Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı binası Hacı Bayram Mahallesi'nin dokusunu bozuyor

Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı binası Hacı Bayram Mahallesi'nin dokusunu bozuyor

Yıkılması kararlaştırılan Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı binası, restorasyonu tamamlanan Hacı Bayram Mahallesi'nin tarihi dokusunu bozuyor.

Ulus'ta bulunan ve geçtiğimiz ay yıkılması kararlaştırılan eski Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı binasına, Bentderesi yönünden bakıldığında yapının, restorasyonu tamamlanan Hacı Bayram Mahallesi'nin tarihi dokusuyla uyuşmadığı objektiflerimize yansıdı. Yapı, yalnız Hacı Bayram'ın değil; Ulus semtinin genel görünümü zedeliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz Ocak ayının başında, Ulus'ta bulunan Spor Genel Müdürlüğü ile Gümrük Müsteşarlığı binasının yıkımına karar verdi. Ankara'ya meydan kazandırmak maksadıyla yıkılması kararlaştırılan iki bina için alınan karara bazı sivil toplum kuruluşları tepki göstererek, karşı çıktı. Yapıların yıkılması durumunda, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi'nin en önemli ayağını başlatmış olacak. Proje, Ulus meydanını yeniden oluşturmayı öngörmekle kalmıyor, Ankara Kalesi ve Hacı Bayram bölgesini de Ulus'a dâhil ederek bütün tarihi kent merkezini yeniden açığa çıkartmayı hedefliyor.

HACI BAYRAM VE ANKARA KALESİ'YLE UYUŞMUYOR

Proje kapsamında yıkılması kararlaştırılan Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı binası, hem Hacı Bayram'daki tarihi Osmanlı Konakları ile hem de Anafartalar Caddesi ve çevresinde yer alan erken dönem Cumhuriyet mimarisiyle uyum göstermiyor. Bina, Bentderesi yönünden bakıldığında, Hacı Bayram Mahallesi'nin tarihi dokusunu bozmakla kalmıyor, aynı zamanda Ulus bölgesindeki en yüksek yapı olarak Ankara Kalesi'nin tarihi dokusunu da zedeliyor.

CUMHURİYET MİMARİSİNİ EZİYOR

1920'lerde neo-klasik bir üslupla inşa edilen pek çok yapıya ev sahipliği yapan Anafartalar Caddesi'ndeki 14 katlı Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı binası, 40 metreye yaklaşan uzunluğuyla, cadde ve çevresinde yer alan Cumhuriyet dönemi eserlerini ezen bir görüntü oluşturmakta. Yapının çok katlı olması, Ankara Kalesi yönünden bakıldığında Ulus'un genel görünümünü de bozuyor. 

İLK KEPÇE GEÇNÇLİK SPOR'A 

Büyükşehir Belediyesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi kapsamında ilk olarak Spor Genel Müdürlüğü ile Gümrük Müsteşarlığı binasını yıkacak. İki binanın da yıkım kararına ilişkin Başkanlık Yazısı, geçtiğimiz ay, Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderildi. İki binayla ilgili Başkanlık yazıları Meclis'te görüşülerek karara bağlandı. Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı imzasıyla ve Başkan Mustafa Tuna'nın oluruyla gelen yazılarda kente meydan kazandırılması için iki binanın yıkımına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. 

SADECE ULUS İŞHANI TESCİLLİ

Yıkım kararlarına ek olarak Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yıkıma ilişkin kararına da yer verildi. Koruma Kurulu'nun 2016 tarihli yazısında Spor Genel Müdürlüğü ile Gümrük Müsteşarlığı binalarının yanı sıra Ulus İşhanı ile Anafartalar Çarşısı'nın da yıkım kararı bulunuyor. Binaların kentsel SİT alanı içerisinde bulunduğunun belirtildiği kararda sadece Ulus İşhanı tescilli olarak görünüyor.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.