TBMM’de Yenileme Yıkımı

TBMM’de Yenileme Yıkımı

FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi sırasında büyük hasar alan TBMM’de yenileme çalışmaları sürüyor. TBMM eski halkla ilişkiler binası ve TBMM Camii’si yapılan yenileme çalışması nedeniyle yıkılacak.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

TBMM kompleksindeki milletvekillerine ve meclis çalışanlarının kullanımı için 1987 yılında inşa edilen TBMM Camii Kompleksi ve TBMM eski halkla ilişkiler binası yeniden yapılmak üzere yıkılıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında hasar alan 

MİMARLAR ODASI YİNE İTİRAZ EDİYOR

Daha öncede yıkılması gündeme gelen Meclis Camii’nin yıkımı Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Koruma Kurulu'na tescil başvurusunda bulunarak yapıların korunmasını talebinin ardından yıkılmamıştı. Darbe  girişimi sonrası büyük hasar alan ve kullanılamaz hale gelen TBMM eski halkla ilişkiler binası ve TBMM Camii Kompleksi yeniden yapılmak üzere yıkımına başlandı. Bu durumdan rahatsız olan ve yapılan yıkımlardan itiraz eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi “Eski Halkla ilişkiler binası TBMM cami ile birlikte, Güvenpark’tan başlayan aksı taçlandıran yapı bütünlüğünün parçasıdır. Ağa Han Mimarlık ödülünü almıştır. Yeni Halkla İlişkiler Binası TBMM yerleşkesine uygun olmayan şekilde yapıldı. Asıl yıkılması gereken yeni yaptıkları halkla ilişkiler binasıdır” açıklamasını yaptı.

CAMİ TARTIŞMALAR YOL AÇMIŞTI

Mimari olarak klasik cami tasarımdan farklı olan bu caminin büyük bir kısmı eğimli arazi içinde gizlenirken, bazı bölümleri çevresindeki peyzaj düzenlemesi içinde ortaya çıkmaktadır. 1957 yılında tasarımına başlanan cami 1987 yılında tamamlanabilmiştir. Saydam kıble duvarı, minaresiz ve kubbesiz tasarımıyla bu proje olumlu veya olumsuz birçok eleştirilere maruz kalmış, oldukça tartışmaya yol açmıştır. Bu camii kompleksini tasarlayan Behruz Çinici ve Can Çinici 1995 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır.

BİR YIL SONRA KULLANIMA HAZIR

FETÖ'nün darbe girişiminde hedef alınan TBMM'de büyük hasar meydana gelmişti. Patlamaların etkisiyle Meclis binasının bazı yerlerinde tavan çökmeleri meydana gelirken kapılar, camlar ve çerçeveler kırılmıştı. TBMM B blokta dozerler yıkım işlemini sürdürüyor. Geçen hafta başlayan yıkım işlemi bittikten sonra eski binanın yerine 3-4 katlı yeni bir bina yapılacak. A ve B blokların yıkım işinin 2-3 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Bunların yerine yapılacak yeni bina da yaklaşık bir yıl sonra kullanıma hazır hale gelecek. Yeni binada komisyon salonları ile basın toplantı salonu da yer alacak. Kaynak: Darbe girişimi sonrası TBMM'de yıkım sürüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.