Sektörün dev ismi zor günler yaşıyor: 38 yıllık firma konkordato talebinde bulundu

Sektörün dev ismi zor günler yaşıyor: 38 yıllık firma konkordato talebinde bulundu

38 yıldır et ve gıda sektöründe faaliyet gösteren Seret Et ve Gıda, mali zorluklar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme, şirket ve ortağı için 1 yıllık kesin mühlet kararı vererek icra takiplerine karşı koruma sağladı.


Türkiye'de et ve gıda sektörünün köklü şirketlerinden biri olan Seret Et ve Gıda, ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. 38 yıldır faaliyet gösteren İstanbul merkezli firma için İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 1 yıllık kesin mühlet kararı verildi. Karar kapsamında şirketin ortağı Servet Bekar da hukuki korumadan yararlanacak.

Alınan bu kararla birlikte, Seret Et ve Gıda ile ortakları, 1 yıl süreyle alacaklıların başlattığı icra takiplerine karşı koruma altına alınacak. Şirketin mali sürecini denetleyen konkordato komiser heyeti ise görevine devam edecek. Bu süreçte firma, faaliyetlerini sürdürebilecek ve mali yapısını yeniden düzenlemeye çalışacak.

SEKTÖRDE KONKORDATO ZİNCİRİ


Seret Et’in başvurusuyla birlikte, gıda sektöründe konkordato talebinde bulunan firmaların sayısı artmaya devam ediyor. Son dönemde farklı bölgelerde faaliyet gösteren bazı önemli şirketler de benzer başvurular yaptı.

Marmara ve Bursa bölgesinde hizmet veren Doğadan Gelen Yusuf Et firması, Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi'nden 3 aylık geçici mühlet aldı. Aynı sürece şirket ortağı Ramazan Tosun da dahil edildi.
Antalya Alanya merkezli Gülhanlar Güven Gıda, ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato başvurusunda bulunarak 3 aylık geçici mühlet aldı.
İstanbul merkezli ihracatçı firmalardan Çiloğlu Gıda için ise İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 1 yıllık kesin mühlet kararı verildi.

ARTAN MALİYETLER VE DARALAN TALEP ETKİLİ


Sektör temsilcileri, bu gelişmeleri artan üretim maliyetleri, döviz kurundaki dalgalanmalar ve iç pazarda daralan taleple açıklıyor. Özellikle et fiyatlarındaki ciddi artış, tüketimi düşürürken, işletmelerin borçlarını çevirmesi giderek zorlaşıyor.

Ekonomistlere göre, konkordato süreci firmalara geçici bir nefes aldırsa da, gıda sektöründe yaşanan yapısal sorunlar çözüme kavuşmadıkça benzer başvuruların devam etmesi olası görünüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.