiçbir sıkıntı yok, orada hobi bahçelerini çok rahat bir şekilde satabiliyoruz. İnsanlar artık ortak bile arazi alamıyor, Kavaklı, Tatlar, Peçenek, Aydıncık, Gicik köylerinde bu durum şuan yaşanıyor. Hobi bahçelerine özellikle Ankara’da çok büyük rağbet var. Bölme yasası kalksa bu gün hazırda bekleyen çok müşterimiz var. Bunun sadece emlakçılara faydası yok, satış yapıldığı zaman tapuda, belediyede kazanır ve daha fazla piyasa olur.” 

ARAZİLER DEĞERİNİN ALTINDA MI SATILIYOR? 
Tarlaların değerlerinin altında satıldığını ileri süren emlakçı Şıvgın, “Belediye tarımsal arazinin bölünüp kullanılmaz hale gelmesini engellemek için bu yasayı kullanıyor ama çiftçi çektiği kredinin taksitini ödeyebilmek için 10 dönümlük tarlasını satabiliyor. 1 dönümlük bölümünü satsa ihtiyacını görebiliyor ama bölme yasası olmadığı için hepsini satmak zorunda kalıyor. Zorda kaldıkları içinde hemen satabilmek için tarlayı değerinin altına satıyor. Şuan bölme yasası olsa 500 bin lira edecek tarlalar 150-200 bin liraya satılıyor. Bu yasanın kaldırılma yetkisi sadece Altındağ Belediyesi’nin elinde bizde 4 gözle kaldırılmasını bekliyoruz” dedi.        

“MAĞDURUZ” İDDİASI
Belediye’nden diğer belediyelerde olduğu gibi yasanın kaldırılması talebinde bulunan bir diğer emlakçı Hasan Tunca da şu iddialarda bulundu: “Tarlalarda hisseli satış olmadığı için hobi bahçelerinin satışında sıkıntı yaşanıyor. Emlakçıların en büyük sıkıntısı mücavir alana sokulan köylerde toprakta bölünme olmuyor. Sadece atadan gelen tarla parçalı şekilde geliyor, tüm olan tarlalarda bölünme olanağı yok. Belediye şuan tarlaların bölünmesini durdurduğu için hobi bahçelerinin alım ve satımı gerçekleşmiyor. Altındağ’ın 5 tane köyü var, ya bu köylere imar verilecek ya da arsa bölmenin önü açılacak. İmarsız arazilerde ticaret neredeyse durdu, imarsız olan bölgelerimizde son belediye seçimlerinden sonra alım satım işi durma noktasına geldi, sırf bölünme yasasından dolayı. Altındağ Belediyesi’nin buradaki mağduriyeti görüp bu yasayı kaldırmasını istiyoruz.” 

“YA KÖY KALALIM YA ŞEHİR OLALIM”
Büyükşehir yasasını da eleştiren Tunca son olarak şunları söyledi: “Diğer ilçe belediyelerin hiç birinde sıkıntı yok, sadece bizim bölgemizde var. Büyükşehir olunca köylerimiz mahalleye geçti köylü çiftçilik ve hayvancılıkta doğru düzgün yapamıyor. Bu bölgede yaşayanlar ne köylü ne şehirli ortada kalmış durumda. Bölge sakinleri “ya köye çiftçilik ve hayvancılık yapalım diyor ya da tam anlamıyla şehir olalım” şeklinde sitemde bulunuyor. Hibe desteğine köylü gittiğinde mahalle olarak gözüktüğü için bölge destek alamıyorlar. Mahalle olmadan önce bölgede hayvancılıkta çiftçilikti yapılıyordu şuanda o da doğru düzgün yapılamıyor. İnekler pislediği zaman yola artık hemen ceza yazılıyor, biz burada Belediyeyi değil yasaları eleştiriyoruz, ilçe Belediye bizim mağduriyetimizi görsün gidersin istiyoruz.”    


UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM   

                   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.