Türkiye Psikiyatri Derneği hekimleri deprem bölgesinden ayrılmıyor

Türkiye Psikiyatri Derneği hekimleri deprem bölgesinden ayrılmıyor

Sheraton Hotel’de başlayacak 59. Ulusal Psikiyatri Kongresi öncesinde gazeteilksayfa.com’a konuşan Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Yıldırım, “Deprem bölgesinde kalan nadir hekim örgütlerinden biriyiz. Bölgeden ayrılmıyoruz” dedi.

6 Şubat depremlerinin ardından büyük çaplı yıkıma uğrayan 11 ilimizde çalışmalar son sürat devam ediyor. Bölgeye yapılan yeni konutlar açılışa gün sayarken, şehirlerdeki hayatın normale dönebilmesi için çalışmalar yoğunlaştırıldı.

Geçtiğimiz günlerde bölgeyi ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, afet bölgesinde toplam 2 bin 101 ambulans, 296 UMKE aracı, 5 uçak ambulans, 7 helikopter ambulans ve 14 bin 429 acil sağlık personelinin görev yaptığını bildirdi.

basliksiz-1-002.jpg

PSİKİYATRİSTLER BÖLGEDEN AYRILMIYOR

Buna rağmen Sağlık Bakanlığına bağlı ekiplerin dışında bölgedeki hekim yapılanmasının azaldığı belirtiliyor. Gazetemize konuşan Türk Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ejder Akgün Yıldırım, “Mayıs ayından sonra bölgeden çekilen kurumlar olsa da biz Türkiye Psikiyatri Derneği olarak sahada kalan nadir hekim örgütlerinden biriyiz. Hala Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da hizmetimiz devam ediyor. Bölgeden ayrılmıyoruz. Artık sahadaki çalışmalar oradaki ruh sağlığı profesyonellerine eğitim vermek üzerine yoğunlaştı. Yas halindeki grupların desteklenmesine önem veriyoruz” dedi.

ara-002.jpg

DEPREM SEMPOZYUMU

Bugün Ankara Sheraton Hotel’de gerçekleşecek 59. Ulusal Psikiyatri Kongresi hakkında bilgi veren Yıldırım, “1500 meslektaşımızın katılacağı büyük bir kongre olacak. Ayrıca depremler ve ruh sağlığı adlı bir sempozyum da olacak. Etkinlikte psikiyatrideki bilimsel konular ele alacağız. Bunun yanında davet ettiğimiz kurumlara sahadaki deneyimlerimizi anlatmak istiyoruz. Ruh sağlığı ile ilgili yapılacak işlerin somut olarak tartışıldığı bir sempozyum yapacağız. 11 paralel oturum gerçekleşecek” diye konuştu.

ara2.jpg

YABANCI KONUKLAR TAKİP EDECEK

Söz konusu oturumların, Türkiye Psikiyatri Derneği çalışma birimlerinin önerileri üzerinden şekilleneceğini söyleyen Yıldırım, “Bilimsel bir kurul çalışacak. Oturumların tamamında alanındaki bilim insanları tartışacak. Yurt dışından konuklarımız da var. Depremler ve ruh sağlığı sempozyumunda sahada görev yapmış kurumların temsilcileri yer alacak. Geniş kapsamlı bir toplantı yapacağız” ifadelerini kullandı.

ar3.jpg

SAHADAKİ ÇALIŞMALAR

Türkiye Psikiyatri Derneği olarak mayıs ayındaki geleneksel kongrelerini ertelediklerini söyleyen Yıldırım, kuruluş olarak tüm güçleri ile sahada yer aldıklarını aktardı. Hatay bölgesi başta olmak üzere çalışmalara devam ediyoruz diye konuşan Yıldırım,”Türkiye Psikiyatri Derneği depremin olduğu ilk andan itibaren sahada yer aldı. Hem ruh sağlığı alanında hem genel sağlıkta faaliyetler başlattık. Türkiye’deki bütün kurumlara deprem sabahı yazılarımızı geçerek acil önlemleri, kritik detayları anlattık.
Kronik hastalığı olanların kontrol altına alınmasından tutun, diyabet hastalarına kadar genel çağrılarımızı yaptık. Meslektaşlarımızı arayarak insan gücümüz üzerinden destek ve kayıt işine giriştik. Depremin ilk gününden itibaren sahadaydık ama dördüncü gününden itibariyle kurumsal olarak çalışmaya başladık. Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da ünitelerimizi kurduk. Bu bölgelerde ruh sağlığı hizmetini başlatmış olduk” ifadelerini kullandı.

ara4.jpg

KAMU KURUMLARINA EĞİTİM

Yıldırım şöyle devam etti: “1000’e yakın hekimimiz gönüllü oldu. Bölgede 140 hekimimiz görev yaptı. 80 doktorumuz da uzaktan çevrim içi görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye’deki ruh sağlığı uzmanlarına yönelik eğitimlerimizi başlattık. Devlet kurumlarından yerel yönetimlere kadar birçok kurumun eğitimini üstlendik. Gezici sağlık ekiplerimiz ile hizmet vermeye devam ediyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.