Şeker-İş’ten tatlandırıcı uyarısı: “Mısır şurubu konusunda Abd bizi teyit etti”
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar ve mısır şurubuna karşı yıllardır verdikleri mücadelenin ABD’den gelen açıklamalarla haklı çıktığını söyledi.
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök, mısır şurubu ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili dikkat çeken bir basın açıklamasında bulundu. Gök, ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlık danışmanının Coca-Cola üretiminde artık doğal şeker kullanılacağına dair açıklamasının, Şeker-İş’in yıllardır sürdürdüğü mücadeleyi haklı çıkardığını belirtti.
“YILLAR SONRA GELEN DOĞRU BİR İTİRAF”
İsa Gök, ABD Başkanı Trump’ın Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr. aracılığıyla mısır şurubunun zararlı etkilerine dikkat çekmesinin, geç kalınmış ama yerinde bir adım olduğunu söyledi. “Bu karar, kırk yıldır mısır şurubu kullanan Coca-Cola’nın dahi geri adım atmasıyla somutlaşmıştır” dedi.
“SENDİKAMIZIN HAKLILIĞI ORTAYA KONDU”
Gök, bu gelişmenin Türkiye’de sendikal mücadelenin sadece ücret değil, toplum sağlığı temelli de yapılabileceğinin önemli bir örneği olduğunu belirtti. Şeker-İş’in 2000’li yıllardan bu yana nişasta bazlı şeker (NBŞ), mısır şurubu ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcılara karşı mücadele ettiğini hatırlattı.
“BU ÜRÜNLER TÜRK EKONOMİSİNİ DE TEHDİT EDİYOR”
Gök, bu ürünlerin yalnızca halk sağlığına değil, aynı zamanda Türkiye ekonomisine de zarar verdiğini söyledi. Şeker pancarı tarımının ve yerli üretimin bu ithal ürünlerle baltalandığını belirten Gök, NBŞ üretiminin ve YYT (yüksek yoğunluklu tatlandırıcı) ithalatının sınırsız şekilde devam ettiğini ve pancar şekerinin geleceğini tehdit ettiğini vurguladı.
“VERİLER TEHLİKENİN CİDDİYETİNİ ORTAYA KOYUYOR”
Sendika olarak uyarılarını defalarca dile getirdiklerini belirten Gök, “Geldiğimiz noktada veriler, maalesef iç açıcı değildir ve tezlerimizi doğrulamaktadır. Bu artık sadece sağlık meselesi değil; gelecek nesiller adına ahlaki bir sorumluluktur” dedi.
“YYT KULLANIMI DENETİMSİZ, GÜMRÜK VERGİSİ ARTIRILMALI”
Türkiye’ye giren yüksek yoğunluklu tatlandırıcı miktarının tam olarak bilinememesinin büyük bir sağlık riski taşıdığını ifade eden Gök, bu ürünlerin ithalatına karşı gümrük vergilerinin artırılmamasının yaygın ve denetimsiz kullanımın önünü açtığını söyledi.
“TARIM BAKANLIĞI DAHA FAZLA DENETİM YAPMALI”
Tarım Bakanlığı’nın gıda denetimleri konusunda çaba gösterdiğini kabul eden Gök, bu çabaların artırılması gerektiğini, YYT ithalatına dair rakamların şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade etti.
“UYGULANABİLİR VE KALICI YASAL DÜZENLEMELER ŞART”
Açıklamasının sonunda Gök, Türkiye’de gıda güvenliği ile ilgili kalıcı ve uygulanabilir yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. “Sağlıklı nesillerin güvencesi, bugünden alınacak tedbirlerle mümkün olacaktır” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.