Turşu nasıl yapılır? Çubuk turşusu nasıl yapılır? En güzel turşu nasıl yapılır? Turşunun püf noktası ? Ankara turşusu nasıl yapılır? Turşu ne zaman yapılır? Salatalık turşusu nasıl yapılır ? Turşu nasıl kurulur ?

Turşu nasıl yapılır? Çubuk turşusu nasıl yapılır? En güzel turşu nasıl yapılır? Turşunun püf noktası ? Ankara turşusu nasıl yapılır? Turşu ne zaman yapılır? Salatalık turşusu nasıl yapılır ? Turşu nasıl kurulur ?

Kış hazırlıklarının bir bölümünü turşular oluşturuyor. Peki turşu nasıl kurulur? Kışın afiyetle tüketeceğimiz lezzetli turşular yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte size cevabı...

Turşu kurmak kolay gibi görünse de bazı inceliklere püf noktalara dikkat etmekte fayda var. İşte kışlık turşu kurmanın püf noktaları şu şekilde...

tusu-nasil-yapilir.jpg

- Öncelikle turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve meyveler taze, sert, diri olmalı. Ayrıca kabukları parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmalı.

- Turşu yapımında iri taneli kaya tuzu kullanılmalı.

- İyi bir turşunun en önemli püf noktası tuz ayarının iyi olması gerekir. Eğer tuz az ise turşu yumuşak olur ve içerisinde zararlı bakteriler oluşur. Tuzu fazla olursa yemekte zorlanabilirsiniz.

- Tuşu için kesin bir tuz ölçüsü isterseniz, genel kural sebzeler %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılmalı. Sebzelerin üzerine tuzlu su eklendiğinde tuzun bir kısmı sebzeye geçeceği için tuzlu sudaki tuz oranı azalır. Bu nedenle hazırlama aşamasında turşunun tuz oranı fazla olmalı. % 8 tuz oranı turşu için uygundur. Bunun için suyun her bir litresi için 80 gr kaya tuzu eritilir.

- Turşuya kullanacağınız su, kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalı. 

- Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı.

- Yıkanan sebze ya da meyvelere iğne ile birkaç yerinden batırırsanız, sebzelerin içine turşu suyu girecek ve turşular daha iri olacaktır. 

- Turşu kurarken cam kavanoz tercih edilmeli. Cam kavanoz yerine pet kavanozları da tercih edebilirsiniz.

- Turşunuzun kısa sürede olmasını istiyorsanız fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut ekleyin.

slatalik.jpg

- 5 litre tuzlu su için 1 şişe (500 ml) üzüm sirkesi kullanın. 

- 5 litre su için 1 çay bardağı toz şeker ekleyin. (isteğe bağlı)

- 5 litre su için 1,5 baş sarımsak kullanın.

- Turşu kurduğunuz kaba, sebzeleri sık yerleştirirseniz ve aralarına sarımsak koyarsanız görüntü ve tadı daha güzel olacaktır.

- Tuzlu suyu turşunun üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin. Suyu döktükten sonra kavanozun ağzı 6-8 saat açık bekletilirse, sebzeler dibe çöker kavanozda hava boşaldığı için su seviyesi düşer. Kapağını kapatmadan bir miktar daha tuz ilave edin. 

- Turşuya tane karabiber ya da taze defne yaprağı eklerseniz turşunuzda hoş bir aroma tadı olacaktır. 

- Turşunun en üst kısmına maydanoz, asma yaprağı ya da kereviz yaprağı koyarsanız, turşunun hava almasını engelleyecek ve güzel bir tat verecektir. 

- Kavanozun kapağını sıkıca kapatın daha sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde her gün kavanozu sallayın. 1-2 hafta içinde turşunuz olacaktır.

- Turşuyu kavanozdan çıkarırken elinize eldiven takın ya da bir maşa yardımıyla turşularınızı çıkarın. 

- Turşuyu açtıktan sonra artık buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde saklayın. 

Turşu nasıl yapılır? Çubuk turşusu nasıl yapılır? En güzel turşu nasıl yapılır? Turşunun püf noktası ? Ankara turşusu nasıl yapılır? Turşu ne zaman yapılır?  Salatalık turşusu nasıl yapılır ? Turşu nasıl kurulur ? Ankara çubuk turşusu nasıl yapılır ?

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.