Sokak köpekleri için sokağa çıktılar: Lobiler iş başında

Sokak köpekleri için sokağa çıktılar: Lobiler iş başında

Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliğe karşı toplanan sözde hayvanseverler uyutulma başta olmak üzere birçok seçenek karşısında somut çözüm sunmadı. Konuyu değerlendiren Avukatlar Meltem Zorba ve Devrim Koçak’tan “Lobiler iş başında” mesajı geldi.

Gündemde yerini koruyan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliğin ayrıntıları belli oldu. Planlanan değişiklikle başıboş sokak köpeklerinin önce toplanarak barınaklarda kısırlaştırılması ardından sahiplendirilmesi; eğer 30 gün içinde sahiplenilmezse uyutulmaları öngörüldü. Kendilerini hayvansever olarak tanımlayan gruplar en son çare olduğu vurgulanan ‘uyutulma’ seçeneği başta olmak üzere kanun değişikliğinde yer alan tüm değişikliklere karşı Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki parklarda toplanarak eylem yaptı. Avukat Meltem Zorba 2 bin 700 hayvansever dernek olduğunu ve çoğunluğunun başıboş köpeklerin serbestçe yaşaması gerektiğini savunduğunu belirterek, “Konuyu manipüle etmelerine izin verilmemeli” derken; Avukat Devrim Koçak ise bir algı çalışması yürütüldüğünü vurgulayarak, “‘Hayvan sever’ adı altında çözüme destek değil köstek olan güdümlü çetelere söz hakkı tanınmaması gerekir” dedi.

devrimkocakorj.jpg
Devrim Koçak

ALGI YARATILIYOR

Avukat Meltem Zorba ve Avukat Devrim Koçak Türkiye’de konusu “hayvan koruma” olan binlerce dernek bulunduğuna işaret ederek çoğunluğunun düşüncesinin sahipsiz hayvanların sokakta yaşaması yönünde olup; sahiplerinin kendileri olduğunu belirtmelerine rağmen kısırlaştırma dahil birçok çözümde etkin rol almadıklarını söyledi. Avukat Meltem Zorba, söz konusu derneklerin bu kez ‘kısırlaştır yerinde yaşat’ diyerek propaganda yaptığını belirterek, “Bu kitlenin bu konuyu daha fazla manipüle etmesine izin verilmemelidir” dedi. Avukat Devrim Koçak ise mevzuatlarla hayvanların uyutulması şartlarının açık ve net şekilde düzenlendiğine işaret ederek, “Mevzuata köklü bir müdahale olacakmış gibi manipülatif bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. “Köpekler uyutulacak” hatta “köpekler öldürülecek” balonu ile yaratılmaya çalışılan algı başıboş bırakılan köpekler sebebiyle parçalanan, uzuv kaybı yaşayan, yaralanan, yıllarca tedavi görmek zorunda kalan, ölen, mağdur vatandaşların sesini kısmaya yöneliktir. Köpeklerin sokaklarda başıboş bırakılarak yaratılan insan hakkı ihlallerine son verilmesini, hayvan refahı ilkelerinin uygulanmasını, “hayvan sever” adı altında çözüme destek değil köstek olan güdümlü çetelere söz hakkı tanınmaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

meltem-zorba.jpg
Meltem Zorba

EKONOMİLERİNE DARBE VURULACAK

Başıboş köpek sorununda pet sektörünün ekonomisine işaret eden Avukat Meltem Zorba ve Avukat Devrim Koçak kamu kurumlarının açtığı mama, ilaç, aşı, veterinerlik hizmeti ihalelerinin akabinde konuyla ilgili artan meslek grupları ile yerli yem fabrikalarına dikkat çekti. Avukat Meltem Zorba, “Amaç asla köpeklerin iyilik ve sağlığı değildir, sektörün paydaşlarının kişisel çıkarlarını korumaktır” derken Avukat Devrim Koçak, “Başıboşluk sona erdiğinde tüm bu musluklar kapanmış olacaktır. Algı yaratmak adına büyük gürültü çıkaran tarafın “hayvan sevgisi” ile değil kazanç kapılarının kapanacağı kaygısı ile hareket ettiği aşikardır. Konunun en azından bu azgın azınlık açısından hayvan sevgisi ile ilgisi olmadığını defalarca gördük” ifadelerini kullandı.

it2.jpg

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN!

Meltem Zorba “Biz karar makamlarından, kanun koyucudan milletin canına, sağlığına, bütçesine kastetmiş başıboş köpek sorunun çözülmesini istiyoruz. Bireyler romantik duygularla saçmalayabilir ama devletin rasyonel akılla karar alması gerekiyor” diyerek sözlerine son verirken; Devrim Koçak, “Sözün özü, çocuklar ölürken köpekleri konuşmayı şiddetle reddediyorum. İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın!” cümleleriyle sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.