Tasarımcı Bige Arat çiçekleri sanata dönüştürüyor
Canlı çiçekleri kurutarak kişiye özel tasarımlar yapan yeni nesil çiçek tasarımcısı Bige Arat, klasik çiçekçiliğin dışına çıkarak çiçekleri sanata dönüştürüyor.
Canlı çiçekleri kurutarak kişiye özel tasarımlar yapan yeni nesil çiçek tasarımcısı Bige Arat, klasik çiçekçiliğin dışına çıkarak, çiçekleri sanata dönüştürüyor. İşletme eğitimi almasına rağmen çiçeklere olan tutkusunun peşinden giden Arat, 9 yıldır birbirinden eşsiz çiçeklerle tasarımlar yapıyor. Arat, “yeni nesil çiçek tasarımcısı” olarak tanımladığı tarzıyla, klasik çiçekçiliğin sınırlarını aşıyor. Gerçek çiçeklerle kişiye özel, hikâye odaklı tasarımlar yapan Arat, Türkiye’nin dört bir yanına çiçek gönderiyor. Arat, Amerika pazarına da Etsy üzerinden açılmaya hazırlanıyor. Ulus’a konuşan Arat, “Klasik çiçekçilikten bağımsız olarak daha farklı kombinasyonlar ve tasarımlar oluşturuyorum” dedi.
“KLASİK ÇİÇEKÇİLERDE BULAMAYACAĞINIZ TASARIMLAR YAPIYORUM”
Gerçek çiçeklerle sanatı birleştiren yeni nesil çiçek tasarımcısı Bige Arat, çiçeklerin büyülü dünyasını klasik kalıpların ötesine taşıyor. 9 yıldır bu alanda çalışan Arat, Türkiye'de bu tarzın ilk temsilcilerinden biri olarak öne çıkıyor. Ağırlıklı olarak kişiye özel tasarımlar yapan Arat, “Klasik çiçekçilikten bağımsız olarak daha farklı kombinasyonlar ve tasarımlar oluşturuyorum. Kolektif işler yapabiliyoruz. Bir tablonun üzerine boyutlandırma yapıyorum. Punch ya da nakış işlemesiyle bir araya getirebiliyorum. Bazen çiçek baskılar yapıyorum” diyerek yaptığı işin klasik çiçekçilikten farkını açıkladı. Her çiçeğin bir anlamı ve her tasarımın bir hikâyesi olduğuna inanan Arat, çiçeklerle çalışmayı bir tür ifade biçimi olarak gördüğünü kaydetti. Gelin buketlerinden dans aksesuarlarına kadar geniş bir yelpazede üretim yapan Arat, “Klasik çiçekçilerde bulamayacağınız kişiye özel tasarımlar yapıyorum. Gelin çiçekleri ağırlıklı ama değişik aksesuarlar, dans aksesuarları da tasarlıyorum” diyerek işinin çeşitliliğini vurguladı.
KLASİK ÇİÇEKLERİN ÖTESİNDE BİR ÇALIŞMA
Türkiye’de ağırlıklı olarak karanfil, papatya, gül gibi bilindik çiçeklerin kullanıldığını belirten Arat, genellikle Hollanda ve Ekvador gibi ülkelerden ithal ettiği, Türkiye’de nadir bulunan çiçekleri tercih ediyor. Bozulmayan, şoklanmış güller gibi kalıcı çiçekler sayesinde tasarımlar uzun yıllar boyunca saklanabiliyor. Çiçek tasarımlarında işlevselliğini de göz önünde bulundurarak hareket ettiğini dile getiren Arat, “Bir gelin hem İstanbul’da hem Ankara’da düğün yapacaksa, canlı çiçek buketini iki kez yaptırmak yerine bozulmayan bir buket tercih edebiliyor. Aynı buketi hem çekimlerinde hem de farklı şehirlerdeki düğünlerinde kullanabiliyor” şeklinde konuştu.
HER ÇİÇEĞİN BİR HİKAYESİ VAR
Arat, asıl hedefinin, tasarım ürünlerini büyük şehirlerin dışında Anadolu’nun en ücra köşelerine ulaştırmak olduğunu belirtti. Şimdiye kadar Ardahan’dan Samsun’a, Adıyaman’dan Kars’a kadar pek çok ile ürün gönderen Arat, “Bir müşterim Samsun’dan annesinden kalma bir şekerlik gönderdi. İçine çiçek tasarımı yapmamı istedi. O şekerliğe özel bir çiçek tasarladım” diye konuştu. Küçük tasarımların bile insanları mutlu edebileceğine inanan Arat, “Buzdolabı magneti gibi küçücük bir şey bile gününüzü güzelleştirebilir. Çünkü her biri, bir duygu taşıyor” dedi. Tasarımlarını annesine ya da kendisine yapar gibi bir duyguyla oluşturduğunu belirten Arat, her çiçeğin hikâyesiyle bütünleşmesini önemsediğini vurguladı.
“BEN ÇİÇEKLE BÜYÜDÜM”
Kendisinden “kadın girişimci” olarak bahsedilmesinden memnun olduğunu ifade eden Arat, pek çok kişiye bu süreçte destek verdiğini ve yüreklendirdiğini söyledi. “Evde başlayabilecekleri çok fazla iş var. Yeter ki tutkularını bulsunlar. Ben çiçekle büyüdüm. Annem çiçekleri tek tek vazoya yerleştirirdi. Bu bana ilham oldu” diyen Arat, özellikle kadınlara kendi yollarını çizmeleri için vazgeçmemeleri gerektiğini dile getirdi. Devletin sunduğu desteklerden de faydalandığını kaydeden Arat, vergiden muaf tasarımcı belgesi ile evinden yasal olarak üretim yaptığına değindi.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.