Sıfır araçlarda uygulanan '6 ay 6 bin km' kuralıyla kayıt dışılık artıyor

Sıfır araçlarda uygulanan '6 ay 6 bin km' kuralıyla kayıt dışılık artıyor

ANODER Başkanı İlkay Kalkan, sıfır araçlarda uygulanan ‘6 ay ve 6 bin km’ kuralının esnafların ticaretini durdururken, al- satçıların önünü açtığını vurguladı. Kalkan, “5 ay önce yürürlüğe giren bu uygulamayla kayıt dışılığın önü daha da açıldı” dedi.

16 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliği kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması ve satışı hakkında düzenlemeye gidildi. Söz konusu olan taşıtların ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay bekleme ve 6 bin kilometreyi geçmiş olması koşuluyla yapılacağı belirtildi. İkinci el araçlardaki fahiş fiyatları engellemek amacıyla yapılan düzenlemede araç ticareti yapanlar, otomobili aldıktan sonra geri satabilmek için 6 ay süreyle beklemek ve 6 bin kilometre yapmak zorunda.

Düzenlemenin üzerinden geçen 5 aylık süreci Ankara Oto Galericiler Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, gazetemize değerlendirdi. Başkan Kalkan, “6 ay ve 6 bin kilometre olayı bizim gibi bu işin ticaretini yapan esnafları etkiliyor. Bizler gibi bu işin ticaretini yapanlar araç alamıyor. Bu işin ticaretini yapmayan şahıslar veya şirketler alıp satabiliyor. Böyle olunca da kayıt dışılık ortaya çıkıyor. Bu düzenlemeyle kayıt dışılığın önü açılmış oldu. Galeri esnafı olarak bu durumdan şikâyetçiyiz. Bu düzenlemeye bir çeki düzen verilmesi lazım” dedi.

basliksiz-1.jpg

KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜ AÇILDI

16 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesi hakkında açıklamada bulunan Kalkan, “6 ay ve 6 bin kilometre olayı bizim gibi bu işin ticaretini yapan esnafları etkiliyor. Biz bahsi geçen arabaları üzerimize alamıyoruz. Alırsak 6 ay bekleyeceğiz ve 6 bin km yapması lazım. Burada bir nevi bize ceza kesildi. Bu işin ticaretini yapanlar alamıyor. Bu işin ticaretini yapmayan şahıslar veya şirketler alıp satabiliyor. Bu defa da vatandaşlar kişi üzerinden araç alıp satmaya başladı. Böyle olunca da devletimizin vergi kaybı oluşuyor, kayıt dışılık ortaya çıkıyor. Normalde devletimizin de bizim de amacımız kayıt dışılığı önlemek olması lazım. Bu şekilde kayıt dışılığın önü açılmış oldu. Bu olaydan dolayı biz galeri esnafı olarak şikayetçiyiz. Vatandaş olarak da sizler şimdi bir sıfır araba aldınız. Biz bu işin ticaretini yapıyoruz. Galericiyiz. Yarın araba lazım olduğunda ya da bir ihtiyacınız olduğunda, araba iyi günde alınıyor, kötü günde satılıyor. İhtiyacınız olduğunda arabayı satmak istediğinizde biz o aracı sizden alamayacağız. Çünkü tescil tarihi 6 ay ve 6 bin km’nin dolması lazım. Hem bizi hem de vatandaşları mağdur ediyor” şeklinde konuştu.

thumbs-b-c-21435906c996e24b9686b43c13c19bdb-001.jpg

DÜZENLEMEYE ÇEKİ DÜZEN VERİLMELİ

Söz konusu araçları internet sitesine giremediklerini dile getiren Kalkan, “İnternet sitemize 6 bin km’nin üzerindeki araçları girebiliyoruz. Sıfır araç giremiyoruz. Ticari araçlarda böyle bir sıkıntı yok. Arazi taşıtları ve otomobillerde böyle bir sorun var. Vatandaşta mağdur oldu. Vatandaş aracını kime satacak, nasıl satacak? Herkes aracını kendi satacak. Böyle bir şey olacaksa bize ne gerek var. Bu düzenlemeye bir çeki düzen verilmesi lazım. Bizim dışımızda bu işi yapan bir sürü kişi var. Biz bu işi yapıyoruz internette bizim ilanlarımız var ama bu işi yapmayan kişilerinde ilanları var. Bu işi illegal yapanlar var. İhtiyacı olan, olmayan yazıyor. İnsanların kafası da karışıyor. Fiyatlarda bir dalgalanma var. Biz bu dalgalanmadan memnun değiliz. Mesela siz araba alacaksınız, satacaksınız. İnternete giriyorsunuz. Orada ihtiyacınızı görürseniz bizi aramıyorsunuz ama piyasa oturursa telefonlar bize dönmeye başlıyor. Gayet normal çünkü biz bu işin ticaretini yapıyoruz. İnternette herkes kendi işini oradan halletmeye çalışıyor. Halledemezse bize başvuruyor” diye konuştu.

6.jpg

PİYASA OTURURSA FİYATLAR DÜŞEBİLİR

Kalkan, ikinci el araç piyasasındaki fiyat dalgalanmalarının, yükselişinin düşme oranının araç bolluğuyla doğru orantılı olduğuna dikkat çekerek, “Önceden insanlar ihtiyacı olmasa da kredi çekip araba alıyordu. Arabalar artık bir yatırım aracı haline geldi. Vatandaş bakıyor dövizden daha fazla getirisi var. Param arabada dursun düşüncesiyle alıyor kenara koyuyor. 2, 6 ay sonra satarım düşüncesinde oluyor. Bu gibi şeyler de piyasayı etkiliyor. Normalde piyasa otursa araç fiyatlarında da düşüş oluşabilir. Sıfır araçlar son iki üç ay içerisinde yüzde 20’ye yakın zamlandı. İkinci elde tabi bunu takip ediyor. Sıfır araba çoğalsa piyasa daha iyi olabilir, fiyatlar gerileyebilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.