Türkiye’nin Dünya ülkeleri ile benzerlik oranları listelendi: Sürpriz ülkeler de bulunuyor

Türkiye’nin Dünya ülkeleri ile benzerlik oranları listelendi: Sürpriz ülkeler de bulunuyor

Türkiye’nin Avrupa’ya mı yoksa Orta Doğu’ya mı yakın olduğunun tartışıldığı bir coğrafyadayız. Yapılan araştırmalar ülkelerin benzerlik durumu ile bu soruyu yanıtlamaya yardımcı oluyor. İşte Türkiye’nin diğer ülkelerle benzerlik yüzdeleri.

Araştırma ülkelerin kültürleri, demografik yapısı, politikaları ve coğrafyaları baz alınarak yapıldı. Bu sonuçlar doğrultusunda ülkelerin birbirlerine benzerlik yüzdeleri çıkartıldı. 1000 farklı verinin derlenmesinin ardından her bir ülke için aynı metadoloji ele alarak yapılan araştırmada ülkelerin benzerlik oranları ortaya konuldu.

1- Azerbaycan %74

İlk sırada tahmin etmesi zor olmayan bir sonuç ortaya çıktı. İki ülkenin aynı ırktan ve aynı dili konuşuyor olması ve çoğunluklu olarak ortak bir dine mensup olması farklı bir etken. Yakın coğrafyalar olması sebebi ile çok yakın olan iklim kuşağı da bu oranı etkileyen bir diğer unsur.

2- Arnavutluk %69.4

Tarihsel açıdan Arnavutluk, bağımsızlığını ilan etmesine kadar yüzlerce yıldır Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Avrupa’da Türkiye’den sonra en yüksek Müslüman sayısına sahip olan ülke Arnavutluk listede ikinci sırada bulunuyor.

3- Kuzey Makedonya %67.2

Üçüncü sırada yer alan Kuzey Makedonya, Arnavutluk’un doğusunda yer alıyor. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmasa da birçok ortak benzerlik ve altyapı mevcuttur. Ayrıca Arnavutluk gibi belli bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun altında yönetilmesi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün lise eğitimini tamamladığı okul da Kuzey Makedonya’da bulunuyor ve günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

4- Tunus %66.7

Her ne kadar Afrika kıtasında yer alan Tunus bir Akdeniz ülkesidir. Arap coğrafyasında en laik ve liberal ülkesi olarak kabul edilir. Türkiye ile olan benzerliklerinin en başında ülke bayraklarıdır. Benzer gelişmişlik düzeyi ve yemek kültürü olarak oldukça benzerdir.

5- İran %66.4

Türkiye’ye sınır komşusu olan İran Müslüman nüfus oranıyla oldukça benzer. Farsça yaygın olsa da ülkede Azerbaycan Türkçesi ve Kürtçe konuşan sayısı oldukça fazladır. Spor branşlarından güreşte her iki ülkede oldukça başarılıdır.

Listede yer alan diğer ülkeler şu şekilde:

6. Bosna Hersek
7. Karadağ
8. Bulgaristan
9. Fas
10. Romanya
11. Kırgızistan
12. Hırvatistan
13. İtalya
14. Lübnan
15. Özbekistan
16. Tacikistan
17. Yunanistan
18. Gürcistan
19. Suriye
20. İspanya
21. Kazakistan
22. Sırbistan
23. Kıbrıs
24. Ermenistan
25. Portekiz

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.