Türkiye’de tek: İlk 'Anne Müzesi' Ankara’da açıldı

Türkiye'nin ilk Anne Müzesi başkentte açıldı. Önemli sanatçılara ait anne ve çocuk temalı tablolar, heykeller ve koleksiyonların yer aldığı müze, ziyaretçilerini anne evi sıcaklığıyla karşılayacak.

Anne temalı tablolar, heykeller, resimler, takılar… Hepsi Türkiye'nin ilk Anne Müzesi’nde bir araya getirildi. Ulucanlar’da açılan, Anadolu'da ve dünyada anneliği anlatan, ortak paydaları ve farkları yansıtan müze, misafirlerini anne evi sıcaklığıyla karşılayacak. Yazar Şermin Yaşar'ın Kelime Müzesi’nden sonra hayata geçirdiği ikinci müze olan Anne Müzesi'nde, anneye dair her şeyi bulmak mümkün. Cumhuriyet Müzesi envanterinde yer alan Mustafa Kemal Atatürk'ün bebeklik zıbını ve başlığı Zübeyde Hanım'a ait seccade, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde geçici süreyle Anne Müzesi'nde Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım'a ayrılan alanca sergilenecek. Müze’de bulunan Dünya anne bebekleri koleksiyonunda 60’dan fazla ülkeden bebek ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

“ANNELERİN GÖNLÜNÜ ALMAK İSTEDİM”

Yazar Şermin Yaşar'ın Kelime Müzesi’nden sonra hayata geçirdiği ikinci müze olan Anne Müzesi'nde ziyaretçilere annelik temasıyla sanata dair geniş bir koleksiyon sunuluyor. Yazar ve Müze Kurucusu Şermin Yaşar, “Bu toprakların annelerinin biraz gönlünü almak, biraz sırtını sıvazlamak, çocuklarıyla onların arasında sanat yoluyla bir bağ kurabilmek istedim. Bu sebeple de adına Anne Müzesi adını verdiğim bu müzeyi açtım” dedi.

“EKSİKLİĞİNİ FARK ETTİK”

Müzenin amacının, anneleri birazcık daha anlayabilmek ve farkındalık oluşturmak olduğunu aktaran Müze Yöneticisi Esra Eser, “Her insanın bir annenin evladı olduğunu bildiğimiz için ve bizler için annenin çok değerli olduğu burayı açmaya karar verdik. Aslında dünyada tüm değerli şeylerin müzeleri var. Biz anne müzesinin olmadığını fark ettik ve bu eksikliği tamamlayabilmek adına bir burayı kurduk” ifadelerini kullandı.

BİRBİRİNDEN DEĞERLİ ESERLER BULUNUYOR

Müzenin içeriği hakkında bilgi veren Eser, “Müzemiz 2 binadan oluşuyor. 2 binanın içerisinde toplam 3 kat kullanılıyor. Müzemizde 4 tane ana salonumuz bulunuyor. Dünya anne bebekleri koleksiyonun bulunduğu bölümde 60’dan fazla ülkeden bebekler bulunuyor. Onun dışında en önemli eserlerimizden birisi Atatürk'ün bebeklik zıbını ve Zübeyde Hanım'ın seccadesi yer alıyor. Çağdaş Sanatçılarla çalıştığımız modern seramik tabloları, İbrahim Balaban, Bedri Rahmi gibi önemli ressamların eserleri müzede ki yerini aldı” şeklinde konuştu.

MÜZE’YE ULAŞIM VE GİRİŞ ÜCRETİ

Türkiye’de ilk kez Ankara’da açılan müzeye ilk günden itibaren ilgi yoğun. Anne Müzesi ziyaret ücretleri ise; öğrenci 60 TL, yetişkin 120 TL. Aynı zamanda Müze’de, müze kart geçerli değil. Anne Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün 10.00 ila 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Anne Müzesi’ni ziyaret ederek ruhunu okşamak, anne özlemini girmek, geçmişte yolculuğa çıkmak isteyenler vatandaşlar, Ulucanlar, Hacettepe Mahallesi Salaş Sokak’ta bulunan müzeye giderek ulaşabilirler.

RÜVEYDA ASLIİPEK / www.gazeteilksayfa.com

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar