Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı İrem Kolbakır: Şikayet dahi yeterli

Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı İrem Kolbakır: Şikayet dahi yeterli

Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı Avukat İrem Kolbakır, son günlerde Türkiye gündemine gelen sosyal medya platformu Tiktok hakkında merak edilenleri yanıtladı. Kolbakır, Tiktok’a erişim engelinin mümkün olduğunu vurgulayarak, “Şikâyet dahi yeterli” dedi.

Dünyada veri ihlali ve çocuk istismarı ile adını duyuran Tiktok, Türkiye’de tekrar kendini hatırlattı. Verilere göre Türkiye’de 18 yaş üstü 30 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Tiktok; mart ayında Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na aykırılık, haziran ayında kara para aklama, geçtiğimiz günlerde ise müstehcenlik suçlarıyla gündeme geldi. Avrupa Birliği, ABD ve Kanada’da veri güvenliği, Hindistan’da siyasi nedenlerle kısmen veya kalıcı olarak erişim engeli ile kullanma yasağı getirilen uygulamayla ilgili son günlerde yaşanan gelişmeler sonrası Türkiye’de de ‘Tiktok kapatılabilir mi?’ ve ‘Tiktok nasıl kapatılabilir?’ soruları sorulmaya başlandı. Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı Avukat İrem Kolbakır ise verdiği yanıtta Tiktok’a erişim engelinin mümkün olduğunu vurgulayarak, “Şikâyet dahi yeterli” dedi.

avukat-irem-kolbakir.jpg

TOPLUMUN TEMELİNE DİNAMİT KOYUYOR

Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı İrem Kolbakır, Tiktok’un dünyada 1 buçuk milyar, Türkiye’de de çoğunluğu 18 yaş altı olan 30 milyondan fazla kişinin kullandığını belirterek, “Bu sosyal medya platformu çocuk ve kadın istismarı, pornografi, müstehcenlik, kişisel verilerin ihlali ve paylaşımı suçlarının olduğu bir suç mecrası haline gelmektedir. Algoritması bilhassa çocukları uygulamanın sürekli başında tutmaya yönelik. Bu mecraya çocukların ebeveyn izni olmadan kolayca erişim sağlayabiliyor olması da çocuklar yönünden tehlike yaratmakta. Bu noktada toplumumuzun temel değerlerine, insani ve ahlaki değerlere aykırı içerikler toplumun temeline adeta dinamit koyuyor. Bu uygulamanın teknik olarak ne yazık ki ‘kapatılması’ mümkün değilse de hukuki ve teknik tabirle uygulamaya ‘erişimin engellenmesi’ mümkün” ifadelerini kullandı.

irem-kolbakir.jpg

ORTAK RİSKLER TAŞIDIĞIMIZ GÖRÜLÜYOR

Tiktok’u erişime ve kullanıma kapatan ülkelerin gerekçelerinde ülke güvenliği, kara para aklama suçu, çocuk hakları mahremiyeti ihlali, çocuklara ait verilerin toplanması, müstehcenlik suçu gerekçelerinin ön planda olduğunu; Türkiye’de ise 5651 sayılı yasa kapsamında sayılan katalog suçların varlığı halinde erişim engeli kararının verilebildiğini vurgulayan Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı Kolbakır, “Bu suçlar arasında kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlali, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, fuhuş, kumar oynanması için yer, imkan sağlama ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar yer alıyor” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti;

tiktokk2.jpg

KARARLARI BTK UYGULUYOR

“Uygulamayı erişime kapatan ülkeler ile benzer, ortak riskleri taşıdığımız görülüyor. Türkiye’de erişimin engellenmesine sulh ceza hakimliği veya cumhuriyet savcısı tarafından karar verilip; bu karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yerine getiriliyor. Yakın zamanda da yaşanan ve medyaya yansıyan vaka gerekçe kılınarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir ve bunun benzeri soruşturmaya konu edilen farklı vakalar da gerekçe kılınabilir. Soruşturmaya konu edilmeyen bir içerik dahi gerekçe kılınabilir. Zira erişimin engellenmesi için şikâyet dahi yeterli. Vakanın soruşturmaya konu edilmesi ön şart değil.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.