Üretici ile market arasındaki fark tırmanıyor

Üretici ile market arasındaki fark tırmanıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farklarının şubat ayında tırmanışa geçtiğini belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farklarının şubat ayında tırmanışa geçtiğini belirtti. Bayraktar, yaptığı açıklamada, limon, portakal, kuru incir ve kabak gibi ürünlerdeki fiyat farklarının ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti.

FİYAT FARKI EN FAZLA LİMONDA

Şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 634,4 ile limonda görüldüğünü dile getiren Bayraktar, "Limon 7,3 kat, portakal 6,7 kat, kuru incir 4,4 kat, kabak 3,6 kat fazlaya satıldı. Üreticide 2 lira 50 kuruş olan limon 18 lira 36 kuruşa, 3 lira 50 kuruş olan portakal 23 lira 53 kuruşa, 115 lira olan kuru incir 506 lira 20 kuruşa, 13 lira 33 kuruş olan kabak 47 lira 90 kuruşa markette satıldı" şeklinde konuştu.

LAHANADA DÜŞÜŞ VAR

Şubat ayında markette 40 üründen 29'unda fiyat artışı, 11'inde ise fiyat azalışı görüldüğünü belirten TZOB Başkanı, kuru incirin fiyatının yüzde 61,1 artarak en fazla artış gösteren ürün olduğunu vurguladı. Bayraktar, aynı dönemde beyaz lahananın yüzde 32,5 ile en fazla fiyat düşüşü gösteren ürün olduğunu ifade etti.

Üreticide 32 üründen 17'sinde fiyat artışı, 8'inde fiyat düşüşü gözlendiğini dile getiren Bayraktar, kuru soğanın yüzde 41,4 ile en fazla fiyat düşüşü yaşayan ürün olduğunu kaydetti. Kuru soğandaki fiyat artışının yüzde 67,3 ile en fazla kuru soğanda yaşandığını belirten Bayraktar, "Üreticilerimiz kazanmadığı narenciyede, üretici-market arası fiyat farkı yüzde 634,4’ü buluyor. Üreticiye pazar garantisi verilmeli, arz fazlası sorunu yaşanan yıllarda devlet adına alımlar yapılarak, marketlere tavan fiyat sözü alınarak satılmalıdır" dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.