Tam donanımlı bir üniversitenden farkı yok

Tam donanımlı bir üniversitenden farkı yok

Altındağ Halk Eğitim Merkezi, tam donanımlı bir üniversite gibi vatandaşlara hizmet ediyor. 300 kişilik öğretmen kadrosuyla el sanatından yaşlı bakım eğitimine, bilgisayar eğitiminden ateşli kalorifer eğitimine kadar 100’den fazla alanda vatandaşlara eğit

SİNAN KAYA / HABERVAKTİM

Altındağ Örnek Mahallesinde bulunan Altındağ Halk Eğitim Merkezi, tam donanımlı bir üniversite gibi vatandaşlara hizmet ediyor. 300 kişilik öğretmen kadrosuyla el sanatından yaşlı bakım eğitimine, bilgisayar eğitiminden ateşli kalorifer eğitimine kadar 100’den fazla alanda vatandaşlara eğitim veren Altındağ Halk Eğitim Merkezi, toplamda bin 300 kursuyla senede 300 bin kişiye eğitim veriyor.

AMACIMIZ KURSİYERLERİMİZİ İŞ VE MESLEK SAHİBİ YAPMAK

Habervaktim’in yerinde incelediği kursun faaliyetleri hakkında konuşan Altındağ Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Pehlivan, eğitim merkezlerinin faaliyet gösteren tüm kurslarının her kesimden ve her yaştan vatandaşlar tarafından çok rağbet gördüğünü kaydetti. Pehlivan, “Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezimiz hem akşam sanat okulu hem de halk eğitim merkezi şeklinde faaliyet gösteriyor. Vatandaşlarımıza hem sosyal hem de mesleki kurslar şeklinde hizmet veriyoruz. Aynı zamanda’ Okullar Hayat Olsun’ projesiyle okullarımıza da yardımcı oluyoruz. Temel amacımız kurslarımızdan mezun olan kursiyerlerimizin muzun olduktan sonra ya kendi işini kurması ya da başka bir yerde aynı işi yapmasıdır. Bunun için kursiyerlerimiz için elimizden gelen her türlü imkanı sağlıyoruz.  Bizden belge alan çoğu kursiyerimiz ya kendi işini kuruyor ya da başka bir yerde ara eleman olarak çalışıyor.

AİLE EĞİTİMİNE ÖNEM VEREN KURSLARI ÖNEMSİYORUZ

Toplumumuzda her geçen gün artan aile içi şiddete ve gençler arasında artan madde bağımlığına dikkat çeken Pehlivan, “Aile eğitimi veren kurslarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Çünkü insan ilk eğitimini ailesinden alır. Kişi aileden iyi bir eğitim almıyorsa yarın öbür gün birçok sorunla karşılaşabilir. Örneğin Türkiye gündemini son yıllarda sürekli meşgul eden ve gençler arasında yaygınlaşan madde bağımlığı konusunda çok hassas davranıyoruz. Özellikle gençlerin bu beladan uzak kalması için onlara yönelik birçok kurs alanında eğitim veriyoruz. Hatta madde bağımlısı olup da tedavilerini üstlendiğimiz birçok kursiyerimiz var. Gençlerin bu beladan kurtulması için hem onlara kurs veriyoruz hem de her türlü tedavilerini üstleniyoruz.

SURİYELİ VATANDAŞLARA YÖNELİK KURSLAR AÇACAĞIZ

Ankara’yı yoğun bir göç dalgasına maruz bırakan Suriyeli vatandaşlara yönelik de çalışmalarının olduğunu belirten Pehlivan, “Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptığımız protokolle önümüzdeki günlerde başta Türkçe kursları olmak üzere birçok alanda mesleki kurs vereceğiz. Çünkü Ortadoğu’daki durumu göz önüne aldığımızda bu misafirlerimizin önümüzdeki 10 yıl daha burada kalacaklarını tahmin ediyoruz. Bunun için bu vatandaşların hem Türkçe öğrenmeleri hem de bir geçimlerini sağlamak için bir meslek sahibi olmaları için onlara yönelik de kurslar açacağız. Şimdiye kadar 600 kişiden fazla Suriyeli vatandaşın kaydını da almış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

HEM İŞ ÖĞRETİYOR HEM PARA KAZANDIRIYOR

Halka verdiği mesleki eğitimlerin yanında aynı zamanda kursiyerlerine para da kazandıran halk eğitim merkezinde çeşitli faaliyet yapan vatandaşlar, yaptıkları el sanatları ve diğer birtakım işlerle para kazanıp ailelerine maddi yönden destek oluyorlar. Halk eğitimin bünyesinde yapılan ve Türkiye’nin tüm tıp fakültelerine ve biyoloji bölümlerinin olduğu fakültelere ders amacıyla gönderilen insan vücudunu gösteren maketlerin hemen hemen hepsi burada son şeklini alıyor. Halk eğitim merkezine boyasız gelen insan maketleri buradaki bayanlar tarafından insan vücudunun ve iç organlarının tam anlamıyla gösterecek şekilde boyanıp son hallerini alıyorlar. Burada çalışan bayanlar boyadıkları her maket başına 7 ile 9 lira para alıyor. Her bir kursiyerin günlük ortalama 9 tane maket boyadığını belirten kurs hocası Doğanay Dağcı, “Burada çalışan bayanlar bu iş sayesinde hem boş vakitlerini değerlendiriyorlar hem de ailelerine bir ek gelir sağlamış oluyorlar” dedi.  Maket boyamaya bir arkadaşın tavsiyesiyle başlayan Ayşe Polat kursiyer ise “Bu işi bir arkadaşın tavsiyesiyle buldum ve iyi ki bulmuşum. Çünkü evde tüm gün boş boş duruyordum ve canım sıkılıyordu. Bu işle hem boş vaktimi değerlendiriyorum hem de evime maddi yönden destek oluyorum. Aynı zamanda bu kursla beraber yeni arkadaşlar edindim ve sosyal hayatıma yeni bir renk kattım” diye konuştu.  

EMEKLİ AMCALAR KAHVEDE DEĞİL EL SANATLARI İŞİNDE

Emekli vatandaşlara da çeşitli etkinliklerini ve hobilerini gerçekleştirme imkanı veren halk eğitim merkezinde birçok emekli amca, kahveye gitmek yerine halk eğitim merkezlerinde kaybolmaya yüz tutmuş ahşap boyama ve ahşap oyma sanatıyla uğraşıyorlar. Halk eğitim merkezinde bir sınıfı kendilerine adeta bir atölye yapan yaşlı amcalar, her gün buraya gelip, süs veya hediyelik eşya olarak kullanılan küçük sandık, ayna kutusu, duvar tabloları ve sehpa gibi ürünleri aylarca süren sabırlı bir ve titiz çalışmayla yapıyorlar.

BU İŞ SAYESİNDE HASTALIĞIMI YENDİM

Yaklaşık iki yıldır el sanatları işiyle uğraşan 66 yaşındaki emekli Ahmet Ekim isimli amca, “El sanatları işini hobi olarak yapıyorum. Ben emekliyim ve vaktimi kahvede harcayacağıma buraya gelip kendimce bir şeyler yapıyorum. Şimdiye kadar 10 parça iş yaptım. Bu faaliyetimle hem vaktimi iyi değerlendiriyorum hem de benimle aynı işi yapan yeni yeni arkadaşlar edindim. Halk eğitim merkezinin bize sunduğu bu olanaktan dolayı tüm yetkilere sonsuz teşekkür ediyorum. 18 yıldır diyaliz tedavisi gören 50 yaşındaki Mirza isimli amca ise, “Ben hastayım ve bu hastalığımı da ancak yüksek moralle yenebilirim. Bu kursa geliyorum ve kendimce bir şeyler yapıyorum.  Yaptığım işten dolayı çok mutlu oluyorum ve moralim sürekli iyi ve bu iyi moralle hastalığımı da yendim” dedi.

MADDE BAĞIMLISI GENÇLERİ YENİDEN TOPLUMA KAZANDIRIYOR

Son yıllarda gençler arasında iyice artan madde bağımlılığına bir nebze de olsa dur demek ve bağımlıları bu illetten kurtarmak için madde bağımlısı gençlere yönelik de faaliyet gösteren Altındağ Halk Eğitim Merkezi, madde bağımlılarını hem tedavi ediyor hem de onların meslek sahibi olmaları için eğitim veriyor. Madde bağımlılarına madde bataklığından kurtarmak için tüm imkanlarını seferber eden eğitim merkezi gençlerin bu illetten kurtulması için tüm tedavilerini üstlendiği gibi aynı zamanda madde bağımlılığından insanı tam olarak arındıran maliyeti çok yüksek olan çip tedavisini de üstlenmiş vaziyette.

HALK EĞİTİM MERKEZİ SAYESİNDE MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KURTULDUM

Altındağ Halk Eğitim Merkezi sayesinde çipli tedavi gören ve aynı zamanda eğitim merkezinde bilgisayar kursuna giden Çağrı Yeğin isimli kursiyer” Ben bu kursa gelmeden önce madde bağımlısıydım. Daha önce tedavi oluyordum ama tam anlamıyla olamıyordum. Halk eğitim sayesinde bana çip takıldı ve bu maddeden tamamen kurtuldum. Şimdi ise bilgisayar eğitimi alıyorum. Buradan sertifikamı aldığımda kendi işimi kuracağım inşallah. Bana destek veren ve beni madde bağımlılığından kurtaran halk eğitim merkezi yetkililerine ne kadar teşekkür etsem azdır. Onlar sayesinde yaşamım tekrar normale döndü” dedi.

BAYANLAR KALORİFERCİLİĞE EL ATTI

Altındağ Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan ve en çok rağbet gören kurslardan biri olan Kalorifer Ateşçiliği kursuna özellikle bayanlar çok ilgi gösteriyor. Tehlikeli meslekler arasında olan ve sertifika olmadan kimsenin kalorifercilik yapmaya yetkisi olmadığını belirten kursa hocası Murat Özkan, “Kalorifercilik mesleği tehlikeli olduğu için yetkisi ve belgesi olmayanlar bu işi yapamıyor. Bunun için biz de vatandaşlarımıza burada kaloriferin nasıl yakılması ve nelere dikkat edilmesi konusu hakkında 64 saatlik kapsamlı bir eğitim veriyoruz. Burada eğitimini tamamlayan kursiyerlerimiz sertifikalarını alıp istedikleri yerde güvenli bir şekilde kalorifercilik yapabilirler” diye konuştu. Kursiyer Ayşe Yurtoğlu, bu kurs sayesinde meslek sahibi olduğunu belirterek, “Kursta kaloriferin nasıl yakılması ve nasıl kullanımı hakkında her şeyi öğrendim. Bundan sonra bende bir meslek sahibi oldum diyebileceğim” dedi.  Bir başka Kursiyer olan Bekir Demir ise kendi apartmanın kaloriferini rahat ve güvenli bir şekilde yakmak için kursa geldiğini söyledi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.