Sanatsız okul olmaz

Sanatsız okul olmaz

Ankaralı tiyatrocu ve yazar Altan Alkan Habervaktim’e okullarda yaşanan sanat eğitimi eksikliğini değerlendirdi. Sanatın eğitimde ötelendiğini savunan Alkan üretmemizde sanatın büyük bir katkısı olacağını vurguladı.

 UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Habervaktim’e konuşan tiyatrocu ve yazar Altan Alkan eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılardan birinin de sanatın arka planda olmasının olduğunu belirtti. Sanatın ve sanatçının ülkesi adına önemli adımlar atan kişiler olduğunu söyleyen Alkan üretmek için sanata ihtiyacımız olduğunu anlattı.

EZBERCİ SİSTEMDEN KURTULAMADIK

Düşünen bireylerin ortaya çıkması için sanat eğitimine ihtiyaç olduğunu belirten Alkan, “Ezberciliğe dayalı eğitim sisteminden bir türlü kurtulamadık. Evet artık binalarımız daha güzel, akıllı tahtalara her sınıfta yer verilmeye çalışılıyor. Asıl yapılması gereken, çocukların asıl ihtiyacı olan bu mu. Bu gün en çok düşünen bireylere, üreten bireylere ihtiyacımız olduğundan bahsediyoruz.  Bunun içinde düşüncenin önündeki kalıpların kırılması lazım. Bunu yapacak olanda matematik, fizik değil maalesef, bunu yapacak olan sanat. Okullarda ne yazık ki sanat eğitimi eskisinin de gerisinde seçmeli dersler halinde” dedi.

SANAT OKULLARDA ÖTELENİYOR

Okullarda sanat eğitimlerinin geri plana atıldığını öne süren Alkan, “Okulda sanat dersleri öyle bir hal almış ki resim dersinde çocuklar 4 test sorusu daha fazla çözmek için uğraşıyor. Yani sanat tamamen ötelendi şimdi daha kötü durumda. Sanatın bize nasıl bir katkısının olduğunu hala eğitimcilerinde farkında olmadığını düşünüyorum en büyük problem bu. Okulda sanat denince blok flüt çalmak, resim defterine birkaç bir şey çizdirmekten öteye gitmiyor” ifadelerini kullandı.

OKULLARDA SANAT EĞİTİMİNİN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ

Üreten bir nesil için sanata ihtiyacımız olduğunu söyleyen Alkan, “Bu gün niye biz cep telefonu yapamıyoruz, bugün niye biz her şeyi dışarıdan alıyoruz diye ağlıyoruz. Ağlarız, üzülürüz çünkü buna imkan sunacak düşence ortamını gerçekleştiremiyoruz. Bizim üretemememizin, dünyaya katkı sağlayamamamızın en büyük nedeni özgür düşünce ortamının olmaması. Bunu aşmanın yolu da okullarda sanat eğitiminin önünü açmak” diye konuştu.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.