Şap hastalığı için seferberlik hareketi başlıyor

Şap hastalığı için seferberlik hareketi başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez görülen SAT-1 tip şap hastalığına karşı seferberlik başlattı. İlk etapta 4,5 milyon doz yerli aşı üretildi, hayvan pazarları tedbiren kapatıldı.

Türkiye’de son dönemde yayılım gösteren ve ilk kez Hakkari’de tespit edilen SAT-1 tip şap hastalığına karşı ülke genelinde mücadele başlatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla hayvan pazarlarını kapatırken, ilk etapta 4,5 milyon doz yerli aşı üretildiğini duyurdu. Aşılar, hastalığın görüldüğü bölgelerde ücretsiz uygulanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez görülen SAT-1 tip şap hastalığına karşı mücadele kapsamında ülke genelinde seferberlik ilan etti. Türkiye Şap Enstitüsü tarafından hastalığa özel geliştirilen aşıların üretimi hız kazanırken, ilk etapta 4,5 milyon doz aşı üretildi. Aşılar, hastalığın tespit edildiği bölgeler ve çevre ilçelerde ücretsiz olarak veteriner hekimler aracılığıyla uygulanıyor.

Hayvan hareketlerini sınırlamak amacıyla hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı. Pazarlar, salgının seyrine göre kontrollü şekilde yeniden açılacak. Aşılama kampanyası kapsamında hayvanlara 21 gün arayla iki doz uygulanarak bağışıklık kazandırılması hedefleniyor.

“ET FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENMİYOR”

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, hastalığın Avrupa’dan Türkiye’ye sınır geçişleriyle geldiğine dikkat çekerek ilk vakanın Hakkari’de görüldüğünü ve ardından ülke geneline yayıldığını belirtti. Tunç, "Hayvan pazarlarının kapatılmasıyla yayılımın önü kesildi. Bu üretici açısından olumlu bir adım. Ayrıca et fiyatlarında artış beklenmiyor, piyasada da sıkıntı yok" dedi.

Şap hastalığının hayvanlarda ateş, kilo ve süt kaybına yol açtığını belirten Tunç, üreticilerin aşılama çalışmalarına destek vermesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Yerli aşının kısa sürede tüm illere dağıtıldığını söyleyen Tunç, Şap Enstitüsü'nün haftalık 1 milyon dozdan fazla aşı üretme kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan ise, şap hastalığının sadece süt ve et verimini değil, aynı zamanda döl verimini de ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Özcan, “Kurbanlık hayvan hareketleriyle yayılma riski taşıyan bu hastalığın damızlık hayvanlara sıçraması halinde telafisi zor zararlar doğar. Bu nedenle mücadeleye hep birlikte destek vermeliyiz” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sahadaki aşı dağıtımı ve hastalık takibini sürdürürken, vatandaşlardan ve üreticilerden dikkatli olmalarını, veterinerlerin yönlendirmelerine uymalarını istedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.