Trio'da Fenerbahçe - Adana Demirspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi

Trio'da Fenerbahçe - Adana Demirspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi

Yayıncı kuruluşun Trio kadrosu, Arda Kardeşler ve ekibinin görev yaptığı Fenerbahçe - Adana Demirspor maçının tartışmalı pozisyonlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS'un Trio ekibi, Fenerbahçe - Adana Demirspor maçındaki hakem kararlarını değerlendirdi. İşte Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran'ın yorumlarıyla masaya yatırılan Fenerbahçe - Adana Demirspor maçının tartışmalı pozisyonları...

FENERBAHÇE'NİN İKİNCİ GOLÜ ÖNCESİNDEKİ TAÇ ATIŞI DOĞRU YERDEN Mİ KULLANILDI?

Bülent Yıldırım: Değişik açılardan biz de bunu inceledik. Bir sonraki açıdan da göreceğiz. Bu esnada top, yaklaşık olarak tahmini şu civarlardan bir yerden çıkıyor. Şu anda top, oyun dışında.

Bülent Yıldırım: Top toplayıcı da oyun çabuk başlasın diye topu verdi. Oyuncu adımlamasını tamamladı. Elbette ki futbol bir grafik oyunu değil. Siz, oyunun imajını haksız bir avantaj kazanacak şekilde taç atışında çok çok ileri gidersiniz, bir mesafe kapatırsınız o zaman futbol oyun kuralları hakemin takdiriyle bunu cezalandırır. Ancak bu tip reaktif, ani ivmelenmelerde bir miktar... Bu miktarın adı yoktur kural kitabında ancak haksız bir kazanç söz konusu değilse bu tarz durumlarda 30 cm, 1 m, 1.5 m... Futbol onu beklemiyorsa hızlı hücum kesilmez. Hakem de bunu tercih etti. Ben de açık bir ihlal olmadığı için hakemin kararına saygı duyuyorum. Benim açımdan burada topun oyun dışında olması, sonra topun verilmesi ve yaklaşık olarak çok kısa bir mesafe önden atılmış olabilir...

Bülent Yıldırım: Tahminen 1 metrelik bir alan söz konusu. Dolayısıyla bir problem yok kanaatimce.

Bahattin Duran: Genel olarak Bülent Yıldırım ile aynı fikirdeyim. Burada top, çok büyük ihtimalle yardımcı hakemin hemen yanından çıkıyor. Burada en iyi görüntü, hakem Arda Kardeşler'de var. Tam olarak burada nereden çıktığını bilemediğimiz için... Evet, belki bir miktar önden başlamış olabilir ama bu, kuralları bozacak şekilde yanlış atılmış bir taç değil. Ben de bunu ifade etmek istiyorum. Sadece benim burada yardımcı hakem kardeşim Mehmet Emin Tuğral'a küçük bir tavsiyem olsun; eğer Arda Kardeşler, bu tacın nereden atıldığına bakmazsa şu anda yardımcı hakem hiçbir şekilde bakmıyor, şu anda topun tam olarak nereden çıktığına da bakmıyor. Yardımcı hakem de topun nereden çıktığını tespit etmeli. Daha sonra da oyun hızlı başlayacak olsa bile mutlaka göz ucuyla tacı atan oyuncuya bakmak zorunda. Yeri itibariyle bu oyuncu, gelip hemen Mehmet Emin Tuğral'ın yanı başından da bu tacı atabilirdi. Ayakla bir yanlış taç atabilirdi. Bunlar kaçmış olacaktı. Bu, bir tavsiye ama önemli tavsiyeler. Dikkate alacaktır.

Bülent Yıldırım: Şimdi bir tavsiye de ben, dördüncü hakem kardeşimize yapayım. Bu kardeşimiz de bu tarz durumlarda yardımcı hakemin solundan kullanılacak hızlı serbest vuruş ya da taç atışlarında oyunun nizami başlayıp başlamadığını mutlaka kontrol etmeli. O geri bildirimi yapalım.

Deniz Çoban: Sizinle tamamen aynı görüşleri paylaşıyorum. Tekrar etmeme gerek yok.

63. DAKİKADA JAYDEN OOSTERWOLDE'YE GÖSTERİLEN KARTIN RENGİ DOĞRU MU?

Bahattin Duran: Oosterwolde'nin eliyle, koluyla rakibe arkadan ittiği pozisyon dışarıda. Faul kararı doğru. Ben, bu pozisyonun net bir şekilde bariz gol şansı olduğunu düşünmüyorum. Bariz gol şansını destekleyen elementlerim var ama desteklemeyen bir elementim de var.

Deniz Çoban: Hangisi?

Bahattin Duran: Hocam, birincisi topa çok hakim değil ve tamamen kaleye gitmiyor. Yandan topu alacak oyuncu. Topu yandan aldığı için... Yan dönük yani. Kaleye direkt karşıdan girmeyecek. Onun için ben, bu pozisyonda sarı kart verilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Topu alıp hemen kaleci ile karşı karşıya kalmayacak burada.

Bahattin Duran: Muhtemelen topu alacak, topu alıp hemen kaleciyle karşı karşıya kalacak bir dönüş yapamayacak. Muhtemelen soluna çekecekti eğer bu faul olmasaydı. Ceza sahasının soluna doğru gidecekti top. O yüzden bundan dolayı ben, sarı kartın doğru olduğunu düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Ben baktığım zaman ne görüyorum? Öncelikle ihlalde bir problem yok. Arkadan etkili bir sol kolun itilmesiyle hani böyle şeklen duran bir kol değil. Başka maçlarda, başka pozisyonlarda oluyor. Aktif bir itme. Oyuncuyu bozuyor.

Bülent Yıldırım: Ne gördüm? Bu ihlal, bir kere ceza alanının dışında. Hakem, çok kritik bir yerde doğru bir karar vermiş.

Bülent Yıldırım: İtme yaptı şu anda oyuncuyu bozdu. Kontakt zaten bitti. Pozisyon dışarıda. Benim açımdan da bir problem yok. Birkaç şey işaretleyeceğim burada.

Bülent Yıldırım: Oyuncunun kendi yüzü... Henüz daha top, %100 kendi kontrolünde ve kendi kontrolündeki topla rakip kaleye doğrudan ilerleyecek bir açıda değil. Henüz daha topa sahiplik anlamında bir soru işareti var.

Bülent Yıldırım: Onun dışında topun yönü, şekli, kriterlerin büyük bir çoğunluğu olarak yeri, rakip oyuncuların konumu... Evet, bariz gol şansı kriterini andırıyor. Burada hakem, takdirini bariz gol şansından yana yapmış olsa ben niye yaptın diye eleştirmezdim. Çünkü topa sahiplik anlamında hala bir kriterde soru işareti var.

Deniz Çoban: Şu konuda sizden tamamen ayrılıyorum; bariz gol şansının kriterlerini söylerken kriter, top kontrolü ya da top kontrol olasılığıdır. Burada top kontrol olasılığında bir şüphe var mı? Top, süzülerek oyuncunun önüne geliyor. Bu topu nasıl kontrol etmeyecek bu oyuncu? Topun hızına bakalım, topun yerden geldiğini düşünelim. Bu topu bu oyuncu kontrol edemeyecekse gitsin halı sahada top oynasın o zaman. Yani nasıl kontrol olasılığı yok burada?

Bahattin Duran: Yani halı sahada da oynayabilir, burada da oynayabilir. Kontrol eder dedik biz de zaten.

Deniz Çoban: Siz diyorsunuz ki kriterleri sayarken top kontrol ya da kontrol olasılığının olmadığını söylüyorsunuz. Top kontrol olasılığında sıkıntı var dedin hocam.

Bülent Yıldırım: Tamam, yoruma açık taraf var dedim.

Deniz Çoban: Yoruma açık taraf yok top kontrol olasılığında bence.

Bülent Yıldırım: Hocam, o sizin düşünceniz. Ben saygı duyuyorum. Ben diyorum ki; benim için eğer burada o oyuncu, evet kontrol olasılığı yüksek ancak bariz gol şansı kriterlerinin tamamını oturtmamız lazım.

Deniz Çoban: Hocam, bak şurada anlaşalım; top kontrol olasılığında şüphe var dediniz. Bariz gol şansının kriterlerini sayalım. Oyunun yönü anlamında şüphe var derseniz sizinle aynıyım. Siz biraz önce dediniz ki top kontrol de tam gerçekleşmemiş dediniz.

Bülent Yıldırım: Hocam, siyaset programı yapmıyoruz. Yanlış ifade etmiş olabilirim. Bariz gol şansı, kural kitabında şöyle yazmaz mı; kaleye doğru ilerleyen rakibinin bariz gol atma şansını engellese der mi? Bunda mutabık mıyız?

Deniz Çoban: Evet.

Bülent Yıldırım: Bunda hiçbir soru işareti olmayacak değil mi?

Deniz Çoban: Evet.

Bülent Yıldırım: Bu kriterleri değerlendirirken en altında hakemin kanaatine varacağı nokta şudur; atağı bir bütün olarak bu kriterler çerçevesinde değerlendirdiğimde burada %100 bariz gol şansı var mıydı sorusuna cevap arar değil mi? Top henüz yandan atıldığı için, paylaşım aşamasında olduğu için, oyuncunun hangi yetenekle nasıl bir açıyla bu topu kontrol edip edemeyeceğini yani genel atağın yönü itibariyle emin olamadığım için o yüzden de video hakem müdahale etmedi. %100 bariz gol şansı olsa zaten müdahale eder. Hakemin yorumuna saygı duyuyorum dedim. Bakın bu topun yönü biraz daha şöyle olsa hocam, içeriye gelen bir top olsa...

Deniz Çoban: Zaten top, içeriye gidiyor hocam.

Bahattin Duran: Ama çok büyük bir ihtimalle bu oyuncu, arkadan itilmese topu ayağıyla çok hafif soluna doğru alacak. Burada oyuncu, hemen arkasında olduğu için hemen dönme şansı yok zaten.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.