Sağlıklı yaşa KANSERİ YEN

Sağlıklı yaşa KANSERİ YEN

Kanser Haftası nedeniyle Habervaktim'e konuşan Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Berna Öksüzoğlu, çağın hastalığı olarak adlandırılan kanserin sağlıklı bir yaşam biçimi ile yenilebileceğini söyledi. 

 

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarının başında yer alan kanser, dünyada sebebi bilinen ölümler arasında birinci sırada Türkiye'de ise kalp ve damar hastalıklarının ardından ikinci sıradadır. Dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanmakta ve kanser 8.2 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır.

 Sağlık Bakanlığı’nın son yayınladığı 2014 yılı istatistik verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67 bin 200 kadın toplamda ise 163 bin 400 kişi kanser tanısı almaktadır.  Ülkemizde bir günde yaklaşık 465 kişiye kanser tanısı konulmaktadır. 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Onkoloji uzmanlarıyla kanser hastalığını görüştük. Dünyanın en sinsi hastalığı hakkında muhabirimize konuşan uzmanlar, kanser hakkında bilgi verirken ve kansere karşı yapılması gerekenler hakkında ise şunları söyledi: 

CİNSİYETE GÖRE KANSER FARKLILIK GÖSTERİYOR

Dr. A. Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu   Prof. Dr. Ömür Berna Öksüzoğlu: "Kanser bir organ veya dokudaki hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz çoğalması ile oluşan kötü huylu tümörlerdir. Tütün ürünleri, kimyasallar, virüsler ve aşırı güneş ışını gibi çevresel faktörler DNA hasarına ve kanser gelişimine neden olabilir. Ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken kadınlarda meme ve tiroid kanseridir" 

ERKEN TANI ÖNEMLİDİR

"Sık görülen kanserler özellikle önlenebilir olup olmaması ve erken tanı açısından önemlidir. Sağlıklı bir yaşam biçimi ile birçok kanser önlenebilir. Sağlıklı yaşam biçimi dediğimizde ideal ve sağlıklı kiloda olmak, yeterli fiziksel aktivitede bulunmak, stres yönetimi, sigara dahil tütün ve tütün ürünleri kullanmamak ve alkol tüketmemek ilk akla gelenlerdir.  

Bunların dışında kansere neden olan kimyasallar ve güneş yanıklarıyla sonuçlanan güneş ışınları maruziyetinden kaçınılması da kanseri önleyebilir. Erken tanı, kanserin henüz çevreye ve bulunduğu organdan diğer organlara yayılmadan önce belirlenmesidir. Erken tanı ile birçok kanser hastasında şifa (kür) oranları artmaktadır" 

ONKOLOJİ ALANINDA TÜRKİYE'DEKİ EN İYİ HASTANE

"Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ülkemizde onkoloji alanında hizmet veren en kapsamlı eğitim ve araştırma hastanesidir. Eğitim hizmeti 12 branşta uzmanlık eğitimi, 4 branşta da yan dal uzmanlık eğitimi olmak üzere toplam 16 branşta verilmektedir.Hastanemize başvuran vatandaşlarımıza alanında yetişmiş 39’u doçent ve profesörlerden oluşan toplam 256 uzman ve 85 asistan ile 35 branşta sağlık hizmeti sunulmaktadır. Yılda 2 milyonu aşan poliklinik sayısı ile hastanemiz her türlü kanser tanı, tedavi, takibi ve bakımını uluslararası kalite standartları çerçevesinde vermektedir" 

KANSERE KARŞI BİLİNÇLENDİRİLİYOR

"Hastanede kanser alanında okuryazarlığı artırmak için kanser hasta okulu ve kanser sürekli eğitim merkezi ile haftanın beş günü hizmet verdiğini aktaran Öksüzoğlu, "Kanser okulunda özellikle yeni tanı almış hasta ve hasta yakınları psikoonkoloji, beslenme, palyatif bakım, manevi bakım, enfeksiyondan korunma ve kişisel hijyen ve sosyal hizmet, destek ve yardım konularında alanında uzmanlardan eğitim almaktadırlar." 

KANSER KONTROLSÜZ ÇOĞALIR

Radyasyon Onkolojisi  Uzmanı Uz. Dr. Gökçe Kaan Olcay ise şunları aktardı: "Kanser insan vücudunda herhangi bir yerde başlayabilir. Bir grup hücrenin kontrolsüz çoğalmasıyla başlar. Bu kontrolsüz çoğalma sonucu organ görevini yerine getiremez olur. Kanser birçok insanda tam bir şekilde tedavi edilebilir.Kanser hücreleri vücut da başladıkları yerden farklı yerlere gidebilirler.Bu yayılıma 'metastaz' denir. Bazı kanser hücreleri hızlı, bazıları yavaş bölünürler. Aynı zamanda tedavilere de farklı cevaplar verirler. Bazı kanserler cerrahi tedavi edilebilir, bazıları kemoterapi ,bazıları da radyoterapi ile."

 

 OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.