Teker teker yıkılıyor

Teker teker yıkılıyor

Anafartalar Mahallesi olarak bilinen tarihi alanda her gün bir ev kendiliğinden yıkılıyor. Yan yatmış yapıların etrafında görülen çocuklar mahalleliyi tedirgin ediyor. Mahallede büyük bir facianın yaşanmaması için yetkililerden yardım bekleniyor.

Başkent’te Yahudi Mahallesi olarak bilinen Anafartalar Mahallesi’ndeki tarihi yapılar tehlike saçıyor. Burada bulunan tarihi evler harabeye dönmüş vaziyette bulunuyor. Yapıların görüntüsü görenleri tedirgin ediyor. Çoğu ev yan yatmış şekilde yıkılmak üzere bulunuyor.

Yahudi Mahallesi’nde birkaç gün önce bir bina yıkıldı. Her an yıkılma tehlikesi bulunan tarihi yapılara yönelik herhangi bir güvenlik önlemi alınmıyor. Anafartalar Ticaret Meslek Lisesinin arka kısmında kalan bu dar sokaklardan her gün onlarca öğrenci geçiyor. Yıkılmaya yüz tutmuş binaların altında toplanan öğrenciler tehlikeye aldırış etmiyor. Her an yıkılabilecek yapıların altında oturan çocukların hali görenleri korkutuyor. Büyükşehir Belediyesinin kontrolünde olan bölge vatandaşları tedirgin ediyor. Mahallede yaşayanlar yetkililerin ilgisizliğine sitem ediyor.

KİMSE İLGİLENMİYOR

28 yıldır Yahudi Mahallesi olarak bilenen tarihi alanda oturan Şerife Teyze, eski evlerde çökmelerin olduğunu söyledi. Yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi olan Şerife Teyze, “Bizim elimizden bir şey gelmiyor. Yetkililerden ilgilenen kimse yok. Mahallede 3-4 gün önce bir bina yıkıldı. Allah korudu da birisi varken yıkılmadı. Ben 28 yıldır burada oturuyorum. Ben geldiğimde bir tane Yahudi oturuyordu, o da İstanbul’a taşındı. Kaç kere gittim Belediyeye, bana diyorlar ki oralar gözaltında bulunuyor. Gözaltında ne demek ben anlamıyorum. Burada birçok bina her an yıkılabilecek tehlikede bulunuyor. Bu tehlikeli yapıların altında çocuklar oynuyor ve gördüğünüz gibi arabalar park etmiş durumda. Önlem almak için bir felaket mi olması lazım?” şeklinde konuştu. 

dsc_0567.jpg

ÖĞRENCİLERİN UĞRAM MEKANI

Anafartalar Ticaret Meslek Lisesinin arka kısmında kalan tarihi alanda öğrencilere rastlanıyor. Okula gidip gelirken buradan geçen öğrenciler her gün büyük bir badire atlatıyor. Dar sokaklarda yürüyen veya yıkılmaya yüz tutmuş yapıların altında toplanan lise öğrenciler tehlikeye aldırış etmiyor. Mahalle sakinleri harabeye dönmüş evrelerin yıkıldığında kimseye bir şey olmamasına şükreder duruma gelmiş. 

Yahudi Mahallesi’nin dar sokaklarına park etmiş araçlar görenleri şaşkına uğratıyor. Yıkılmaya yüz tutmuş binaların altına araçlar park edilmiş. İnsanların canını ve malını tehdit eden bir halde bulunan bu sokaklar kaderine terk edilmiş vaziyette bulunuyor. Mahalleli yetkililerin ilgisizliğine kızarken ellerinden bir şey gelmediğini söylüyorlar. Her gün bir felaket yaşanmadığı için şükreden vatandaşlar önlem alınması için birilerinin canı yanması mı gerekiyor şeklinde serzenişte bulunuyor.

TARİHİ YAHUDİ MAHALLESİ

Roma Ankara’yı Galatlar’dan aldığında şehirde Yahudi toplumunun olduğunu çeşitli kaynaklardan biliyoruz. Roma dönemine kadarki kayıtlarda Ankara’da 5 mahalle görünüyor, şehrin gelişimiyle bu sayı 12’ye çıkmıştır. Çankırıkapı’da bulunan bir yazıtta M.S. 2.yy’ın birinci yarısında adları da sıralanmış bunların. 17.yy’da Ankara’da bulunmuş olan Evliya Çelebi Seyahatnamesinde; “Kentin Yahudi’si çoktur, sade Yahudileri 12 mahalledir.” diye yazar. Ankara Yahudi cemaatinin geçmişi açısından şaşırtıcı bir kenttir. 

Ankara Yahudileri Anadolu'daki Yahudi varlığının ne kadar eskilere dayandığının kanıtlarındandır. Cemaatin çoğunluğu zaman içinde İstanbul'a, İsrail'e ve dünyanın çeşitli yerlerine göç etmişler. Onlardan kalansa, sonları geçen yüzyılda yaşanmış anılar ve mahallede kalan yapılar.

Bugün içinde hiç Yahudi kalmamış ve yapılar harap vaziyette olsa da, yaşanmışlığın izlerini hissetmek mümkündür.  Dar sokaklarda cumbalarıyla fırlayacak gibi duran evlerin asimetrik pencereleri, oluklu damları, kiremitten saçakları, mahallenin bitap çeşmesi ve korumak için yükseltilmiş duvarların arkasında gizemiyle duran heybetli sinagogu tarihe tanıklık ediyor.

HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.