Taklacı’dan mobilya sektörü için destek çağrısı
Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, yüksek faiz, artan hammadde maliyetleri ve dışa bağımlılık nedeniyle tasarım ve ihracat alanlarında desteklerin artırılmasını istedi.
Ege Telgraf’ın haberine göre, Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya ve ağaç işleri sektörünün gündemindeki sorunları değerlendirdi. Taklacı, özellikle yüksek faiz oranları ve finansmana erişimde yaşanan güçlüklerin küçük işletmelerin üretim ve yatırım kararlarını etkilediğini söyledi.
Üreticilerin makine yenilemek, kapasite artırmak ve istihdam oluşturmak istediğini belirten Taklacı, kredi maliyetlerinin işletmeler üzerinde ciddi bir finansman yükü oluşturduğunu ifade etti. Esnaf ve sanatkârların uygun koşullarda krediye ulaşabilmesi için düşük faizli ve uzun vadeli finansman modellerinin uygulanması gerektiğini kaydeden Taklacı, teminat şartlarının kolaylaştırılmasını ve KOSGEB ile kamu desteklerinin daha etkin kullanılmasını talep etti.
HAMMADDE MALİYETLERİ KÂR MARJINI ERİTİYOR
Sektörde sunta, MDF, kereste, sünger, boya ve hırdavat gibi temel girdilerde yaşanan fiyat artışlarının da üreticileri zorladığını dile getiren Taklacı, maliyetlerin yükselmesine karşın satış fiyatlarının aynı hızda artırılamadığını söyledi. İhracat yapan işletmelerin ise döviz bazında fiyat belirlerken rekabet baskısıyla karşı karşıya kaldığını aktardı.

Taklacı, hammadde fiyatlarında öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini belirterek temel levha ve yardımcı malzemelerdeki fiyat hareketlerinin yakından takip edilmesini istedi.
YERLİ ÜRETİM GÜÇLENDİRİLMELİ
Sektörün dışa bağımlılığının azaltılması gerektiğini de vurgulayan Taklacı, sünger üretiminde kullanılan TDI ve poliol gibi petrokimya hammaddelerinin yanı sıra aydınlatma, mekanizma, hırdavat ve bazı kimyasallarda yerli üretimin artırılması gerektiğini söyledi.
Taklacı, devlet destekli Ar-Ge, yatırım ve üretim teşviklerinin artırılması gerektiğini ifade ederek inşaat sektöründe kullanılan kapı, pencere, dolap ve mobilya gibi ürünlerde yerli malzeme kullanımının teşvik edilmesini istedi. Fatura uygulamasının etkin şekilde yürütülmesinin kayıt dışı üretimin önlenmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
TASARIM VE EL İŞÇİLİĞİNE VURGU
Türk mobilyasının küresel pazarda yalnızca fiyat üzerinden rekabet etmemesi gerektiğini belirten Taklacı, tasarım, markalaşma, yenilikçilik ve katma değerli üretimin öne çıkarılmasını istedi. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin artırılması gerektiğini dile getiren Taklacı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tasarım olanaklarına erişiminin kolaylaştırılmasını talep etti.

El emeğiyle üretim yapan atölyelerin de desteklenmesi gerektiğini söyleyen Taklacı, geleneksel ahşap işçiliğinin korunması, mikro ve orta ölçekli işletmelere finansman, vergi, kira, enerji ve istihdam desteği verilmesi gerektiğini belirtti.
VİZE ENGELLERİ İHRACATI ETKİLİYOR
Taklacı, sektör temsilcilerinin uluslararası fuarlara ve ticari görüşmelere katılmasının ihracat açısından gerekli olduğunu ifade etti. Schengen vizesindeki gecikmelerin ticari seyahatleri zorlaştırdığını belirten Taklacı, üreticilerin fuarlara, müşterilere ve yeni pazarlara zamanında ulaşabilmesi için ticari seyahatlerde kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılmasını istedi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.