Türk öğrencilerin gururlandıran başarısı: Tasarladıkları robot birinci oldu

Türk öğrencilerin gururlandıran başarısı: Tasarladıkları robot birinci oldu

Kocaeli'nin Derince ilçesinde meslek lisesi öğrencileri, tasarladıkları mini sumo robotuyla uluslararası robotik yarışması Robochallenge 2023'te şampiyon oldu.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Robochallenge 2023 yarışmasında Türkiye'yi Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik öğrencileri Selim Tuğra Tosun, Mehmet Çiçek, Emre Mert Efe ve Doğu Baran Özgün'den oluşan Çınarlı Robot Takımı temsil etti.

702-x-351-piksel-8.png

19 ÜLKEDEN 224 TAKIM KATILDI

Bükreş Politehnica Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Avrupa'nın en büyük robot yarışmaları arasında gösterilen organizasyona 19 ülkeden katılan 224 takım, 644 robotla 15 kategoride mücadele etti.

ŞAMPİYONLUĞA ULAŞTILAR

702-x-351-piksel-9.png

Çınarlı Robot Takımı, finalde karşılaştığı Romanya ekibini de 3-0 mağlup ederek "Mini Sumo Kids" kategorisinde şampiyonluğa ulaştı.

Elektrik bölümü öğretmeni Oğuzcan Bayrakdar ile elektronik bölümü öğretmeni Lütfi Biçer'den oluşan takım ise yetişkinlerin mücadele ettiği "Mini Sumo" kategorisinde ikincilik kazandı.

Mini sumo müsabakaları, iki robot arasındaki birebir karşılaşmalardan oluşuyor. Robotlar, rakibi iterek veya kaldırarak pist dışına çıkarmaya çalışıyor.

LİSE ÖĞRENCİLERİ ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENİYOR

702-x-351-piksel-10.png

Lise ekibinin danışmanı Bayrakdar, robotik kodlamanın önemi dolayısıyla öğrencileri ile çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Hem öğrencileri hem de kendilerini geliştirmek için ders dışında robot yaptıklarını anlatan Bayrakdar, tecrübe kazanmak ve yeni ekiplerle tanışmak adına yarışmalara katılmaya karar verdiklerini ifade etti.

Bayrakdar, tasarladıkları robotun üstünde sensör ve motorlar kullandıklarını kaydederek, "Kurallar dahilinde dış tasarımı tamamıyla bize ait. Yarışmanın belli kuralları var. Robotun ağırlığı 500 gramı geçmemesi, en ve boy uzunluğunun 10 santimetre olması gerekiyor." diye konuştu.

"CUMHURİYET'İN 100. YILINDA ROMANYA'DA İSTİKLAL MARŞI OKUTMAK ÇOK KIYMETLİYDİ"

Bir robotun yarışmada galip gelebilmesi için rakibini dohyonun (robot pisti) dışına atması gerektiğini de kaydeden Bayrakdar, "Finalde Romanya takımıyla karşılaştık. Ondan önce Meksikalı takımı eleyip finale çıktık. Cumhuriyet'in 100. yılında Romanya'da İstiklal Marşı'mızı okutmak, bayrağımızı açmak bizim için çok değerli ve kıymetliydi." ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.