Uludağ’da nadir görüntü: Nesli tehlikedeki ‘Dumanlı Apollo’ kelebeği
İklim değişikliği ve habitat kaybı nedeniyle yok olma riski artan Dumanlı Apollo kelebeği, Uludağ’ın serin çayırlarında görüntülendi.
Uludağ’da, nesli tehlike altında bulunan Dumanlı Apollo (Parnassius mnemosyne) kelebeği kameralara yansıdı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 2’nci Bölge Müdürlüğü ekiplerince kayda alınan kelebek, beyaz ve şeffaf kanatları üzerindeki siyah desenleriyle göz kamaştırdı. Türkiye’nin dağlık bölgelerinde nadiren rastlanan bu tür, iklim değişikliği ve yaşam alanlarının yok olması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Uludağ’da nesli tehlike altında olan ‘Dumanlı Apollo’ , Doğa Koruma ve Milli Parklar 2’nci Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından görüntülendi. Beyaz kanatları üzerindeki zarif siyah desenlerle dikkat çeken bu nadir kelebek, özellikle serin ve nemli dağ ormanlarında yaşamayı tercih ediyor.
Palearktik bölgede yaygın olan Dumanlı Apollo, Türkiye’de Uludağ gibi zengin floraya sahip dağlık alanlarda bulunuyor. Mayıs ve ağustos ayları arasında uçan kelebek, ovalar ile dağlardaki çiçekli bitkilerin bol olduğu çayırlar ve ormanlarda yaşıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 2’nci Bölge Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kelebeklerin habitat kaybı ve iklim değişikliği nedeniyle sayılarının azaldığına dikkat çekti. Paylaşımda, “Popülasyonlarında azalma gözlemlendiği için Dumanlı Apollo korunması gereken türler arasında yer alıyor” ifadeleri yer aldı.
Uzmanlar, bu nadir türün korunmasının ekosistem için büyük önem taşıdığını vurgularken, doğanın sessiz dili olan kelebeklerin kanat çırpışlarında bile önemli mesajlar bulunduğunu belirtti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.