Tüketici Hakları Derneği’nden çok çarpıcı “Yapay Zeka” çağrısı

Tüketici Hakları Derneği’nden çok çarpıcı “Yapay Zeka” çağrısı

THD Genel Başkanı Ergün Kılıç, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekâdan kar elde etme peşinde koştuğunu belirterek, doğabilecek riskleri azaltmak için acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, İmalat, ilaç ve sağlık sektörü, tarım, finans, otomotiv, enerji, turizm, lojistik ve dijital pazarlama gibi çeşitli sektörlerden sonra akıllı analiz destekli gözetim sistemlerinde de önemli etkiler yaratmaya ve etkin olarak kullanılmaya başlayan Yapay Zekâ hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. THD Genel Başkanı Ergün Kılıç, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekâdan kar elde etme peşinde koştuğunu belirterek, doğabilecek riskleri azaltmak için acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

haber.jpg

“DÜNYA ÇAPINDA DİKKAT ÇEKMEYE BAŞLADI”

Teknolojinin gücünden yararlanmak amacıyla sorumlu bir şekilde üretken yapay zekânın minimum dezavantajla geniş faydalar sağlayabileceği inancındayız diyen Kılıç, “Yapay zekâ, insan zekâsını taklit eden, verilen bilgileri harmanlayarak kendilerini geliştirebilen bilgisayar kontrollü sistemler olarak tanımlanmaktadır. Veri hacimlerinin artması, algoritma ve hesaplamaların gelişmesi gibi bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler ile günümüzde kullanımı artan bir hale geldi. Yapay zekânın toplumlara katkıları olumlu ve olumsuz yönleriyle dünya çapında dikkat çekmeye başladı” ifadelerini kullandı. Kılıç, yapay zekânın, Birleşmiş Milletler Tüketicinin Korunmasına İlişkin Kılavuz İlkeleri, Avrupa Birliği ve Dünya Ekonomik Forumu Davos’ta dünya gündeminde yer aldığına dikkat çekti.

haber-3.jpg

“ACİL ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR”

Kılıç, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin yapmış olduğu açıklamada, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekâdan kar elde etme peşinde koştuğunu ve yeni teknolojilerde riskleri azaltmak için acil önlem alınması gerektiği uyarısında bulunduğunu vurguladı. Sivil toplumun ve tüketicilerin etkili bir şekilde güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, bir yapay zekâ repertuar ve uygulamalarının sağlanabilmesi için çalışmalar yapma zorunluluğunun önemli olduğunu dile getirdi.

haber-4.jpg

YAPAY ZEKÂ RİSK OLUŞTURUR MU?

Yapay zekânın ileriye dönük ne gibi problemler oluşturabileceği konusunda endişelerin dile getiren Kılıç, “Yapay zekâ, insanlığın hizmetine sunulan tüm bu uygulamalarla büyük verinin analiz edilerek, birçok alanda kazanımlar elde edilmesine imkân sağlarken, bazı sektörler ve uygulamalar açısından sorunların oluşturabileceğini değerlendirmekteyiz. Yapay zekâ modelini eğitmek için kullanılan veriler, yasal olarak insanların rızasıyla mı toplanıyor? Çevresel ve sosyal kaynaklar sorumlu bir şekilde yönetiliyor mu? Bu verileri kullanan ve değerlendiren insan emeği etik midir?” diyerek bu soru ve sorunlara cevap bulmak için tüketici hakları derneği olarak çağrıda bulundular. Teknolojinin hızla gelişmesi göz önüne alındığında mevzuat tedbirlerinin sık sık uyarlanması gerektiği dile getirildi.

Kaynak:RÜVEYDA ASLIİPEK/İLK SAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.