Soğuksu Milli Parkı manzarasıyla misafirlerini adeta büyülüyor

Soğuksu Milli Parkı manzarasıyla misafirlerini adeta büyülüyor

Kızılcahamam’da, Başkent’e 80 kilometre uzaklıkta bulunan Soğuksu Milli Parkı fotoğraf ve doğa tutkunlarının ilk adreslerinden biri olmaya devam ediyor.

Kızılcahamam ilçe sınırları içerisinde bulunan ve Başkent’e 80 kilometre uzaklıkta bulunan Soğuksu Milli Parkı fotoğraf ve doğa tutkunlarının ilk adresi oluyor. Sonbaharın son günlerini yaşarken her bir karesi tablo olabilecek kadar güzel olan görüntüler ise insanı adeta büyülüyor.

Turistik ve biyolojik açıdan önemli

Turistik yönden büyük önem arz etmesinin yanı sıra Başkentlilerin özellikle hafta sonu akın ettiği Soğuksu Milli Parkı temiz havası ve birbirinden güzel ağaçlar ile kaplı ormanıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Kızılcahamam’ı çevreleyen ormanlarının step (İç Anadolu) ile orman bölgesi (Karadeniz Bölgesi) arasında bir geçit teşkil etmesi yönüyle de biyolojik bir öneme sahip olan Milli Park yaklaşık 1187 hektarlık bir alan kaplıyor.

Çok sayıda sıcak ve soğuk su kaynakları yer alıyor

Doğa tutkunlarının Başkent’teki ilk adreslerinden birisi olan Milli Park’ta bölge ormanlarının bulunduğu alan volkanik saha olması nedeni ile bölgede çok sayıda sıcak ve soğuk su kaynakları yer alıyor. Bölgede bulunan sıcak su kaynakları ise kaplıca olarak değerlendiriliyor. Soğuksu Milli Parkında yükseklik 1000–1800 m arasında değişkenlik gösterirken, en yüksek tepesi ise 1780 metre rakımlı Arhul Tepesi oluyor.

Kamp yapmak için ideal alan

Ankaralıların hafta sonu ziyaret ettikleri mis kokulu ormanıyla herkesi büyüleyen Soğuksu Milli Parkı kamp yapmak için ideal alanlar arasında yer alıyor. Ankara’da kamp denilince ilk akla gelen yerlerden olan Milli Park’a gün içinde günübirlikçiler ve piknikçilerin de vazgeçilmez uğrak noktalarından biri haline geliyor.  Milli Park doğal kaynak değerinin yanında, günübirlik eğlendinlen ve sportif aktivitelerin gerçekleşmesine de oldukça uygun. Bunlardan piknik, doğa yürüyüşü, tırmanma gibi faaliyetler ziyaretçiler tarafından saha içerisinde gerçekleştirile biliniyor.

Birçok aktivite yapılabiliniyor

Ayrıca ormanlık alanda ATV ile offroad yapmak, dağ bisikleti ve normal bisiklet sürüşü yapmak, ormanların içinde veya tepelere doğa yürüyüşü yapmak, Pocket veya enduro motor sürüşleri yapmak, yüksek tepelere tırmanış yapmak, düz alanlarda voleybol veya futbol oynamak, gün batımını ve yıldızları seyretmek en çok gerçekleştirilen faaliyetler arasında yer alıyor. 

Nesli tükenen hayvanlara ev sahipliği yapıyor

Parkta mevcut orman ağaçları, sarıçam, karaçam, köknar ve meşe olmakla birlikte, nesli tehlikede olan bazı hayvan türlerine de ev sahipliği yapıyor. Nesli tükenmekte olan kara akbaba ve bazı kartal türlerine ev sahipliği yapan ormanlık alanda seyrek de olsa ayı, kurt, tilki, sansar gibi yırtıcılara; geyik, yaban domuzu, tavşan, sincap gibi memelilere rastlanıyor. Nadiren de olsa kızıl geyik ve karaca türü memeli hayvanlar bulunmaktadır. Ayrıca, Milli Parkta, 160 civarında kuş türü bulunuyor. Bu kuş türlerinin en önemlisi dünya çapında koruma altına alınan kara akbabadır. İspanyadan sonra en çok kuş çiftinin bulunduğu ülkemizde Soğuksu Milli Parkı; bu kuşların Eskişehir-Türkmenbaba alanından sonra en fazla gözlendiği alan konumundadır. 

Kuş gözlemleri ve foto safari

sesee.jpg

Orman içi rekreasyon faaliyetleri içerisinde yer alan yürüyüş, kampçılık, doğa araştırmaları, kuş gözlemleri ve foto safari ile Soğuksu Milli Parkı Ekoturizme son derece elverişlidir. Ayrıca, Bitki inceleme (Botanik Turizmi) açısından son derece önemli mantar ve geofit türleri içeren alan, kaynak değeri taşımaktadır. Dağcılık ise Osmandede tepesi dediğimiz bölgenin kuzey batısını içeren bölümde gerçekleştirilebilmektedir.

Fosil ağaç bölgesi bulunmakta

Ayrıca bölgedeki Fosil Ağaç bölgesi de ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği alanlardandır. Fosil ağaç bölgesi, yerli bitki örtüsünün tarihi anıtı olan fosil ağacı barındırmaktadır. Soğuksu Milli Parkı kuzeyinde “Kuzcapınarı Mevkii”nde; 10-12 milyon yıl önceki volkanik faaliyetler sonucu taşlaşmış ağaçların yer aldığı bir bölge olan, taşlaşmış ağaç gövdelerinden biri 170 cm çapındadır ve 2,5 m yüksekliğindeki bir bölümü korunmuştur. Bu örnekte, eski ağaca ait büyüme halkaları çok belirgindir. Yakındaki başka bir örnekte birbirine neredeyse bitişik  2-3 gövdenin birlikte taşlaştığı anlaşılmaktadır.

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Konaklama

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı çevresinde konaklamak için çok fazla alternatif bulunmaktadır. İlçe merkezi ile Milli Park iç içe bulunduğu için ilçe merkezindeki otellerden ve pansiyonlardan konaklamak için yararlanabiliniyor. Ayrıca Soğuksu Milli Parkı içerisinde 4 yıldızlı ve 300 yatak kapasiteli bir otel ile 600 yatak kapasiteli bir otel ve Doğa Koruma ve Milli Park Mühendisliğine ait 1 Adet Bungalow (kütük ev) mevcuttur. Kızılcahamam ilçe merkezinde ise 10'dan fazla otel bulunmaktadır. Milli Park içerisinde çadırlı geceleme yapmak için ise Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin almak gerekmektedir.

Soğuksu Milli Parkı Ulaşım

Toplu taşıma aracı ile Ankara'dan Kızılcahamam'a gitmek için 527 numaralı Kızılcahamam-Ulus EGO otobüsünü kullanabilirsiniz. Ayrıca Etlik Eski Garaj'dan ve 19 Mayıs Stadyumu önünden kalkan Kızılcahamam ilçe otobüslerini kullanarak Soğuksu Milli Parkı'na ulaşabilirsiniz. Bu otobüslerin ücreti ortalama 10-15 TL'dir.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.