Siteler'de Ahilik geleneği sürüyor

Siteler'de Ahilik geleneği sürüyor

Ankara Mobilyacılar Odası 'Ahilik' geleneğini sürdürmek, esnafın bir arada olmasını sağlamak ve sorunlarla ilgili fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 8 yıldır düzenli olarak yaptığı ‘sokak toplantıları’na devam ediyor.

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarları Odası (ANKAMOB) tarafından 'Ahilik' geleneğini sürdürmek amacıyla yapılan "sokak toplantıları" devam ediyor. En son Yamanlar Mobilya'nın ev sahipliğinde Karacakaya Caddesi esnafıyla bir araya gelen Oda Başkanı Hüseyin Taklacı, bölgenin ve esnafın sorunlarını dinledi.  

8 YILDIR DEVAM EDİYOR

 

23659238_1975759112642544_7927229388697563144_n.jpgBaşkan Hüseyin Taklacı, Siteler'deki esnafın iş zamanını harcamamak, esnafın bir arada olmasını sağlamak ve sorunlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 8 yıldır ekim, kasım ve aralık aylarında farklı sokaklarda yapılan toplantılara, çevre sokaklardaki esnaf da katılarak bölgenin sorunlarını değerlendirdiklerini aktardı. 
DAHA BÜYÜK AR-GE MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR
Taklacı, "Siteler'deki AR-GE tasarım merkezinin daha büyüğüne ihtiyacımız var. Sadece Ankara'nın değil mobilya kampusunda merkezlere ihtiyacımız var. 
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmaları ilerliyor, Ankara mobilya konusunda bir ihtisas OSB'si kazanacak" dedi. 

DÜNYA PAZARINDAN DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ

Siteler mobilyasının dünya pazarında daha fazla pay alması için esnaflara çağrıda bulunan Taklacı, "Mobilyada ihracat yönünden yüzde 1 seviyesindeyiz. 200 milyar dolarlık dünya pazarından 2 milyarlık bir ihracatımız var. Bu pazardan daha fazla pay almalıyız. Bu pazardan en fazla payı alan yüzde 17 ile Çin, yüzde 13 ile İtalya, yüzde 8 ile Almanya yer almakta. Eğer hükümetimiz 2023 için bir vizyon koyduysa bunu yüzde 5’e çıkarmaya ihtiyacımız var. Türkiye’de mobilya sektörünün hammaddesi yüzde 93 ülkemizden karşılanan bir sektör, yüzde 7 oranında ithalatı var oda hırdavatta. Döviz girdisi olduğu gibi ülkemizde kalacak bir sektör. İhracatı artırmak için bizim kendi modellerimiz geliştirerek Avrupa'ya açılmamız lazım. Ülkelerde olmayan ürünleri çıkarmamız lazım. İşinde ve ticaretinde kusursuz olan esnafımız, gerekli bilgi ve tecrübeye sahipse kendi alanlarında ellerini taşın altına koysunlar, sadece kendilerini değil tüm sektörü kalkındıracak projelere imza atsınlar" diye konuştu.  

FABRİKA 2 SENEDE KURULUR, USTA 40 SENEDE YETİŞİR

23754637_1975759135975875_8301604283206266302_n.jpg

Derdi olan esnafın her zaman yanlarında olduklarını kaydeden Taklacı, "Siteler bizim gözbebeğimiz, ekmek kapımız. Siteler'deki sorunları çözebilmek için biz bu yola baş koyduk. Bu sorunların kısa sürede çözülmesi için sizin desteğinize de ihtiyacımız var. Sesimiz ne kadar çok çıkarsa o kadar Siteler için iyi. Bugün bir fabrika 2 senede kurulur; ancak bir usta 40 senede yetişir. Siteler'e şuan kalite olarak kimse su dökemez. Siteler'in ulusal ve uluslararası düzeyde reklama, tanıtıma ihtiyacı var" şeklinde konuştu.   

YENİ RENKLERE AÇIK OLUN

İmalatçılara da öneri de bulunan Taklacı, "Modellerdeki renk tonlarının yenilenmeye ihtiyacı var. Ürününüzü daha cazip kılmak için yılın moda renklerini kullanmalısınız. Yeni renkler bulmalısınız. Çağa ayak uydurmalısınız. Katma değeri yüksel ürünlerinizi daha cazip hale getirmelisiniz" ifadelerini kullandı.

SAYI SINIRLAMASINDA ESNEME

Siteler'deki çoğu esnaf ara eleman ihtiyacını Suriyelilerden karşılıyor. Sayı kuralına uymayan bazı esnaflar şikayet olduğunda 7 bin 500 TL para cezası yiyor. Bu sayı sınırlamasıyla ilgili de esnafa müjde veren Taklacı, "Artık çalıştırdığınız 5 kişiden biri Suriyeli olabilir. Bu sayı önceden 10'da birdi" dedi.   

ESNAF SIKINTILARI SIRALADI

Karacakaya Caddesi üzeründe bulunan bölge esnafı, toplantılardan çok memnun olduklarını belirtti. Siteler'in sorunları hakkında Başkan Hüseyin Taklacı'ya bilgi veren esnafları şunları söyledi: 
-Siteler'e Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanımızı mutlaka bekliyoruz. Devletin zirvesi burada yaşanan sıkıntıya şahit olmalı ve derdimize çare olmalı.  
-Çalıştıracak ne eleman buluyoruz ne de çırak. Çoğu kişi tek başına çalışıyor. Tek başına iş çevirmeye çalışıyor.
-Çoğu esnaf kirasını ödeyemez hale geldi. Esnafa destek istiyoruz. 
-Hammadde satanlar  dolara zam geldiği zaman ürüne zam yapıyor, dolar indiği zaman ise o zammı geri çekmiyor. Tekrar dolara zam geldiğinde bizim hammaddeye yine zam geliyor. Bu işe el atılması lazım. 
-Babadan oğla olan meslekte kimse çocuğunu artık yetiştirmiyor. Yeni kuşaklar bu işi yapmıyor.
-Ticarette çek ve senet olayı bitti. Çek ve senet olayı bittiği zaman buradaki ticaret zora girer. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bu konuda çalışma yapması gerekiyor. 
-Çok düşük emekli maaşı alan eski işverenlerimiz var. Bu konuda çalışma yapılmasını istiyoruz.
-Hırsızlık, otopark gibi sorunlarımız var. 
-Siteler’e bir kimlik verilmesi ve Siteler'in bir çatı altına toplanması gerekiyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.