TÜRKONFED Başkanı Sönmez uyardı: Üretimin sürdürülebilirliği riskli

TÜRKONFED Başkanı Sönmez uyardı: Üretimin sürdürülebilirliği riskli

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türk iş dünyasının sorunlarını anlattı. Sönmez, “Enerji maliyetlerindeki yükseliş, KOBİ kredilerinde artış hızını durma noktasına getiriyor. Bu üretimin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir risk” dedi.

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, 2024 yılı “Finansmana Erişim Anketi”mizin ilk çeyrek sonuçlarına göre katılımcılarımızın yüzde 53’ü çek-senet tahsilatının zorlaştığını belirterek, “Sadece yüzde 7’si bu konuda kolaylaşma yaşıyor. İşletme sermayesi ihtiyacının artması, enerji maliyetlerindeki yükseliş ve yüksek enflasyon gibi faktörler, KOBİ kredilerindeki artış hızını neredeyse durma noktasına getiriyor. Bu durum üretimin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir risk oluşturuyor” dedi.

sonmez32.jpg

DESTEK SAĞLANMALI

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez konuyla ilgili Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “2024 yılı “Finansmana Erişim Anketi”mizin ilk çeyrek sonuçlarına göre katılımcılarımızın yüzde 53’ü çek-senet tahsilatının zorlaştığını söylerken sadece yüzde 7’si bu konuda kolaylaşma yaşandığını belirtti. İşletme sermayesi ihtiyacının artması, enerji maliyetlerindeki yükseliş ve yüksek enflasyon gibi faktörler, KOBİ kredilerindeki artış hızını neredeyse durma noktasına getiriyor. Bu durum üretimin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Nakitin az olduğu döneme geçtik. Yeni yatırımlar bir yana işletme sermayesinin karşılanması için kredilere erişim giderek güçleşiyor. Ekonomimize katkılarını sürdürebilmeleri için özellikle yüksek teknolojili üretim ve katma değerli ihracat yapan stratejik sektörlere uzun vadeli ve uygun koşullarda destek sağlanmalı” dedi.

turkonfed2.jpg

REFORM ŞART

Başkan Süleyman Sönmez, “Türkiye maalesef yüksek enflasyonun istisna değil kural olmaya başladığı bir ülke. Enflasyon günün sonunda KOBİ’lerden yüksek teknoloji ihracatçısına kadar herkesi olumsuz etkiliyor. Bizi düşük gelir seviyesine, teknolojiye, rekabetçiliğe hapsediyor. Bu nedenle en büyük öncelik enflasyonun düşürülmesi olmalı. Enflasyonu düşürmek her şeyden önce doğru politikalar ve liyakatli kadrolar gerektirir. Umudumuz Merkez Bankası’nın öngörüleri doğrultusunda, enflasyonun kontrol altına alınması. Ancak para politikası da tek başına yeterli değil. Büyümeyi değil kalkınmayı ve verimliliği arttırmayı hedefleyen ekonomik politikaların ve yapısal reformların hayata geçirilmesi şart” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.