Siber Güvenlik Uzmanı duyurdu: Dünya tarihinin en büyük veri sızıntısı yaşandı!

Siber Güvenlik Uzmanı duyurdu: Dünya tarihinin en büyük veri sızıntısı yaşandı!

Bu uygulamaları kullananlar dikkat! Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “Dünya tarihinin en büyük veri sızıntısı yaşandı! Verileri sızdırılan ülkeler arasında Türkiye de var” diyerek duyurdu.

Yaşanan veri sızıntılarına bir yenisi daha eklendi. Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu LinkedIn, Telegram, Deezer ve daha birçok sosyal medya ve mesajlaşma uygulamasından toplamda 26.000.000.000 (26 MİLYAR) kişisel verinin sızdırıldığının tespit edildiğini açıkladı. Çahmutoğlu, “Veri sızdırılan ülkeler arasında Türkiye’de var” diyerek, vatandaşların verilerini ele geçirilip geçirilmediğinin kontrol edilebileceği web siteleri önerdi.

21313.jpg

VERİTABANI KEŞFEDİLDİ

Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, “Dikkat! Dünya tarihinin en büyük veri sızıntısı yaşandı! Verileri sızdırılan ülkeler arasında Türkiye de var. Twitter (X), LinkedIn, Telegram, Deezer ve daha birçok sosyal medya ve mesajlaşma uygulamasından toplamda 26.000.000.000 (26 milyar) kişisel verinin sızdırıldığı tespit edilmiş. Tarihinin en büyüğü olarak nitelendirilen olayda sızdırılan verilerin toplam boyutu ise 12 terabayttan fazla. Siber güvenlik araştırmacıları 26 milyar veri kaydı içeren bir veritabanı keşfettiler” dedi.

2131dsfds.jpg

VERİ KOMİSYONCULARI İŞ BAŞINDA

Siber Güvenlik Uzmanı Çahmutoğlu “Söz konusu keşifte yer alan veri setinin tek bir veri ihlalinden değil, birden fazla ihlalin bir derlemesinden oluştuğu değerlendiriliyor. Bu veritabanını yöneten kişi ya da kişilerin kötü niyetli bir siber suçlu veya veri komisyoncusu (broker) olduğuna inanılıyor” açıklamasını yaptı.

2131dsfds.jpg

PAROLANIZI DEĞİŞTİRİN

Ersin Çahmutoğlu, Türkiye’de son zamanlarda artan sosyal medya hesabı ele geçirmelerin ve siber dolandırıcılık gibi suçlarda bu veri ihlalinin etkisinin büyük olduğunu düşündüğünü belirterek, etkilendiğini düşünen herkesin parolalarını değiştirmesini önerdi.

1rsdfsdfgsd.jpg

KONTROL EDEBİLECEĞİNİZ SİTELER

Çahmutoğlu, sızdırılan verileri içerisinde vatandaşların kişisel verilerinin olup olmadığını malwarebytes, cybernews ve haveibeenpwned web sitelerinden e-posta ve telefon numaraları ile kontrol edebileceğini söyledi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.