Türkiye'deki sayısı iki elin parmağını geçmiyor: İşte Ankara'daki tek ödüllü müze kütüphane...

Türkiye'deki sayısı iki elin parmağını geçmiyor: İşte Ankara'daki tek ödüllü müze kütüphane...

Türkiye’deki kütüphanelere yeni bir format kazandıran müze kütüphanelerden biri de Ankara’da bulunuyor. İstiklal Şairimiz Mehmet Akif’in adını taşıyan müze kütüphane, ziyaretçilerini bekliyor.

Avrupa Birliği Destinasyon ödüllü Ankara’daki müze kütüphane, Türkiye’de bir ilke imza atarken; vatandaşlara İstiklal Şairinin Ankara günlerini yaşatıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2011 yılında açılışları gerçekleştirilmeye başlanan müze kütüphanelerden biri Ankara’da yer alıyor. Diğer kütüphanelerden farklı olarak kütüphane binasının aynı zamanda müze olarak hizmet vermesi, vatandaşları kitap deryasının içinde geçmişe götürüyor. Türkiye’deki müze kütüphanelerin ilklerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy Müze Kütüphanesi, insanlara kitaplar eşliğinde İstiklal Şairinin Ankara yıllarını yaşatıyor. Müzenin içerisindeki şairin eserleri, kütüphanenin içerisinde farklı hisler yaşatıyor.

mehmet-akif-ersoy-edebiyat-muze-kutuphanesi-001.jpg

TÜRKİYE’DE 9 TANE: BİRİ ANKARA’DA

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2000’li yıllarda almış olduğu kararla, kütüphanelere farklı bir hava yaratma fikrini ortaya çıkardı. Bu kapsamda ilk müze kütüphaneler 2011 yılında açıldı. İstanbul, Ankara, Adana ve Diyarbakır’da açılan müze kütüphaneler, Türkiye’de bir ilki yaşattı. Türkiye’de toplam 9 tane olan müze kütüphanelerin isimleri ve açılış yılları ise şu şekilde oldu:

mehmet-akif-ersoy-edebiyat-muze-kutuphanesi-002.jpg

  • 2011 senesinde Ankara Mehmet Akif Ersoy, Adana Karacaoğlan, Diyarbakır Ahmet Arif, İstanbul Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphaneleri,
  • 2012 yılında Erzurum Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi,
  • 2013 yılında Kütahya Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi,
  • 2018 yılında Trabzon Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesi
  • Son olarak 2021 senesinde ise İzmir ve Hatay Edebiyat Müze Kütüphaneleri açıldı.

kuutuphane-haber-3.jpg

İSTİKLAL EVİ ŞİMDİ MİLLETİN EVİ

Sürgündeki yıllarının ardından Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara’ya davet edilen Mehmet Akif Ersoy’un, o dönemde çok yoksul bir yaşantısı olduğunu dile getiren müze yetkilileri, kütüphanenin bulunduğu binanın Tacettin Dergâhının şeyhi tarafından şaire tahsis edildiğini ifade etti. Burada çalışmalarına devam eden İstiklal Şairi, aynı zamanda 1. Meclis zamanında Burdur Milletvekili olarak görev yaptı. Mehmet Akif Ersoy’un 1923 yılının mayıs ayına kadar yaşadığı bu bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu müze kütüphane olarak halkın hizmetine açıldı.

kuutuphane-haber-4.jpg

BİNA TAM OLARAK ESKİ ANKARA EVİ

Hamamönü semtinde yer alan Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin binası, eski Ankara evlerinden oluşuyor. Taş duvarları ve ahşap oymaları ile Ankara tarihini yaşatan kütüphaneye girdikten sonra giriş holü ile karşılaşılıyor. Giriş katta toplantı odasının yanı sıra çeşitli alanlarda yüzlerce kitap bulunuyor. Duvarlarda Akif’e ait fotoğraflar bulunurken, şairin hayatının anlatıldığı metinler Türkçe ve İngilizce olacak şekilde insanlara sunuluyor.

kuutuphane-haber-5.jpg

Yetkililerin anlattıkları ile üst kata çıkan tahta tırabzanlı merdiven boyunca yine Akif’e ait fotoğraflar bulunuyor. Üst katta ise iki adet oda yer alıyor. Bu odalar dinlenme ve toplantı odası olarak ifade edilirken, bu katta da yüzlerce kitap, kitapseverleri karşılıyor. Müze Kütüphane’nin her yerinde şairden izler bulunurken, aynı zamanda kaleme aldığı eserler de sergileniyor. Kütüphane haftanın üç günü, yani pazartesi, cuma ve cumartesi günleri ziyaret edilebiliyor.

kuutuphane-haber-6.jpg

ÖDÜLLÜ MÜZE KÜTÜPHANE

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 90. yıl dönümü olan 12 Mart 2011 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, aynı zamanda ödüllü bir kütüphane olma özelliği de taşıyor. İçerdiği anlam bakımından dikkatleri üzerine çeken müze kütüphane, “Avrupa Birliği Destinasyon Ödülü’nü” kazanmıştır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.