‘Ülkemize dönmek istiyoruz’

‘Ülkemize dönmek istiyoruz’

Siteler’de oymacılık mesleği ile geçimini sağlayan Suriyeli mülteci Hasan Vahid savaş bittikten sonra ülkelerine dönmek istediklerini, yeteri kadar hasret çektiklerini belirtiyor.

Başkent’te sayıları binleri aşan Suriyeli mültecilerden biri olan Hasan Vahid 5 yıldır Türkiye’de olduğunu ve Suriye’deki mesleği olan oymacılığa burada da devam ettiğini belirtiyor. Vahid Suriye’deki savaşın bir an önce bitmesini istediklerini söylerken savaş bitince ülkelerine döneceklerinin altını çiziyor

Savaş başlayınca her şey alt üst oldu

Suriyeli mülteci Hasan Vahid savaştan önce güzel bir yaşam sürdüklerini, savaş başladıktan sonra ekonomik sıkıntılar çektiklerini bu yüzden de sürekli göç etmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Vahid, “Savaştan önce Suriye’de de oyma işi ile uğraşıyordum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Geçimimizi çalışarak sağlıyorduk. Durumumuz gayet iyiydi. Ama savaş başlayınca her şeyimiz alt üst oldu. Korku ve panik havası başladı. Biz de Türkiye’ye gelmek zorunda kaldık.” dedi.

Savaş bitince geri döneceğiz

Türkiye’de yaklaşık 5 yıldır bulunduklarını belirten Vahid, neden geri dönmek istiyorsunuz sorusuna ise, “Biz buralara isteyerek gelmedik. Zorunda bırakıldığımız için geldik. Bizlere kucak açtınız. Allah hepinizden razı olsun. Ama Suriye bizim vatanımız savaş bitince geri döneceğiz.” şeklinde yanıt verdi.

Türkiye’nin yaptıkları unutulmaz

Savaş bitince Türkiye’deki Suriyelilerin büyük bir kısmının ülkesine döneceğini iddia eden Vahid, Türkiye’de kalacak olan mülteci sayısının çok az olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sayesinde hayatta olduklarını belirten Vahid, “Allah Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan razı olsun. Bizler onun sayesinde hayattayız. Bizleri hiçbir ülke kabul etmedi. Sadece Türkiye kabul etti. Bunlar unutulmaz.” şeklinde konuştu.

Ne zaman döneceksiniz diye soruyorlar

Türklerle Suriyeli Mülteciler arasında yaşanan sıkıntılara da değinen Vahid, “Biz hiçbir şekilde bir sorunla karşılaşmadık. Bizde Önder Mahallesi’nde oturuyoruz. 4 buçuk yıldır buradayız. Yanında çalıştığımız patronumuz ile aynı mahalledeyiz. Onlar yardımcı oluyorlar. Komşularımız bizleri tanıdığı için sağ olsun onlarda çok yardımcı oluyorlar. Ancak sürekli bize ne zaman ülkenize döneceksiniz diye soruyorlar. Bizler yeteri kadar yük olduğumuzu düşünüyoruz. O yüzden en kısa zamanda ülkemize dönmek istiyoruz.” dedi.
Usta olan kişi aç kalmaz
Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin iş sıkıntısına da değinen Vahid, usta olan kişinin hiçbir yerde aç kalmayacağını söyledi. Vahid, “Ben 17 yıldır oyma ustasıyım Türkiye’ye gelmek zorunda kaldık. Mesleğimize burada da devam ettik. Bizde çocuklarımız küçük yaştayken çalışmaya başlar ve ev ekonomisine katkıda bulunur. 10-11 yaşlarındaki bir çocuğa çırak olarak bir meslek öğretilmeye başlanır. Gördüğümüz kadarı ile Türkiye’de bu yasaktır. Küçük yaşta çocuk çalıştırılmıyor. Burada patronlarımız çırak bulamıyor.” dedi.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM
 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.