Sanatla tedavi 

Sanatla tedavi 

Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Ahmet Andiçen Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde (TRSM) tedavi ile sanat bir araya getiriliyor.

Ankara Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği "Psikoz Tanılı Hastalarda Sanatın Kullanımıyla Yetenekten Yetkinliğe" projesine devam ediliyor. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Ahmet Andiçen Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde (TRSM) tedavi ile sanat bir araya getiriliyor. 

GÜNÜN BÜYÜK VAKTİNİ BURADA GEÇİRİYOR

30 Haziran 2016’da başlayan projede alınan dersler meyve vermeye devam ediyor. Seramik, resim, ebru ve ahşap boyama ile el becerilerini geliştiren ve yaratıcılıklarını ortaya koyan hastalar hastalıklarının tedavisinde aktif rol alıyorlar. Seramik derslerinin müdavimlerinden 59 yaşındaki H.G. “Zor iş diye bakmıyorum artık, yapabilirim diyorum. Ortaya bir iş çıkıyor, bizim kötü gördüğümüz şeyin kenarlarından alıyorsun ortaya yaratıcı bir şey çıkıyor. Eskiden yataktan kalkamazdım, şimdi sabah 7’de kalkıyorum, oğlum işe giderken beni de buraya bırakıyor” diyor.

PROFESYONEL HİZMET

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, şizofreni ve bipolar duygu durum bozukluğu gibi ağır ruh sağlığı bozukluğu tanılı hasta ve yakınlarına ücretsiz hizmet veren sağlık merkezleridir. Kolej’de hizmet veren Ahmet Andiçen TRSM’de isteyen hasta profesyonel eğitmenler ve sağlık çalışanları ile sanatsal ağırlıklı derslere katılmakta isteyenler mutfakta çaylarını içip birbirleriyle sohbet etmekte veya bahçede vakit geçirmektedir. 

OLUMLU YÖNDE GELİŞİYOR

Proje Koordinatörü olan Klinik Psikolog Esma Karakurt Acar “Ağırlıklı olarak şizofreni ve diğer psikotik bozukluk tanılı insanlara hizmet veriyoruz. Bu hastalık yaşayanları ve aileleri olumsuz etkilemekte, toplumsal önyargılar ise olumsuzluğu daha da ağırlaştırmaktadır. Projemizdeki faaliyetlerden bu yana hastalarımızın özgüvenlerinde, dikkatlerini yaptıkları işe verebilmekte, yaptıkları işlerle bağ kurmalarında olumlu yönde gelişim olduğunu, birbirleriyle daha fazla sohbet ettiklerini, birbirlerini dinleyebildiklerini görüyoruz. Bütün bunları gördükçe ‘yaşadığımız zorluklara değdi, iyi ki bu projeyi yaptık ’diyorum" ifadelerini kullandı.

HASTALARDA BÜYÜK DEĞİŞİM

Hizmetlerden faydalanan hastaların yakınları da durumdan gayet memnun. Drama ve öykü yazarlığı kurslarına katılan bir hastanın yakını, "Artık tek başına hastaneye gidebiliyor, ilaçlarını kendi yazdırabiliyor, eskiden yemek yerken kimseyi beklemez, davranışlarına dikkat etmezken şimdi herkese karşı daha özenli davranıyor.”diyerek kardeşinin hayatındaki pratik sonuçları vurgulamakta" dedi. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.