Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici; “Askerlik noterden ibaret değildir”

Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici; “Askerlik noterden ibaret değildir”

Uzmanlar Federasyonu Başkanı Tilkici, askerlik mesleğinin süre ile alakalı olmayan, askerlik ruhunun noterle alakası olmayan bir meslek olduğunu söyledi; Bakan Akar’dan uzman çavuşlara kol kanat gererek mesleki güvenceye kavuşmalarını istedi.

Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici, askerlik mesleğinin süre ile alakalı olmayan, askerlik ruhunun noterle alakası olmayan bir meslek olduğunu söyledi ve Bakan Akar’ın Uzman çavuşlara kol kanat gererek mesleki güvenceye kavuşmalarını beklediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yedi düvelde, haksızlığa uğradım diyen tüm Müslümanlara kol kanat gerdiği gibi vatan için can verenlere de bu kadroya geçme meselesinde öncelik vereceğini, kadro çalışmalarının içerisine alacağını, inançlarının bu yönde olduğunu söyleyen Federasyon Başkanı Tilkici, “Bu kahramanlara sözleşme fesihlerinde hastalandıklarında 90 gün gibi bir süre biçiliyor. Yani geçmişte ne kahramanlık yapıldığına bakılmaksızın 90 gün içerisinde iyileşmeniz bekleniyor. Dört yıl Suriye'de görev yapmışsın. Dört yıl Hakkari'de görev yapmışsın. Hiçbir anlamı yok. 91 gün eğer iyileşmezsen sözleşme fesihleri yapılıyor. Adli suçlardan dolayı hükmün açıklanmasının geriye bırakılsa dahi ertelense para cezasına çevrilse dahi altı aydan fazla bir ceza alırsanız sözleşme fesih ediliyor. Burada hastalıklardan 55 yaşına kadar hiçbir hastalığa yakalanmamanız gerekiyor. Amirin iki dudağının arasında sözleşme fesihleri yapılıyor. Kendisinden istifade edilemeyen personelin sözleşme fesihleri yapılıyor” dedi.

uzmanlar-ali-tilkici.jpg

Emekli Uzmanların Gözü 3600 Ek Göstergede

Emekli Uzman çavuşların sağlık yönetmeliğinde sınıf değişikliği imkanı verilmesi gerektiğini aktaran Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici, Ek göstergedeki düzenlemelerin şehadetlerinde değil, yaşarken değer verilmesini beklediklerini ifade etti.

Tilkici, “Emeklilerin bir sürü sorunları var. 3600 ek gösterge verildi. Allah razı olsun. Uzman çavuşlar da bundan faydalandı. ama zorunlu yaştan dolayı erken yaşta emekli edildiklerinden dolayı 1. dereceye düşemeyen kahramanlar var. Hayatlarını ömürlerini bu vatana hizmetle geçirmiş emekli uzman çavuşlar var. Bunlar 1. dereceye düşemedi. Hükümetimizden bu kahramanlara bir derece verilmesini, sağlık yönetmeliğinde sınıf değişikliği imkanı verilmesini, hastalıklar çizelgesine eklenilmesini bu kahramanlara şehadetlerinde değil, yaşarken bir değer verilmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi

“Vatana can eken kahramanlar kadro bekliyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar’ın bu sorunları değerlendireceklerine inandıklarını belirten Tilkici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün devlete hizmet eden tüm personelin özlük hakları veriliyor. Tabii analarının ak sütü gibi helalidir verirsin. Biz kimseyle kıyas yapmak istemiyoruz ama sözleşmeli hemşire kadroya alınıyor, sözleşmeli ebe kadroya alınıyor, sözleşmeli öğretmen kadroya alınıyor, vekil imam kadroya alınıyor. Amire hizmet eden hizmetliler kadroya alınıyor yani şimdi amire hizmet eden hizmetliler kadroya alınırken vatana canı eken kahramanların kadroya alınmaması abesle iştigaldir”

ali-tilkici.jpg

“Maddi beklentimiz yok, güvence istiyoruz”

Kerpiç evlerin yiğit çocukları uzman çavuşların eksi 20 derecede vatan toprağında nöbet tuttuklarının altını çizdi.

“Yılbaşında gördüğümüz karlı ortamda nöbet tutan kahramanların özlük haklarının da düzelmesi gerekiyor. Şehadetlerinde yiğitti kahramandı dediğimiz şehadet adaylarının yaşayanlarına değer verilmesini bekliyoruz. Bizim kadroya geçirilmemiz diğer sözleşmeli memurlar gibi de değil. Diğer sözleşmeli memurların kadroya geçirildiklerinde maaşlarında bir artış olacak. Ek göstergeleri yükselecek ama biz aynı maaşı alacağız. Emekli sandığına keseneğimiz aynı şekilde kesilecek. Bizim parasal maddiyatsal bir beklentimiz yok. Sadece mesleki güvence bekliyoruz”

3000 Uzman Çavuş göreve döndü

Uzmanlar Federasyonu kurulduğu günden bu yana Federasyon avukatları tarafından 3000 tane sözleşmeli sözleşme iptali ile ilgili idare mahkemelerde açılan davayı sonuçlanan 3000 tane davayı kazandıklarını, yaklaşık 15 tane davayı kaybettiklerine değinen Tilkici, “Mesleğe geri dönen uzman çavuşlarımıza devletimiz bir tazminat ödüyor. Mahkemede aylarca bir yük bulunuyor. fakat uzman çavuşları mesleki güvenceye aldıklarında devlete hiçbir yük getirmeyecek.”

Uzman Çavuşlar Ne İstiyor?

Uzman çavuşların isteklerini sıralayan Uzman Çavuşlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici, Uzman çavuşların da bir suç işlediklerinde Subay ve Astsubayda olduğu gibi devletin mahkemelerinde karar verilmesini istediklerini amirlerin karar vermesine karşı çıktıklarını aktardı.

“Uzman çavuşlar eğer bir suç işliyorlarsa meslekten çıkarma ile alakalı devletin mahkemeleri karar versin. Amir karar vermesin. Bizim kanunumuzda ‘sebep göstermeden kendisinden istifade edilemeyeceği anlaşılan uzman çavuşun sözleşmesi fesih edilir’ diye bir madde var. Başka hiçbir kanunda böyle bir şey yok. Amire bu kadar fazla yetki verilmemiş. Ceza puanlarının doldurulmasıyla ilgili amire yetki verilmiş, meslekten çıkarma, sağlık nedenleriyle alakalı amire verilmiş, sözleşme fesihleri meslekten çıkarma gibi bizzat hiçbir neden olmadan sözleşme fesihleri yapılması yetkisi verilmiş. Biz bu yetkilerin kaldırılmasını özellikle meslekten çıkarmaların, devletin mahkemelerinin, devletin hakimlerinin savcılarının karar vermesini istiyoruz. Mesleğimizin mesleki güvencenin, Anayasa Mahkemesinin karar verdiği gibi kamuda kalma garantisini göz önünde bulundurulan maddelerle kanunumuzun yapılmasını istiyoruz. Burada Sayın Bakanımızın gözünden kaçan durumlar var”

37 Yıllık mağduriyete son verilmesi bekleniyor

Uzman çavuşların özlük hakları ile ilgili çalışmalarını sürdüren Federasyon yetkilileri 37 yıldır süren mağduriyetin bir an önce bitirilmesini, uzman çavuşların mesleki güvencesin verilmesini bekliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum